ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη: Ευρώπη και Ελλάδα αλλάζουν νόμισμα μέσα στο 2025 – Τι αποκάλυψε η Λαγκάρντ

Η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα… αλλάζουν τα χρήματά τους μέσα στο 2025. Τι αποκάλυψε η Λαγκάρντ. Πώς θα είναι το νέο νόμισμα.

΄Μην τρομοκρατείστε δεν θα… χάσουμε το ευρώ, αλλά θα το ενισχύσουμε με το ψηφιακό ευρώ, το οποίο αναμένεται να θέσει σε κυκλοφορία εντός του 2025. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι το μόνο που λείπει είναι η σχετική νομοθεσία της ΕΕ για να το υποστηρίξει.

«Είμαστε στην προπαρασκευαστική φάση και περιμένουμε έναν ευρωπαϊκό νόμο μετά τον οποίο «θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε εάν και πώς θα προχωρήσουμε στο ψηφιακό ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας της στην έναρξη της νέας χρονιάς.

«Οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές να δημιουργήσουμε αυτήν την εναλλακτική στα τραπεζογραμμάτια»

Τι είναι το ψηφιακό ευρώ

Το ψηφιακό ευρώ είναι μια ψηφιακή μορφή χρήματος που σχεδιάζει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Θα λειτουργεί ως επίσημο νόμισμα της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας τα παραδοσιακά μετρητά (τραπεζογραμμάτια και κέρματα), χωρίς όμως να τα αντικαθιστά πλήρως.

Βασικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού ευρώ:

  • Ηλεκτρονική μορφή: Θα είναι προσβάσιμο μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών ή εφαρμογών.
  • Ασφάλεια και σταθερότητα: Θα έχει την υποστήριξη της ΕΚΤ, εξασφαλίζοντας εμπιστοσύνη και σταθερότητα, όπως ισχύει και για τα μετρητά.
  • Ευκολία συναλλαγών: Θα χρησιμοποιείται για πληρωμές τόσο online όσο και σε φυσικά καταστήματα, πιθανώς ακόμα και χωρίς την ανάγκη σύνδεσης στο διαδίκτυο.
  • Ιδιωτικότητα: Η ΕΚΤ δεσμεύεται να προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών, αν και θα υπάρχουν περιορισμοί για την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων.

Γιατί δημιουργείται;

  • Να προσφέρει μια αξιόπιστη, ψηφιακή εναλλακτική σε ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα (όπως τα κρυπτονομίσματα).
  • Να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες πληρωμών, καθώς η χρήση μετρητών μειώνεται.
  • Να ενισχύσει την οικονομική καινοτομία στην Ευρωζώνη, παραμένοντας ανταγωνιστική στην ψηφιακή εποχή.

Εν ολίγοις, το ψηφιακό ευρώ συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας με την ασφάλεια που προσφέρει ένα νόμισμα κεντρικής τράπεζας.

Καταργήθηκε χαρτονόμισμα του ευρώ: Ποιο πρέπει να αλλάξετε πριν χάσετε λεφτά

Χαρτονομίσματα του ευρώ σε… αποστρατεία: Ποια πρέπει να αλλάξετε πριν χάσουν την αξία τους; Διαβάστε στα xristika.gr

Ορισμένα χαρτονομίσματα σύντομα θα χάσουν την αξία τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει νέα σε κυκλοφορία. Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια, η ΕΚΤ ενημερώνει συχνά τα χαρτονομίσματα που διαθέτει για να αποτρέψει την παραχάραξή τους.

Η λίστα των χαρτονομισμάτων που πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνει:

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ, η πρώτη σειρά του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ θα συνεχίσει να έχει νομική αξία, αλλά δεν κυκλοφορούν πλέον νέα. Αυτό το τραπεζογραμμάτιο μπορεί να ανταλλάσσεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και να χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αξίας. Ωστόσο, έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία, καθώς πιστεύεται ότι διευκολύνει εγκληματικές δραστηριότητες.

Τράπεζες τέλος: Δείτε πού βάζουν τα λεφτά τους οι Έλληνες και δεν ξεμένουν ποτέ

Οι αποταμιεύεσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν. Δείτε πού τα επενδύουν και έχουν λεφτά συνέχεια στην τράπεζα.

Παρά τα χαμηλά επιτόκια και τον αυξημένο ανταγωνισμό στις επενδυτικές επιλογές, οι τραπεζικές καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά, ξεπερνώντας τα 31 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο το Νοέμβριο του 2024 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,16 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 147,785 δισ. ευρώ.

Η θετική αυτή πορεία ενισχύεται από εποχιακούς παράγοντες, όπως ο 13ος μισθός και τα ενισχυτικά επιδόματα του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μεγάλο μέρος των χρημάτων διοχετεύθηκε και σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, τα ασφαλιστικά προϊόντα τύπου unit-linked και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Από το 2023, η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής ιδιωτών στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων ενίσχυσε ακόμη περισσότερο αυτήν την τάση.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ξεπερνούν συνολικά τα 40 δισ. ευρώ και ενδέχεται να αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, παρά την προτίμηση των επενδυτών σε εναλλακτικές επιλογές και την περιορισμένη συμμετοχή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι τράπεζες διατηρούν πλεονάζουσα ρευστότητα, με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 65%, όταν στην Ευρώπη ξεπερνά το 100%. Αυτό ασκεί πίεση στις αποδόσεις των καταθέσεων, οι οποίες πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλές μέσα στο 2025, καθώς η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ορισμένοι αποταμιευτές ήδη έσπευσαν να «κλειδώσουν» τα υφιστάμενα επιτόκια, μεταφέροντας χρήματα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς στα τέλη του 2024.

