Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και γονέων μπήκε το μεσημέρι της Παρασκευής (09/07) καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων.
Στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας αναρτήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
Οι βαθμολογίες είναι διαθέσιμες και στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας ενώ για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι ενημερώθηκαν και μέσω SMS για τη βαθμολογία τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν στα Λύκεια περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.
Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας «φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το έχουν ήδη αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.»
Όσον αφορά τα αποτελέσματα στα ειδικά μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων 2021, καθώς και για την έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικά για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού οι υποψήφιοι που δεν έχουν αποκτήσει κωδικό ασφαλείας (password) για το Μηχανογραφικό Δελτίο, θα μπορούν να ζητήσουν να τους αποδοθεί στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ που άνοιξαν τις πύλες τους για τις βαθμολογίες.
Σημειώνεται, ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων, σύμφωνα με το υπουργείο, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415 ενώ οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι από 100.000.
Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Άνοδος των βαθμών σε όλα τα πεδία
Παράλληλα, με ανατροπές και νέα δεδομένα αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα που παραδίδονται επίσημα σήμερα στο υπουργείο Παιδείας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα: άνοδος των επιδόσεων των εξεταζομένων, η οποία θα ανεβάσει τον γενικό μέσο όρο, άρα και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λιγότεροι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από 10, στα ίδια με τα περσινά όμως δεδομένα οι αριστούχοι και οι βαθμολογίες άνω του 16.
Τι σημαίνουν αυτά; Απρόβλεπτες κινήσεις εισαγωγής σε κάθε τμήμα των ΑΕΙ, με μεγάλες πιθανότητες πολλά παιδιά που έγραψαν πάνω από 10.000 μόρια (δηλαδή την παλαιότερη βάση) να μην μπορέσουν να κάνουν καθόλου μηχανογραφικό για τις σχολές που ενδιαφέρονται. «Πάντως, φαίνεται ότι υποτιμήσαμε τα παιδιά και την προετοιμασία τους» έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, για να συνεχίσει τονίζοντας: «Στην πλειονότητά τους ήρθαν τελικά διαβασμένα στις εξετάσεις και αυτό θα καταγραφεί στις βαθμολογίες που ανακοινώνονται σύντομα».
Ετσι, αισθητά καλύτερες επιδόσεις αναμένονται φέτος στα Μαθηματικά, όπου τα γραπτά κάτω του 10 όλων των κατευθύνσεων που εξετάζονται στο μάθημα αυτό έχουν «κατέβει» γύρω στο 60% (με τα αντίστοιχα νούμερα πολύ μεγαλύτερα στο παρελθόν). Καλύτερες επιδόσεις, ακόμη, αναμένονται σε Φυσική και Βιολογία, που είναι μάθημα-«κλειδί» για τις ιατρικές σχολές και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Σε αυτά τα μαθήματα αυξημένα θα είναι και τα γραπτά μεταξύ 12-16, ενώ αναμένεται και μικρή αύξηση των αριστούχων. Η τάση ανόδου των βάσεων είναι γενική σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σημαντική άνοδος αναμένεται, εξάλλου, και στη Νεοελληνική Γλώσσα, την Εκθεση και την Ιστορία.
Το πλήθος των υποψηφίων σήμερα είναι διαιρεμένο σε δύο κατηγορίες: Εκείνους που έχουν γράψει άνω των 13.000 μορίων, ανάμεσα στους οποίους και οι πιο προετοιμασμένοι μαθητές που αγωνιούν για το πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες στα υψηλά… κλιμάκια των ΑΕΙ (δηλαδή περίπου το 50% των υποψηφίων), εκείνους που αγωνιούν για το αν πέρασαν τελικά την ΕΒΕ στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν (30% των υποψηφίων) και εκείνους που έγραψαν γύρω στα 10.000-11.500 μόρια και απλά θα έχουν περιορισμένες επιλογές σπουδών (15% των υποψηφίων).
Πάντως, το σύστημα είναι πιθανόν να «ταρακουνηθεί» εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 10 (10.000 μόρια δηλαδή), αλλά δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στο τμήμα της επιλογής τους, καθώς η διοίκησή του είχε τελικά επιλέξει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές πολλαπλασιασμού με τον γενικό μέσο όρο επιδόσεων, ώστε να παρουσιάσει τη δική του ειδική ΕΒΕ. Οπως είναι γνωστό, η ΕΒΕ διαμορφώνεται ανά τμήμα και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα – από 0,80-1,20 (αναλυτικά η εικόνα ανά πεδίο στον σχετικό πίνακα).
Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν με SMS στους υποψηφίους την Παρασκευή, αλλά τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών που θα επιτρέψουν προβλέψεις κίνησης των βάσεων θα ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Αμέσως μετά αναμένεται η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, σε προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.
Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Οι 52 σχολές των δημοσίων ΙΕΚ
Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι μαθητές, οι οποίοι δεν τα κατάφεραν στις Πανελλήνιες εξετάζουν τη λύση του Δημόσιου ΙΕΚ.
Οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Φέτος, δίνεται για πρώτη φορά στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.
Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές.
«Με τη συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύουμε στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι μας, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές».