Αποκάλυψη: Αυτούς θα ελέγξει η Εφορία τις επόμενες ημέρες

Εφορία: Το… χειρότερο για το τέλος αφήνει η Εφορία καθώς έρχονται έλεγχοι που δεν μπορούν να γλυτώσουν οι φορολογούμενοι! Δείτε στο xristika.gr ποιοι είναι οι… άτυχοι!

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των ελέγχων στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και ειδικά οι υποθέσεις που έχουν στείλει προς διερεύνηση οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τους περίπου 45.000 φορολογικούς ελέγχους που έχουν προγραμματιστεί για φέτος, το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων για 13 κατηγορίες υποθέσεων.

Ειδικότερα οι υποθέσεις που τίθενται στο επίκεντρο των φορολογικών ελέγχων των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, όπως ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ και Ελεγκτικά Κέντρα και ολοκληρώνονται άμεσα είναι οι ακόλουθες 12 κατηγορίες:

Οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή του φορολογικού έτους 2015.

Οι υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων).

Οι υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 387 του ν. 4512/2018 (Α’ 5 και 8). Αφορά στις υποθέσεις για τις οποίες ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος ή ο αναπληρωτής του ή οι εισαγγελικοί λειτουργοί που τον συνεπικουρούν, παραγγέλλουν, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, για τη διερεύνηση τέλεσης αδικημάτων ποινικά κολάσιμης φοροδιαφυγής και οποιωνδήποτε άλλων απολύτως συναφών οικονομικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.

Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο).

Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.

Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis.

Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.

Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, όπως ισχύει και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4174/2013, όπως ισχύει. Αφορά σε υποθέσεις που έχουν ζητήσει πληροφορίες άλλα κράτη.

Υποθέσεις της υπ’ αρ. Α.1413/04-11-2019 (Β’ 4061) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. Αφορά στη διαδικασία διενέργειας κατά προτεραιότητα μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. από το γραφείο σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/ λογιστικού αρχείου (παραστατικού).

Εφορία: 300 εκατομμύρια ευρώ στα αζήτητα από επιστροφές

Μπορεί να γκρινιάζουμε σαν Έλληνες για την Εφορία ωστόσο 300 εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές φόρων βρίσκονται στα αζήτητα!

Την ώρα που υπάρχουν διαμαρτυρίες από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα ότι καθυστερούν οι επιστροφές φόρου, εντούτοις, από το συνολικό ποσό προς επιστροφή, το 54%, δεν έχει εισπραχθεί, λόγω μη προσέλευσης των φορολογουμένων να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των εκκρεμών επιστροφών φόρου, στις 31 Ιουλίου 2021 ήταν 547 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 340 εκατ. ευρώ είναι σε εκκρεμότητα άνω των 90 ημερών και τα 208 εκατ. ευρώ, δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο από τη ημερομηνία έκδοσης του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).

Όμως από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι, ένα κονδύλι ύψους 293 εκατ. ευρώ ή το 54% του συνολικού ποσού προς επιστροφή, είναι «ορφανό» και παραμένει στα αζήτητα των κρατικών ταμείων. Δηλαδή οι μισές από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, είναι στα… αζήτητα!

Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ, αφορά δηλαδή είτε φόρους για τους οποίους οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά είτε δεν ανταποκρίνονται οι δικαιούχοι στις ειδοποιήσεις της εφορίας.

Στον σχετικό πίνακα η ΑΑΔΕ αναγράφει συγκεκριμένα: «α) εκ των οποίων ποσό που δε μπορεί να αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών)»

Οι επιστροφές φόρου αφορούν κυρίως σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, ενώ οι επιστροφές υλοποιούνται κατόπιν ελέγχων από την ΑΑΔΕ.

Στελέχη της ΑΑΔΕ, που ρωτήθηκαν, εξηγούν, ότι η μη προσέλευση των δικαιούχων, για να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου, οφείλεται βασικά στον φόβο του ελέγχου τόσο των δικαιολογητικών, αλλά και ένα γενικότερο φορολογικό έλεγχο, που μπορεί να προκαλέσουν τυχόν ελλιπή δικαιολογητικά.

Η ΑΑΔΕ καθιέρωσε ένα σύστημα «μορίων» για τις επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με στόχο, όπως υποστηρίζει, να μειώσει τον όγκο των εκκρεμοτήτων.

Με το νέο σύστημα βαθμολογούνται τα αιτήματα επιστροφών και επιταχύνονται οι παλαιότερες και εκείνες που είναι μεγάλου ύψους, ενώ λιγότερους πόντους θα παίρνουν τα πρόσφατα αιτήματα επιστροφών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε., για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της από επιστροφές φόρων και για την διευκόλυνση των διαδικασιών, την καλύτερη παρακολούθηση της χρονολογικής ωρίμανσης και για την ενιαία αντιμετώπιση διαχείρισης αυτών από όλες τις Δ.Ο.Υ. τίθεται διαδικασία διεκπεραίωσης των επιστροφών με βάση:

Τη χρονολογική ωρίμανση.

Το ύψος των επιστραφέντων ποσών.

Η ημερομηνία αφετηρίας για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμανσης των επιστροφών λογίζεται για μεν τα ποσά επιστροφής φόρων, η ημερομηνία αιτήματος επιστροφής του δικαιούχου, για δε τα ποσά επιστροφής λοιπών εσόδων, η ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ. Προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμανσης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών.

Για να γίνει η αρχική κατάταξη με βάση το ύψος του ποσού τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά και διαιρείται το πλήθος τους δια 3, ώστε να προκύψουν οι 3 κάτωθι κατηγορίες:

Ύψος επιστρεπτέου ποσού (Κριτήριο Α’)

Βαθμίδα 1: τα μεγάλα ποσά

Βαθμίδα 2: τα μεσαία ποσά

Βαθμίδα 3: τα μικρά ποσά

Στη συνέχεια, οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες με βάση την χρονολογική τους ωρίμανση στις ακόλουθες τέσσερις βαθμίδες:

Ηλικία αιτήματος (Βαθμίδες) (Κριτήριο Β’)

Βαθμίδα 1: Άνω των 180 ημερών

Βαθμίδα 2: Μεταξύ 91-180 ημερών

Βαθμίδα 3: Μεταξύ 60-90 ημερών

Βαθμίδα 4: Κάτω των 60 ημερών