Απόλυτη ξεφτίλα: Δεν θα πληρώνεται η υπερωρία – Ποιους αφορά

Εργασιακά: Αυτό που όλοι φοβόντουσαν είναι πλέον γεγονός καθώς το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα και τις… υπερωρίες! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Ανατροπές στο καθεστώς των υπερωριών επιφέρει μια απόφαση του υπουργού Εργασίας, η οποία δίνει την ευχέρεια στους εργοδότες, από την 29η Νοεμβρίου, να μην δηλώνουν και φυσικά να μην πληρώνουν, υπερωρίες έως μία ώρα πέρα από το κανονικό ωράριο, ενώ αποκλείονται από τις υπερωρίες, όλα τα διευθυντικά στελέχη.

Ειδικότερα με την απόφαση, η οποία αποσαφηνίζει τα «ψιλά γράμματα» του πρόσφατου εργασιακού νόμου, δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες να κρατάνε τους υπαλλήλους τους, έως και μία ώρα πάνω από το κανονικό ωράριο χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αναγγείλουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την υπερωρία.

Έτσι το ωράριο από 8ωρο ελαστικοποιείται και γίνεται 9ωρο, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, ο οποίος μπορεί να μην καταβάλει υπερωριακή αμοιβή. Για τη μία ώρα έξτρα απασχόλησης.

Όπως σημειώνει ο πρώην ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης, με τη νέα απόφαση καταργείται το καθεστώς που ίσχυε από το 2018, δηλαδή η υποχρέωση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερεργασίας.

Μάλιστα τονίζει ότι, όσο ίσχυε η σχετική υποχρέωση, δηλώνονταν κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ώρες τον μήνα, που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες. «Σήμερα ξαναγυρνάμε σε αυτό το καθεστώς, αυτή την φορά με την κυβέρνηση να δίνει έναν ακόμα τρόπο για την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων», προσθέτει ο κ. Κορφιάτης.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση του κ. Χατζηδάκη, καθορίζονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «διευθυντικά στελέχη» και οι οποίοι πλέον δεν δικαιούνται καμία υπερωριακή αμοιβή.
Ειδικότερα αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική τεκμαίρονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι, σύμφωνα με ρητό ή ρητούς όρους που αποτυπώνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και δηλώνονται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»:

  • Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή
  • Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή
  • Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή
  • Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη ή
  • Προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον η εργοδοτική επιχείρηση τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της και οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, ή
  • Αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του οκταπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.
  • Οι εργαζόμενοι αυτοί, επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και χωρίς να λαμβάνουν συμπληρωματική αμοιβή για υπερωρία και υπερεργασία, αποζημίωση εκτός έδρας, καθώς και προσαύξηση νυχτερινής εργασίας ή εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δεν επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά, χωρίς την πληρωμή υπερωριών, εκτός και αν πρόκειται για απασχόληση κατά μία ώρα πέραν του κανονικού ωραρίου, η οποία πλέον τίθεται στην «γκρίζα ζώνη» της απασχόλησης.

Εργασιακά: Τόσα χρήματα θα πάρουν αύξηση όλοι οι υπάλληλοι

Παράλληλα, χαράς ευαγγέλια για χιλιάδες υπαλλήλους καθώς ο κατώτατος μισθός θα πάρει πολύ μεγαλύτερη αύξηση από ότι προβλεπόταν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί το 2022 δύο φορές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας κλήθηκε να σχολιάσει την εξαγγελία και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ πάνω από το 2%.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, εξήγησε ότι ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας «και όπως καταλαβαίνουμε με έναν ρυθμό ανάπτυξης που -κατά την εκτίμηση τη δική μου, θα πλησιάζει το 8% φέτος, δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση 2%».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι καθώς οι αυξήσεις στις τιμές τις ενέργειας είναι παροδικές, θα συνεχιστεί ο δυναμικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το 2022 «άρα οι αυξήσεις θα είναι πολύ πάνω από το 2% δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό». Σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινηθεί σε ένα ποσοστό 3% με 4% και θα μπει από τον Ιούλιο και μετά.

Απαντώντας στις αντιδράσεις της αγοράς στα νέα μέτρα για είσοδο ανεμβολίαστων με rapid test ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών θύμισε τις πολύ δύσκολες εποχές που όλα ήταν κλειστά ή με click away και κάλεσε τους πάντες να βάλουν πλάτη καθώς τα μέτρα θωρακίζουν την αγορά.

«Δεν είναι κάτι τρομερό το να τηρήσουμε αυτού του είδους τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα, ίσα- ίσα θωρακίζουν την αγορά ότι θα λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Πέτσας και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας που είναι δυναμικά αναπτυσσόμενη.

Έως και 195 ευρώ είναι το κέρδος από την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2022 αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες σε εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία. Ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ το μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,30. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20. Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται σημαντική κίνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η αγορά εργασίας έχει πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες των παρατεταμένων lockdown.

Το όφελος σε μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ θα είναι 23 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα «χάνονταν» αν η ελάφρυνση δεν διατηρούνταν και το 2022. Το όφελος παραμένει ισχυρό και για τους εργοδότες το 2022, καθώς ξεπερνά τα 12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Το κονδύλι για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, τονώνοντας ταυτόχρονα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, στο βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτού, ανέρχονταν σε 39,66% το 2020. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονταν κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη. Με την μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώθηκε το 2021 στα 36,66%. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονται κατά 14,12% στον εργαζόμενο και κατά 22,54% στον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές είχαν ήδη μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και πλέον η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Πέρα από την μείωση των 3 ποσοστιαίων μονάδων αναμένεται να εφαρμοστεί και νέα νομοθετημένη μείωση, μισής ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή 0,50 π.μ., από τον Ιούνιο του 2022, μειώνοντας τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%.

Με την εφαρμογή της μείωσης το όφελος αυξάνεται. Μισθωτός με τον κατώτατο μισθό θα λάβει καθαρά 571,04 ευρώ, ενώ στον εργοδότη το κόστος θα μειωθεί από 812,44 ευρώ σε 810,32 ευρώ. Ετησίως, σε μισθό 1.500 ευρώ (μεικτά) το επιπλέον κέρδος για τον εργοδότη ανέρχεται σε 67,20 ευρώ τον χρόνο και για τον εργαζόμενο σε 39,9 ευρώ.