Αποκάλυψη: Έτσι μας κλέβουν οι πάροχοι ρεύματος στους λογαριασμούς

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι παγίδες και τα ψιλά γράμματα των νέων τιμολογίων από 1/8. Τι πρέπει να προσέξετε. Oρισμένες εταιρείες επιχειρούν να εμφανίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τις παγίδες και τα «ψιλά γράμματα» στα νέα τιμολόγια ρεύματος αναζητούν οι καταναλωτές σε μια προσπάθεια να βρουν τη φτηνότερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Παραπλανητικές διαφημίσεις

Βασική παγίδα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι καταναλωτές είναι η επιχείρηση παραπλάνησης των καταναλωτών από ορισμένες εταιρείες που επιχειρούν να εμφανίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις.

Η ΡΑΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον τρεις εταιρείες, αλλά δεν δημοσιοποίησε τα ονόματά τους όπως είχε προειδοποιήσει, παρά τους έδωσε δεύτερη ευκαιρία να αποσύρουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις έως τη Δευτέρα.

«Αυτοί με πήραν και μου έταξαν λαγούς με πετραχήλια, ότι θα πληρώνω λιγότερο ρεύμα, και τελικά βλέπω αυξήσεις» λέει στο OPEΝ καταναλωτής ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης, αναφέρει: «Καλούμε τους καταναλωτές να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τα ψιλά γράμματα γιατί εκεί υπάρχουν παγίδες».

2. Χαμηλές χρεώσεις με υψηλό πάγιο

Μια άλλη παγίδα είναι η χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, αλλά με υψηλό πάγιο στα 5 ή 4 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία διαφημίζει κιλοβατώρα στα 0,50 ευρώ, ο καταναλωτής μπορεί να νομίζει πως θα πληρώσει 150 ευρώ για 300 κιλοβατώρες, ενώ θα πληρώσει 155 με το πάγιο.

«Θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να συνυπολογίζουν τις χρεώσεις. Να μην μένουν μόνο στην προσφορά αλλά να εξετάζουν: για πόσο διάστημα με ποιους όρους ισχύει, το ύψος του παγίου και την συνεπή πληρωμή», σχολιάζει ο κ. Γεωργιάδης.

3. Χαμηλές πάγιες χρεώσεις αλλά για ορισμένους μήνες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην πρακτική κάποιων παρόχων, που διαμόρφωσαν εξαιρετικά φτηνά πάγια που όμως ισχύουν μόνο τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια η χρέωση είναι αυξημένη.

4. Διαφορετικές τιμές κιλοβατώρας ανά κλίμακα κατανάλωσης

Σε αυτή την περίπτωση αν η κατανάλωση ξεπεράσει ένα πλαφόν, αυξάνεται σημαντικά η χρέωση. Ο πελάτης κινδυνεύει αν καταναλώσει μία κιλοβατώρα παραπάνω από το όριο των 2.000 κιλοβατωρών να χρεωθεί για όλες με την υψηλότερη χρέωση.

5. Δύο χρεώσεις για το ίδιο πρόγραμμα

Μία ακόμη εμπορική πολιτική που εφάρμοσαν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι να προτείνουν δύο χρεώσεις για το ίδιο πρόγραμμα και η φτηνότερη συνδέεται με τη συνέπεια στις πληρωμές των λογαριασμών.

Άρα οι καταναλωτές για να απολαμβάνουν τη χαμηλή χρέωση θα πρέπει να είναι συνεπείς στις πληρωμές καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος,

Λογαριασμοί ρεύματος: Ασύμφορα τα σταθερά τιμολόγια

Την ίδια στιγμή πανάκριβα είναι πλέον τα σταθερά τιμολόγια στους λογαριασμούς ρεύματος, τα οποία εξαιτίας του μηχανισμού που έχει μπει σε λειτουργία από 1η Αυγούστου καθίστανται μάλλον ασύμφορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, στα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν υπάρχει πλέον κρατική επιδότηση επομένως ο καταναλωτής καλείται να επωμιστεί το 100% στην τιμή της κιλοβατώρας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η τιμή έχει αυξηθεί έως και κατά 130%.

Λογαριασμοί ρεύματος: Δείτε τι θα μας συμβεί τον χειμώνα

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος και να θυμίζει άλλες εποχές καθώς η ενεργειακή κρίση θα μας γυρίσει στον Μεσαίωνα!

Τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων (είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωση ή διακοπής του εφοδιασμού με κωδικό φυσικό αέριο) προδιαγράφει το “σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας” που κατήρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες – μέλη.

Μεταξύ άλλων, ως “τελευταίο” από τα μέτρα που προτείνονται (στο δύσκολο σενάριο) είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές και σε “ομαδοποιημένα φορτία” ειδικά στην Αττική.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξαιρεθούν οι ΟΤΑ, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, υποδομες τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

*Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.

*Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.

*Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη

*Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.

*Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

*Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

*Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.

*Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

*Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.

*Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)

*Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου .

*Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.