Παράλληλα, ανακάμπτουν οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και των εντόκων γραμματίων, ενώ αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για δολαριακούς τίτλους λόγω υψηλότερων αποδόσεων. Ωστόσο, οι επενδυτές σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία αναλαμβάνουν και το συναλλαγματικό ρίσκο, ειδικά εν μέσω της πολιτικής στήριξης ενός «σκληρού» δολαρίου από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη δυναμική της ελληνικής αγοράς αποταμιεύσεων.

Αντίο Taxisnet: Καταργείται – Τι γίνεται με τους κωδικούς

Αλλάζει το Taxisnet ριζικά. Δείτε πώς θα είναι το νέο και τι υπηρεσίες θα έχει.

Το νέο Taxisnet, που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, θα φέρει επανάσταση στη φορολογική διοίκηση, επιτρέποντας πλήρη παρακολούθηση των φορολογουμένων, έξυπνες διασταυρώσεις στοιχείων και συνδυαστικούς φορολογικούς ελέγχους. Το έργο αυτό σηματοδοτεί την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του συστήματος Taxis, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026. Πρόκειται για το νέο Ενοποιημένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS – TAXISNET – ELENXIS), με το οποίο η ΑΑΔΕ προχωρά στη «Φορολογική Διοίκηση 3.0», ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις.

Πρόκειται για το νέο Ενοποιημένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS – TAXISNET – ELENXIS), έργο με το οποίο η ΑΑΔΕ θέτει τις βάσεις για τη «Φορολογική Διοίκηση 3.0», ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το νέο σύστημα, αξιοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες, απλοποιεί διαδικασίες και ενισχύει την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις. Ειδικότερα το νέο TAXIS:

  • Ενοποιεί και εκσυγχρονίζει όλα τα υφιστάμενα συστήματα (TAXIS, TAXISnet, ELENXIS).
  • Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο προφίλ για κάθε φορολογούμενο, διευκολύνοντας τις συναλλαγές του.
  • Αναβαθμίζει τον έλεγχο δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης των υποθέσεων, από την ανάθεση μέχρι και την αποπληρωμή του φόρου, προσφέροντας περαιτέρω διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
  • Καταργεί τη χωρική αρμοδιότητα, αφού κάθε φορολογούμενος θα εξυπηρετείται σε οποιαδήποτε φορολογική υπηρεσία
  • Απλουστεύει τις επιχειρησιακές διαδικασίες, μειώνει το διοικητικό φόρτο βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
  • Αναβαθμίζει τις δυνατότητες συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης των δεδομένων, προσφέροντας αποτελεσματικότερη διαχείριση των φορολογικών υποθέσεων.
  • Υιοθετείται ενιαίο σύστημα λογιστικής και ενοποιούνται φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
  • Αναβαθμίζει και διευρύνει εσωτερικές και εξωτερικές διαλειτουργικότητες με άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ και του Δημοσίου Τομέα

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 86.181.528,66 ευρώ καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει διάρκεια 5 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2029.

Στέλλα Νικολάου

Η Στέλλα Νικολάου είναι συντάκτρια στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα και τις νέες τεχνολογίες. Με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, η Στέλλα αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις με έμφαση στην προσβασιμότητα και την κατανόηση, κάνοντας σύνθετα ζητήματα προσιτά για το ευρύ κοινό. Στόχος της είναι να ενημερώνει τους αναγνώστες για σημαντικά γεγονότα και πρακτικές πληροφορίες, διατηρώντας παράλληλα αντικειμενικότητα και ακρίβεια.

Recent Posts

Την θυμάστε; Η παλιά μάρκα ρούχων που ξεπουλάει σαν τρελή στην Ελλάδα

Μετά από τα πέτρινα χρόνια της πανδημίας, η συγκεκριμένη μάρκα ρούχων κάνει και πάλι comeback…

14 λεπτά ago

Αναδρομικά 2025: Ποιοι και πότε θα πάρουν έως και 11.000 ευρώ

Αναδρομικά: Εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται η απόφαση για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων από δώρα,…

59 λεπτά ago

Νέες ταυτότητες: Νέα ανατροπή με τα ραντεβού – Τι ισχύει

Νέες ταυτότητες: Η διαδικασία για την έκδοση νέων ταυτοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει καθώς όλοι οι…

2 ώρες ago

Καιρός: Τυφώνας από τον Ατλαντικό απειλεί την Ευρώπη – Δείτε πότε έρχεται

Καιρός: Μετά τον πρώτο κυκλώνα-βόμβα την Παρασκευή και το Σάββατο, ένας δεύτερος τυφώνας θα υποστεί…

4 ώρες ago

Προσοχή: Μην κάνετε αυτό το λάθος στο ΑΤΜ – Θα σας αδειάσουν αμέσως το λογαριασμό

Τράπεζες: Το 2024, παρά την αυξανόμενη υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, το ΑΤΜ παραμένει μια από…

4 ώρες ago

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Μπαίνουν τα χρήματα – Πότε πάνε ταμείο οι δικαιούχοι

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2025 έχει ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ.…

5 ώρες ago