Απάτη: Σύμφωνα με στοιχεία της Truecaller, η Ελλάδα κατέχει – μαζί με Βραζιλία, Περού και Ινδία – μόνιμη σχεδόν θέση στη παγκόσμια λίστα με τις χώρες που δέχονται τα περισσότερα τηλεφωνήματα και μηνύματα spam ή scam, ανά χρήστη, μηνιαίως. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Μόνιμη σχεδόν θέση κατέχει η Ελλάδα σε μία αναπάντεχη διεθνή λίστα. Είναι η λίστα με τις χώρες που δέχονται τα περισσότερα τηλεφωνήματα/ μηνύματα spam ή scam, ανά χρήστη, μηνιαίως. Τα στοιχεία έρχονται από τη σουηδική εταιρεία Truecaller, που αναπτύσσει προϊόντα για την προστασία των χρηστών από τέτοια τηλεφωνήματα.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney ο επικεφαλής των παγκόσμιων εταιρικών επικοινωνιών της Truecaller, Hitesh Raj Bhagat, μας εξηγεί πώς η Ελλάδα έχει μόνιμη παρουσία σε μία λίστα όπου κατά τα άλλα επικρατούν χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού και η Ινδία.
«Κατατάσσουμε τις 20 κορυφαίες χώρες χρησιμοποιώντας τον μέσο αριθμό ανεπιθύμητων κλήσεων/ μηνυμάτων ανά χρήστη, ανά μήνα. Διαιρούμε το σύνολο με τον αριθμό των χρηστών Truecaller» εξηγεί ο Hitesh.
Κατά μέσο όρο, πόσα ανεπιθύμητα μηνύματα λαμβάνει ο Έλληνας χρήστης κάθε μήνα;
Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα αναλογούν 5,1 spam κλήσεις ανά μήνα και ανά ενεργό χρήστη.
Ποια είναι η προέλευση αυτών των ανεπιθύμητων κλήσεων/μηνυμάτων; Προέρχονται από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό;
Είναι, κυρίως, κλήσεις που προέρχονται από εγχώριους αριθμούς.
Ποιοι τύποι ανεπιθύμητων κλήσεων/μηνυμάτων είναι κυρίαρχοι στην Ελλάδα;
Το τηλεμάρκετινγκ και οι κλήσεις πωλήσεων είναι τα πιο συνηθισμένα. Ωστόσο η συχνότητα των κλήσεων/μηνυμάτων απάτης είναι αρκετά υψηλή, στο 16,3% όλων των κλήσεων με επισήμανση ανεπιθύμητης επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην κοινή χρήση ευαίσθητων πληροφοριών μέσω τηλεφώνου.
Εμπειρικά και μέσω αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες μας στην χώρα, γνωρίζουμε ότι οι απάτες τεχνικής υποστήριξης, το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (fishing) και οι απάτες με κλοπές δεδομένων είναι αρκετά συνηθισμένες στη χώρα.
Υπάρχουν έξι καθολικά μέτρα που προτείνουμε:
1. Αποφύγετε να απαντάτε σε κλήσεις που έχουν επισημανθεί ως ανεπιθύμητες ή απάτη. Εάν πρέπει να απαντήσετε, μην δίνετε ποτέ καμία πληροφορία μέσω τηλεφώνου. Φροντίστε να αποκλείσετε και να αναφέρετε όλες τις ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς αυτό βοηθά ολόκληρη την κοινότητα να παραμείνει ασφαλέστερη.
2. Θα ήταν συνετό να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τους συνδέσμους που είναι ενσωματωμένοι σε ένα email ή ένα SMS, ειδικά όταν απαιτείται εισαγωγή οικονομικών διαπιστευτηρίων.
3. Διαγράψτε αμέσως ύποπτα SMS και email για να αποφύγετε οποιοδήποτε λογισμικό υποκλοπής spyware και απάτη.
4. Ποτέ μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία, αναγνωριστικά πελατών, κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς πρόσβασης/PIN μίας χρήσης (OTP, One-time password) και οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές πληροφορίες μέσω τηλεφωνικής κλήσης, SMS ή ηλεκτρονικών φορμών.
5. Ποτέ μην κάνετε λήψη εφαρμογών για κινητά από μη επαληθευμένες και άγνωστες πηγές ή πρόσωπα. Αυτές θα μπορούσαν να είναι εφαρμογές κοινής χρήσης οθόνης που θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες στη συσκευή σας.
6. Μην πραγματοποιείτε ευαίσθητες ή οποιεσδήποτε συναλλαγές που αφορούν χρήματα από μη προστατευμένες δημόσιες συσκευές και δίκτυα.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας του Truecaller στο να εντοπίζει ανεπιθύμητες κλήσεις/μηνύματα στην χώρα;
Περίπου το 91,3% των εισερχόμενων spam κλήσεων προσδιορίζονται από την Truecaller στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας αναγνώρισης, αλλά μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών.
Δεδομένου ότι το Truecaller είναι μια εφαρμογή και υπηρεσία που βασίζεται στην κοινότητα, όσο περισσότεροι είναι οι χρήστες, τόσο καλύτερος και ακριβέστερος γίνεται ο εντοπισμός ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
Οι χρήστες μας είναι αυτοί που διορθώνουν τα ονόματα και προσθέτουν επισημάνσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας – και κάνοντας αυτό, κάνουν την επικοινωνία ασφαλέστερη για όλους τους άλλους χρήστες Truecaller στην περιοχή.
Σε σύγκριση με το 2020, το 2021 ο αριθμός των spam κλήσεων ήταν αυξημένος;
Σε σύγκριση με το 2020, έχουμε καταγράψει μια πτώση στο συνολικό αριθμό των ανεπιθύμητων κλήσεων/ μηνυμάτων – αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλούς λόγους – και όχι στην πραγματική μείωση στα ανεπιθύμητα μηνύματα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων 20 χωρών και ότι οι χρήστες πρέπει να ενημερωθούν για αυτό το ζήτημα και πώς να το αντιμετωπίσουν.
Μήπως η τεχνολογία έχει γίνει… μπελάς για όλους μας, παρά βοηθητική; Δείτε στο xristika.gr πώς θα καταλάβετε πως το κινητό σας, σας κατασκοπεύει.
Από τη μέρα που η έξυπνη τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας, ακόμα και οι συνομιλίες μας που γίνονται ανάμεσα στους “ασφαλείς” τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, στην πραγματικότητα έχουν γίνει λιγότερο ιδιωτικές. Και αυτό το θυμόμαστε κάθε φορά που η Siri πετάγεται από μόνη της και μας απαντάει σε κάτι ή όταν το Instagram μας δείχνει μια διαφήμιση σχετική με τα παπούτσια για τα οποία μιλούσαμε μόλις πριν από πέντε λεπτά.
Εφόσον, λοιπόν, δεν έχεις σκοπό να πετάξεις το κινητό σου, υπάρχει ένας τρόπος για να εντοπίσεις τυχόν μυστικές ηχογραφήσεις που μπορεί να κάνει η συσκευή σου.
Σύμφωνα με το site Lifehacker, το iPhone σου σε ενημερώνει αυτόματα πότε το τηλέφωνο ή το μικρόφωνο είναι ενεργό -απλώς πρέπει να ξέρεις πού να κοιτάξεις. Όταν το τηλέφωνό σου τραβάει βίντεο, θα εμφανιστεί μια πράσινη κουκίδα στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Όταν κάνει ηχογραφήσεις, τότε μια πορτοκαλί κουκίδα θα είναι ορατή στο ίδιο σημείο. Μπορείς να το τεστάρεις και τώρα αυτό, απλώς ξεκινώντας τις συγκεκριμένες λειτουργίες.
Προφανώς το να βλέπεις την κουκίδα εγγραφής όταν τραβάς μια selfie δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά αυτή η κουκίδα μπορεί να εμφανιστεί και στις πιο απροσδόκητες στιγμές. Είναι γενικώς παραδεκτό πια, ότι εκατοντάδες apps “κρυφακούν” τον ήχο στο background, προκειμένου να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες για τους διαφημιστές.
Αν, λοιπόν, ένας πορτοκαλί κύκλος εμφανίζεται στο επάνω μέρος της οθόνης σου όταν δεν τραβάς ούτε βίντεο ούτε ηχογραφείς κάτι, τότε αυτό σημαίνει ότι μια “ύπουλη” εφαρμογή σε έχει βάλει στο μάτι.
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να σταματήσεις αυτούς τους ψηφιακούς “κατασκόπους”;
Αρχικά κάνε τη χάρη στον εαυτό σου (και σε τυχόν διερχόμενους πεζούς) και πήγαινε στις Ρυθμίσεις του iPhone σου. Από εκεί μπορείς να ανοίξεις το Privacy και να κλικάρεις πάνω στο “Microphone” για να δεις ποια apps έχουν άδεια λήψης ηχογραφήσεων. Συνήθως έχεις δώσει αυτήν την άδεια, απλώς και μόνο εγκαθιστώντας το app, χωρίς να ψάξεις παραπάνω τι σου λένε στα terms and conditions.
Απενεργοποίησε, λοιπόν, τυχόν άδειες που δεν θέλεις να συνεχίσουν να έχουν κάποια apps και στη συνέχεια πήγαινε στην “Camera”, και πάλι στο Privacy, και κάνε ακριβώς το ίδιο για όπου έχεις δώσει την άδεια να τραβάει βίντεο.
Φυσικά, αυτό περιορίζει μόνο την πρόσβαση τρίτων apps στη συσκευή σου. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να αφαιρέσεις γενικά την άδεια μικροφώνου και κάμερας από τις στάνταρ λειτουργίες του iPhone σου.
Ωστόσο, ένα βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να απενεργοποιήσεις το Listen για “Hey Siri” μεταβαίνοντας στο Siri & Search στις Ρυθμίσεις.
Όσο ο “voice assistant” είναι ενεργοποιημένος, τότε η συσκευή σου μπορεί πράγματι να ακούει τα πάντα. Αν δεν το θες αυτό, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…