PLUS

Αποκάλυψη: Το πιο επικίνδυνο email που δεν πρέπει να ανοίξουν οι Έλληνες

Σχεδόν ποτέ ένα μήνυμα, ένα mail ή ένα τηλεφώνημα από την Εφορία δεν είναι για καλό σκοπό. Κάθε ειδοποίηση της Αρχών θεωρείται… επικίνδυνο για την τσέπη σας.

Αν δείτε λοιπόν κανένα περίεργο email και πιστεύετε ότι είναι από την Εφορία, η ΑΑΔΕ έχει βγάλει εγχειρίδιο που ενημερώνει για τα εν λόγω μηνύματα και τι σημαίνουν, ανάλογα με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν αποσταλεί.

Όπως διευκρινίζεται, το τμήμα δράσεων Προληπτικής Συμμόρφωσης της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα έχοντας ως στόχο την άμεση και οικειοθελή ανταπόκριση των φορολογουμένων έναντι των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Τα επικίνδυνα email της Εφορίας

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης είναι οι: no.reply@aade.gr και dfs1@aade.gr. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης και διακρίνονται σε:

  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις που τηρούν Απλογραφικά και Διπλογραφικά βιβλία. Αποστέλλονται σε μηνιαία βάση (Διπλογραφικά) και τέσσερις φορές, ετησίως (Απλογραφικά) λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους.
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα αποστέλλονται μετά από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών και αφορούν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις που τηρούν Απλογραφικά και Διπλογραφικά βιβλία: όταν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.
  • Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.
  • Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.
  • Πρόσφατες Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: όταν δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου η/οι βεβαιωμένη/ες οφειλή/ες, που έληξε/αν έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.
  • Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου των υπόχρεων που προκύπτουν μετά από διασταύρωση με δεδομένα από τρίτες πηγές.
  • Λοιπές Φορολογικές υποχρεώσεις: όπως είναι η μη υποβολή δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, η υποβολή κενών δηλώσεων Φ.Π.Α., η μη υποβολή δήλωσης έναρξης/μεταβολής εργασιών κ.α.
  • Διασταυρώσεις: όταν από διασταυρώσεις που διενεργούνται εντοπιστούν φορολογούμενοι που είτε δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση παρά την υποχρέωση τους, είτε έχουν αποκτήσει εισοδήματα τα οποία δεν έχουν συμπεριλάβει σε δήλωσή τους και με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου ή διοικητικού προσδιορισμού φόρου, κατά περίπτωση.

Πότε θα σας πάρει τηλέφωνο η Εφορία

Οι φορολογούμενοι γίνονται αποδέκτες και τηλεφωνημάτων από υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, για την τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Στη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αναπτύσσονται δράσεις τηλεφωνικής επικοινωνίας, που αφορούν σε αξιολογημένες, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ομάδες φορολογουμένων και οφειλετών.

Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί τηλεφωνικό κέντρο εξερχόμενων κλήσεων, το οποίο στελεχώνεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης, με κύρια αρμοδιότητα την τηλεφωνική επικοινωνία με φορολογούμενους πολίτες και στόχο την επίτευξη εκούσιας συμμόρφωσης ως προς την υποβολή των δηλώσεων και τη συμπερίληψη σε αυτές όλων των δεδομένων, καθώς και την καταβολή των οφειλών.

«Βόμβα»: Τέλος το ευρώ – Αυτό θα είναι το νόμισμα της Ελλάδας το 2025

Το 2025 θα είναι η χρονιά ορόσημο που θα αποφασιστεί ο τρόπος που θα κάνουμε τις συναλλαγές μας στην Ευρώπη. Τι θα συμβεί με μετρητά και κάρτες. Πώς θα πληρωνόμαστε και θα πληρώνουμε.

Στις ζωές μας, όπως γνωρίζουμε εδώ και καιρό, αναμένεται να μπει το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα συνυπάρχει με τα μετρητά και τις κάρτες.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, περίπου οι μισοί άνθρωποι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι θα το χρησιμοποιήσουν.

Η βασική τους ανησυχία είναι το απόρρητο, κάτι που αντανακλάται και στις απόψεις του προέδρου της Bundesbank,  Joachim Nagel, που το περιγράφει ως «ιερό».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναπτύσσει το ψηφιακό ευρώ και θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα το εφαρμόσει στα τέλη του 2025, έχει επίγνωση των φόβων γύρω από αυτό.

Για το απόρρητο και την ασφάλεια, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως κρυπτογράφηση δεδομένων και κατακερματισμός για να αποτρέψει μια άμεση σύνδεση μεταξύ συναλλαγών και συγκεκριμένων χρηστών. Επιπλέον, θα κάνει το νόμισμα διαθέσιμο μέσω κάρτας —όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα— για χρήση εκτός σύνδεσης. Επίσης, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει πολίτες με λιγότερες ψηφιακές γνώσεις και να προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, την ευκαιρία να το υιοθετήσουν.

«Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, συνυπάρχοντας με φυσικά μετρητά, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», είχε γράφει τον περασμένο Οκτώβριο στο Χ (πρώην Twitter)  η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Και δεν είναι μόνο οι Γερμανοί – των οποίων οι πληρωμές με κάρτα αυξάνονται σταθερά – τους οποίους πρέπει να πείσει. Χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μάλτα εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά, ακόμη και όταν άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το αποφεύγουν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπέρ των ψηφιακών λύσεων.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι νεότεροι σε ηλικία Γερμανοί δεν είναι τόσο ανήσυχοι αναφορικά με την ιδιωτικότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των άνω των 65 ετών θα αρνούνταν να παράσχουν προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο —ακόμα και για να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών— σε σύγκριση με μόλις 10% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Ο Nagel, ο επικεφαλής της Bundesbank, είναι αισιόδοξος ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι συμπατριώτες του μπορούν ακόμα να πειστούν για τα πλεονεκτήματα ενός ψηφιακού ευρώ.

«Κερδίζω την παλαιότερη γενιά λέγοντάς τους ότι τα μετρητά δεν θα εξαφανιστούν», είπε τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Αν και δεν μπορώ να πείσω την 92χρονη μητέρα μου, η παλαιότερη γενιά – στην οποία θα γίνω σύντομα μέρος όταν είμαι πάνω από 60 – έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν αυτές τις μέρες τι συμβαίνει».

Σημαντική εξέλιξη: Το νέο νόμισμα της Ευρώπης μετά το ευρώ

Όλο και πληθαίνουν οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων για το νέο νόμισμα της Ευρώπης.

Όχι δεν θα καταργηθεί το ευρώ – ακόμα τουλάχιστον – αλλά στόχος είναι να δημιουργηθεί το ψηφιακό ευρώ για ευκολία στις συναλλαγές Online.

Στις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Evelien Witlox χαρακτήρισε πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Μάλιστα, οι εξελίξεις αναμένονται τέλος του Ιουνίου.

Όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο fintech Money20/20, η ΕΚΤ εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ, ως  ηλεκτρονικού ισοδύναμου με μετρητά, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν χρήματα από την κεντρική τράπεζα για πληρωμές, κάτι που θα ήταν δημόσιο αγαθό

«Νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα μεγάλη πιθανότητα… Αλλά δεν είναι αναπόφευκτο αυτήν τη στιγμή», τόνισε η ίδια.

Εάν εγκριθεί σχετικό σχέδιο νόμου, θα καταστήσει το ψηφιακό ευρώ νόμιμο χρήμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι που προσφέρουν ψηφιακά μέσα πληρωμής θα πρέπει να το αποδεχθούν, ανέφερε στο Reuters.

Η ώθηση για ένα ψηφιακό ευρώ οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την εξάρτηση της Ευρώπης από υπηρεσίες πληρωμών εκτός της περιοχής, που μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική της ανεξαρτησία και την ασφάλεια των δεδομένων που εμπλέκονται στις πληρωμές.

«Θεωρούμε πως το γεγονός ότι εξαρτόμαστε τόσο από μη ευρωπαίους παίκτες δεν είναι καλό για την οικονομική μας κυριαρχία, γιατί τι θα συνέβαινε εάν κάποια στιγμή αυτοί οι πάροχοι δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για κάποιον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος της ΕΚΤ.

«Επιπλέον, πολλά δεδομένα εμπλέκονται στις πληρωμές, επομένως το βλέπουμε πραγματικά ως μια σοβαρή ανησυχία», πρόσθεσε.

Μέχρι πρόσφατα 134 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας εξερευνούσαν ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους και ορισμένες από αυτές τα έχουν ήδη εισαγάγει.

Διατυπώθηκαν ευρέως ανησυχίες ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν τις πληρωμές των πολιτών. Από την ΕΚΤ έχει καταστεί σαφές ότι το απόρρητο θα ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τη Witlox, το ψηφιακό ευρώ δεν θα μπορούσε να προγραμματιστεί –με άλλα λόγια, δεν θα σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις- και δεν θα έδινε στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δαπάνες των χρηστών.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση προόδου μέσα στον Ιούνιο.

Στέλλα Νικολάου

Η Στέλλα Νικολάου είναι συντάκτρια στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα και τις νέες τεχνολογίες. Με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, η Στέλλα αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις με έμφαση στην προσβασιμότητα και την κατανόηση, κάνοντας σύνθετα ζητήματα προσιτά για το ευρύ κοινό. Στόχος της είναι να ενημερώνει τους αναγνώστες για σημαντικά γεγονότα και πρακτικές πληροφορίες, διατηρώντας παράλληλα αντικειμενικότητα και ακρίβεια.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago