Αποκάλυψη – «βόμβα» της Google για τα αεροπορικά εισιτήρια και τις τιμές τους

Αεροπορικά εισιτήρια: «Οδηγός» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια.  Τι δείχνουν τα στοιχεία της Google. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πολύ συχνά, ακούμε πως η αγορά αεροπορικών εισιτηρίων στα μέσα της εβδομάδας, και κυρίως, τις Τρίτες γύρω στα μεσάνυχτα, είναι η καλύτερη στιγμή προκειμένου οι ταξιδιώτες να βρουν τα πιο οικονομικά εισιτήρια.

Σύμφωνα ωστόσο, με πρόσφατα στοιχεία, η Google Flights καταρρίπτει αυτόν τον μύθο.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια, τα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια στις ΗΠΑ – η αγορά των οποίων πραγματοποιείται κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη – είναι κατά μέσο όρο μόνο, 1,9% πιο φθηνά, συγκριτικά με τα εισιτήρια που αγοράζονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Εάν απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες για το ταξίδι σας, μην περιμένετε την Τρίτη για να κλείσετε την πτήση σας, καθώς οι τιμές είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν», υποστηρίζει ο Τζέιμς Μπάιερς, διευθυντής προϊόντων της ομάδας Google Flights.

Αεροπορικά εισιτήρια: Στρατηγικές που λειτουργούν

Αν και η ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η κράτηση από τους ταξιδιώτες μπορεί τελικά, να μην έχει μεγάλη σημασία, παρόλα αυτά, η ημέρα που πραγματοποιείται η εκάστοτε πτήση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρεση και αγορά πιο οικονομικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Google Flights, η οποία εξέτασε ιστορικά δεδομένα πτήσεων πέντε ετών από την 1η Αυγούστου 2017 έως την 1η Αυγούστου 2022, διαπιστώθηκε πως «κατά μέσο όρο, οι πτήσεις που αναχωρούν Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη ήταν 12% φθηνότερες από τις πτήσεις Σαββατοκύριακου».

«Όταν μάλιστα, πρόκειται για εγχώριους προορισμούς, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε ακόμη και 20% των χρημάτων», υπογραμμίζει ο Μπάιερς στο CNBC.

Αεροπορικά εισιτήρια: Έγκαιρη κράτηση

Μια ακόμη, συμβουλή προκειμένου να κλείσετε πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια αποτελεί η έγκαιρη κράτηση.

Για πτήσεις εντός ΗΠΑ, τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν χαμηλότερα μεταξύ τριών και οκτώ εβδομάδων πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Οι απευθείας πτήσεις κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 20% περισσότερο από τις πτήσεις ανταπόκρισης, σύμφωνα με την Google Flights.

Είναι γεγονός ωστόσο, πως η εν λόγω επιλογή είναι αρκετά ριψοκίνδυνη καθώς οι ταξιδιώτες δεν μπορούν εκ των προτέρων, να προβλέψουν τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις ανάμεσα στις πτήσεις.

Αεροπορικά εισιτήρια: Λουκέτο της Ryanair στην Ελλάδα!

Στην απόφαση να κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα γνωστοποίησε η Ryanair!

Σε μιά κίνηση έμμεσου «εκβιασμού» και άσκησης πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση και τις εταιρείες διαχείρισης των μεγαλύτερων ελληνικών αεροδρομίων, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η Ryanair, γνωστοποίησε ότι θα κλείσει τη χειμερινή της βάση στο “Ελ Βενιζέλος”, θα περιορίσει στο 1/3 τις πτήσεις της προς την Ελλάδα και θα μειώσει κατά 40% τις προσφερόμενες θέσεις.

Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην τουριστική κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στόχος της ιρλανδικής εταιρείας είναι να επιτύχει χαμηλότερες χρεώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια και να αποσπάσει κίνητρα για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, επωφελούμενη από την προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει περαιτέρω τον χειμερινό τουρισμό.

