ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Αποκάλυψη: Έτσι σας παρακολουθούν οι εργοδότες σας – Δείτε τι κάνουν

Εργασία: Big Brother κατά τηλεργασίας. Πώς παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους οι επιχειρήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στους χώρους εργασίας, πολλές εταιρείες κατέφυγαν σε μέτρα παρακολούθησης για να διασφαλίσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους όταν η τηλεργασία έγινε ο κανόνας.

Τώρα που οι ίδιες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβάλουν την επιστροφή στο γραφείο στους απρόθυμους εργαζομένους τους, επιστρατεύουν και πάλι μέτρα παρακολούθησης.

Εργασία: Οι κάρτες

Σε πολλές επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι πρέπει να «χτυπήσουν» την κάρτα τους για να μπουν ή να βγουν από τα γραφεία τους. Αυτά τα δεδομένα γίνονται ένα χρυσωρυχείο για τις εταιρείες που προσπαθούν να επιβάλουν την επιστροφή στο γραφείο.

Η PwC, για παράδειγμα, ενημέρωσε το προσωπικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι από τον Ιανουάριο θα πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο ή με πελάτες τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η εταιρεία σκοπεύει να παρακολουθεί από πού εργάζονται οι υπάλληλοί της, για να επιβεβαιώσει ότι συμμορφώνονται με την νέα πολιτική.

Η Amazon, η οποία επίσης πιέζει τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, ξεκίνησε να παρακολουθεί και να μοιράζεται τα στοιχεία προσέλευσης κάθε εργαζόμενου.

Ο κάθε υπάλληλος μπορεί να δει τα σχετικά στοιχεία, στα οποία φαίνονται οι ημέρες κατά τις οποίες χτύπησε την κάρτα του στο γραφείο τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, σε εσωτερική πλατφόρμα του τμήματος διαχείρισης προσωπικού.

Προηγουμένως, η Amazon τηρούσε μόνο συνολικά και ανώνυμα στοιχεία για την προσέλευση των υπαλλήλων της, στα οποία οι μάνατζερ είχαν πρόσβαση κυρίως για λόγους διαχείρισης χώρου και ασφάλειας.

Η Goldman Sachs επίσης χρησιμοποιεί τις κάρτες εισόδου των υπαλλήλων της για να παρακολουθεί την προσέλευση, όπως κάνει και η JP Morgan.

Στις τράπεζες, οι προϊστάμενοι των τμημάτων χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για να επιπλήξουν τους υπαλλήλους που δεν συμμορφώνονται με την πολιτική επιστροφής στο γραφείο.

Εργασία: Λογισμικό παρακολούθησης στα laptops

Στην εποχή της τηλεργασίας, το λογισμικό που παρακολουθεί το πώς περνά τον χρόνο του ένας εργαζόμενος όταν δουλεύει στο εταιρικό του laptop, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το λογισμικό της εταιρείας Time Doctor, για παράδειγμα, παρέχει εκθέσεις προόδου που μετρούν το επίπεδο της παραγωγικότητας κάθε εργαζόμενου σε πραγματικό χρόνο, δείχνοντας πότε ξεκίνησε και πότε σταμάτησε να δουλεύει, πότε έκανε διάλειμμα, πόσο χρησιμοποίησε το ίντερνετ κτλ.

Ένα εργαλείο της Time Doctor επιτρέπει στις επιχειρήσεις ακόμα και να κάνουν screenshot ή να καταγράψουν σε βίντεο την οθόνη του εργαζομένου.

Κάποια λογισμικά παρακολούθησης δίνουν στον εργοδότη τη δυνατότητα ακόμα και να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο ή την webcam του υπολογιστή, χωρίς ο εργαζόμενος να το γνωρίζει.

Όλα αυτά τα εργαλεία έχουν γίνει πολύ διαδεδομένα μετά την πανδημία. Σε έρευνα μεταξύ 1.000 επικεφαλής επιχειρήσεων που πραγματοποίησε το ResumeBuilder.com τον Μάρτιο του 2023, το 96% των ερωτηθέντων στις εταιρείες που εφάρμοζαν αποκλειστική τηλεργασία ή υβριδική εργασία, απάντησε ότι χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό παρακολούθησης των εργαζομένων. Πριν από την πανδημία, το έκανε μόνο το 10% από τις επιχειρήσεις αυτές.

