Ηλεκτρικό ρεύμα: Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει τις εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι λογαριασμοί… μαχαιριές συνεχίζουν να φτάνουν στα ελληνικά νοικοκυριά!
Δεν έχουν τέλος τα υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος, με την πλειοψηφία των καταναλωτών να μην μπορούν να τους πληρώσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κ. Ράνιας που καλείται να πληρώσει 1.357 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.073 είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.
«Μου ήρθε εκκαθαριστικός λογαριασμός 1.357 ευρώ, με ρήτρα 1073,39 για σπίτι 80 τετραγωνικών. Ζω με το γιο μου, είμαστε δύο άτομα. Φέτος έκανε πολύ κρύο. Έχουμε θέρμανση μόνο με ρεύμα. Κοίταξα και τους προηγούμενους λογαριασμούς, η κατανάλωσή μας είναι ελάχιστα πάνω σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι είχα δώσει 600 ευρώ εκκαθαριστικό. Μέσα στο λογαριασμό που ήρθε είναι και έκπτωση 393 ευρώ. Το λογαριασμό μου δεν μπορώ να τον πληρώσω», περιέγραψε στο Mega.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η κ. Λία, στην οποία ήρθε εκκαθαριστικός λογαριασμός 931 ευρώ, με τα 778 να είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.
«Πέρυσι την ίδια εποχή είχα δώσει 218 ευρώ. Στο σπίτι είμαι εγώ, ο γιος μου και ο εγγονός μου που τον κρατάω κάποιες μέρες. Ο γιος μου δουλεύει, όλη μέρα λείπει. Το σπίτι είναι γύρω στα 90 τετραγωνικά», εξήγησε η κ. Λία.
«Είναι παράνομη και καταχρηστική η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν αφορά σε κόστος ρεύματος. Είναι ένας μηχανισμός άντλησης υπερκερδών για τους παρόχους. Μπήκε από τον Αύγουστο το 2021 χωρίς να ενημερωθούν οι καταναλωτές» είπε ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος.
«Η ρήτρα δεν έχει καμία σχέση με την κατανάλωση. Μπορεί να μπει μόνο σε καταναλωτές με ψηφιακό ρολόι, που είναι ελάχιστα στην Ελλάδα, υπάρχει παράβαση και εκεί», τόνισε.
«Εκείνο που μπορείτε να κάνετε, επειδή οι πάροχοι συνεχίζουν και κόβουν τα ρολόγια και οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται, προσφεύγετε στο ΙΝΚΑ στο δικόγραφο της συλλογικής αγωγής, περιμένουμε να δικάσουμε την 1η Ιουνίου. Για να μη σας κόψουν το ρεύμα, κάνουμε ένα διακανονισμό με τους παρόχους, πληρώνουμε την πρώτη δόση και τηρούμε επιφύλαξη κάτω από την υπογραφή μας. Δεν μπορούν να απαγορεύουν σε κανένα Έλληνα πολίτη το δικαίωμα στη δικαστική προστασία», εξήγησε.
«Είναι εξοντωτικά τα ποσά. Αυτά είναι χρήματα που έχουν πληρωθεί χωρίς να αντιπροσωπεύουν κατανάλωση. Αντιπροσωπεύουν ένα χρηματιστηριακό δείκτη που τον απομυζούν οι πάροχοι με τρόπο ανεξέλεγκτο επί μήνες. Η έκπτωση που έχουν λάβει οι καταναλωτές είναι μια κοροϊδία», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Αλεξόπουλος.
Με ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «αποβλέποντας στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής», προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ.
Η παροχή από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή τιμολογίων όπου η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει Ρήτρας Αναπροσαρμογής, αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική, προβλεπόμενη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Απρίλιο του 2013 (ΦΕΚ Β΄ 832/9.4.2013).
Τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία ενσωματώνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι διαδεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσαν για τους εναλλακτικούς Προμηθευτές το εργαλείο διαφοροποίησης και ανάπτυξης ανταγωνιστικής δραστηριότητας προς τα έως τότε προσφερόμενα τιμολόγια, που ήταν αποκλειστικά σταθερής χρέωσης.
Από την υπό έκδοση έκθεση Market Monitoring Report – Consumer Protection Volume του Council of the European Energy Regulators (CEER) για το έτος 2021 προκύπτει ότι από τις 24 χώρες που απάντησαν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τα διαθέσιμα προσφερόμενα συμβόλαια στη λιανική, 22 χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.
Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας του 2013 εξαρχής επέβαλε σαφή, εύλογα και διαφανή κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα η αναπροσαρμογή των Χρεώσεων Προμήθειας (βλέπε, το άρθρο 28 παρ. 3 (γ), άρθρο 1 παρ. 2(στ) του Παραρτήματος ΙΙ).
Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην: (α) επαρκή ενημέρωσή των καταναλωτών εκ των προτέρων, αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου τους ως κυμαινόμενου, (β) κατανόηση και επαληθευσιμότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και (γ) δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και προγράμματος προμήθειας, κατά τις ανάγκες τους.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαπίστωσε ότι υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας ως προς την επιβολή και την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και, εξ αυτού του λόγου, εξέδωσε την υπ’ αρ. 409/2020 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ Β΄ 1364/14.04.2020). Με την ως άνω απόφαση η ΡΑΕ:
α) επέβαλε στους Προμηθευτές την υποχρέωση παροχής τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου,
β) τυποποίησε την ονομασία της Ρήτρας και όρισε ότι η διακύμανση οφείλει να γίνεται βάσει ενός μόνο μεγέθους της αγοράς, το οποίο να είναι εύκολα προσβάσιμο και επαληθεύσιμο από τον μέσο καταναλωτή,
γ) τυποποίησε τη μεθοδολογία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός της
και δ) συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η Χρέωση Προμήθειας, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.
Η Αρχή, ήδη από τις 8 Απριλίου 2022, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους εκ της 409/2020 Απόφασης ΡΑΕ, είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές.
Η ΡΑΕ δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ενέργειας, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης και τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (άρθρο 138 ν. 4001/2011).
Ωστόσο, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης εποπτικής παρακολούθησης των διαμορφούμενων επιχειρηματικών πρακτικών και με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της ευχερούς κατανόησης των τιμολογίων, εξέδωσε την υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και υποδείγματος «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ».
Με ως άνω απόφαση, που επέχει τον χαρακτήρα ερμηνευτικής οδηγίας – σύστασης, προωθείται αποφασιστικά η αρχή της διαφάνειας τόσο σε προσυμβατικό επίπεδο, όταν δηλαδή οι καταναλωτές συγκρίνουν τις προσφορές προμήθειας, όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης, ιδίως στο επίπεδο του λογαριασμού κατανάλωσης.
Πλέον καθίσταται απολύτως ευχερές στους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων τη φύση του προσφερόμενου τιμολογίου και του βαθμού έκθεσής τους στον κίνδυνο τιμών των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ενεργεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…