Η Ryanair έχει διατυπώσει πολλές φορές ανάλογα αιτήματα, αλλά -όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας Eddie Wilson – δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Τώρα επανέρχεται με προειδοποιήσεις για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου.

“Σε μια εποχή που άλλες κυβερνήσεις και αεροδρόμια μειώνουν τις χρεώσεις και εισάγουν προγράμματα ανάκαμψης του τουρισμού, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει υψηλές χρεώσεις, καθιστώντας τα ελληνικά τέλη πρόσβασης μη ανταγωνιστικά”, δήλωσε στο Capital ο κ. Wilson.

Η ιρλανδική εταιρεία υποστηρίζει ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας και η Fraport Greece δεν προσφέρουν ισχυρά κίνητρά για την τόνωση της επιβατικής κίνησης τη χειμερινή περίοδο και για την ανάπτυξη του τουρισμού εκτός περιόδων αιχμής

Ο επικεφαλής της Ryanair γνωστοποίησε ότι η εταιρεία θα κλείσει τη βάση της στην Αθήνα από τις 29 Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου,στην Αθήνα. Παράλληλα θα περιορίσει τα εβδομαδιαία δρομολόγια της από 29 σε 10, μειώνοντας τις προσφερόμενες θέσεις επιβατών κατά 40%.

.”Ενώ φέτος το χειμώνα θα αυξήσουμε κατά 21% τις θέσεις επιβατών προς την Πορτογαλία, στην Ιταλία κατά 19% και στην Ισπανία 17%, στην Ελλάδα η προσφερόμενη χωρητικότητα θα μειωθεί 40%”, δήλωσε ο κ. Wilson.

Τόνισε επίσης ότι “η Ελλάδα είναι ένας θαυμάσιος και κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός, με εξαιρετικές επιδόσεις το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα πολλά αεροδρόμια να είναι κορεσμένα και να υπάρχει έλλειψη χρονοθυρίδων. Ωστόσο, για την ανάπτυξη της χειμερινής περιόδου κρίνεται, μεταξύ άλλων, αναγκαία η υιοθέτηση κινήτρων, ώστε η Ελλάδα και η Αθήνα να μην είναι εποχικός προορισμός”.

Αεροπορικά εισιτήρια: Τι αλλάζει από 1η Οκτώβρη

Νέες αλλαγές στα αεροπορικά ταξίδια φέρνει από 1η Οκτωβρίου η ψηφιακή ταυτότητα.

Την κατάργηση της επίδειξης «κανονικής» ταυτότητας σε πτήσεις εσωτερικού, από την 1η Οκτώβρη, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς τίθεται σε πλήρη ισχύ η ψηφιακή της μορφή μέσω του gov.gr Wallet.

«Πρεμιέρα» την 1η Οκτώβρη κάνει η νέα εφαρμογή της κυβέρνησης, η οποία έρχεται να «λύσει τα χέρια των πολιτών» καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να έχουμε μαζί μας σε έντυπη μορφή την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, αλλά σε ηλεκτρονική μέσω του gov.gr wallet.

O γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο MEGA, εξήγησε πως η επίδειξη της ταυτότητος μέσω της εφαρμογής μπορεί να γίνει και για τις πτήσεις εσωτερικού ενώ από 1η Οκτωβρίου η ηλεκτρονική μορφή των εγγράφων θα έχουν πλήρη ισχύ σε όλες τις υπηρεσίες.

Στην περίπτωση κλοπής, ο γενικός γραμματέας επισήμανε πως μόλις δηλωθεί από τον εκάστοτε πολίτη, αναστέλλεται αυτόματα η ισχύς των εγγράφων.

«Το σημαντικό είναι πως αλλάζει και η διαδικασία ελέγχου της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, εξηγώντας πως δεν αρκεί πλέον η απλή επίδειξη του εγγράφου, αλλά το όργανο ελέγχου θα σκανάρει και αυτόματα ο πολίτης θα λαμβάνει ένα μήνυμα που θα τον ρωτά εάν θέλει να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του.