Εργασία: Αισθητήρες παρακολούθησης μέσα στο γραφείο

Κάποιοι εργοδότες θέλουν να παρακολουθούν ακόμα και το πώς περνούν οι εργαζόμενοι τον χρόνο τους, όταν βρίσκονται στο γραφείο.

Η αυστραλιανή εταιρεία XY Sense πουλά αισθητήρες που μπορούν να τοποθετηθούν στο ταβάνι για να σκανάρουν τους χώρους των γραφείων και να εντοπίζουν τα σημεία που χρησιμοποιούνται περισσότερο ή λιγότερο. Θεωρητικά, στόχος των εργαλείων αυτών είναι η καλύτερη αξιοποίηση του χώρου.

Όπως σημειώνει το Business Insider, τα μηχανήματα της XY Sense δεν καταγράφουν τα στοιχεία των εργαζομένων, αλλά τους εμφανίζουν σαν μια κουκίδα στην οθόνη.

Όμως, κάποιες εταιρείες φτάνουν στο σημείο να καταγράφουν ακόμα και το πόσο συχνά επισκέπτονται οι υπάλληλοί τους τον ψύκτη νερού.

Η Bevi, μια εταιρεία ψυκτών, κρατά στοιχεία για το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται τα μηχανήματά της.

Τα στοιχεία της δείχνουν, για παράδειγμα, ότι η προσέλευση των εργαζομένων στα γραφεία τις Δευτέρες και τις Παρασκευές έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, με την Τρίτη να παραμένει η δημοφιλέστερη ημέρα στο γραφείο για όσους εφαρμόζουν πολιτικές υβριδικής εργασίας.

Εργασία: Εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους να βγαίνουν για καφέ – «Θέλω να τους κρατώ δέσμιους όλη μέρα»

Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ορυχείων, Chris Ellison, έχει ήδη απαγορεύσει την τηλεργασία για τους υπαλλήλους του. Τώρα, σκέφτεται να τους απαγορεύσει να βγαίνουν από το γραφείο ακόμα και για να πάρουν ένα καφέ.

«Θέλω να τους κρατώ δέσμιους όλη μέρα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Mineral Resources, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν θέλω να βγαίνουν από το κτίριο. Δεν θέλω να περπατάνε στο τέλος του δρόμου για να πάρουν καφέ. Πριν από μερικά χρόνια υπολογίσαμε πόσο μας κοστίζει αυτό».

Βέβαια, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του Ellison, στο Περθ της Αυστραλίας, που ολοκληρώθηκαν πριν από δύο χρόνια, προσφέρουν μια σειρά από ανέσεις. Διαθέτουν καφετέρια, εστιατόριο, γυμναστήριο, παιδικό σταθμό, δωμάτιο χαλάρωσης και κέντρο ευεξίας.

Ο 67χρονος βετεράνος των εξορύξεων λέει ότι το προσωπικό του αγαπά να δουλεύει σε αυτό το κτίριο και οι εγκαταστάσεις του τους «κρατούν κολλημένους» εκεί.

«Έχω εφαρμόσει πολιτική που απαγορεύει την τηλεργασία», είπε ο επιχειρηματίας μιλώντας σε αναλυτές. «Εύχομαι και όλοι οι άλλοι να ακολουθούσαν το ίδιο, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».

«Δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους που δουλεύουν τρεις μέρες την εβδομάδα και πληρώνονται για πέντε», πρόσθεσε.

Πάντως, η εταιρεία του Ellison αποτελεί μια εξαίρεση στην Αυστραλία, όπου η τηλεργασία παραμένει πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους υπαλλήλους γραφείων. Πολλές επιχειρήσεις επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, με την ευελιξία αυτή να εκτιμάται ιδιαιτέρως από τους γονείς.

Πάντως, για τους εργαζόμενους που προσπαθούν να συνδυάσουν την απαιτητική δουλειά τους με την οικογένεια, ο Ellison είπε ότι το κέντρο φύλαξης παιδιών της εταιρείας χρεώνει μόλις 20 δολάρια Αυστραλίας την ημέρα (12,3 ευρώ), την ώρα που το αντίστοιχο κόστος στην αγορά είναι περίπου 180 δολάρια Αυστραλίας (110 ευρώ) την ημέρα.

«Φέρτε τα μικρά σας εδώ δίπλα. Θα τα ταΐσουμε, αλλά η μαμά και ο μπαμπάς θα δουλεύουν στο γραφείο μας», λέει ο Ellison.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago