ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι κρυφές χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – Μας κλέβουν… ξανά

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος καθώς έρχονται κρυφές χρεώσεις, που φέρνουν παράλληλα και αυξήσεις!

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί την αναγγελία του για αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ μπορεί να αναπροσαρμόζει από την 1η Νοεμβρίου τις χρεώσεις ΥΚΩ εκδίδοντας σχετική απόφαση.

Όπως αναφέρει η τροπολογία παρέχεται δυνατότητα αναπροσαρμογής, υπουργική απόφαση, από οριζόμενη ημερομηνία και εφεξής, των μοναδιαίων χρεώσεων για αντάλλαγμα Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (αντάλλαγμα Υ.Κ.Ω.), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. ίδια απόφαση, καθορίζονται Ιδίως μεθοδολογία υπολογισμού των μοναδιαίων χρεώσεων ανά κατηγορία καταναλωτών, οι υπόχρεοι καταβολής, δημιουργία και ύψος του αποθεματικού ασφαλείας του ειδικού λογαριασμού Υ.Κ.Ω. κ.λπ.

Μπορεί να καλύπτεται, από Κρατικό προϋπολογισμό, κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που τηρεί αρμόδιος διαχειριστής.

Ορίζεται ότι, αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις συνιστά Υ.Κ.Ω. και παρέχεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, σι δαπάνες για παροχή επιμερίζονται για όλη επικράτεια όλες τις κατηγορίες πελατών. υπουργική απόφαση. καθορίζεται μεθοδολογία για υπολογισμό προαναφερόμενης επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ «εφαρμόζονται στον καταναλωτή ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Από την επιβολή των χρεώσεων ΥΚΩ, απαλλάσσονται για το σύνολο των ημερήσιων καταναλώσεών τους οι δικαιούχοι των τιμολογίων Πολυτέκνων και Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), καθώς και το τμήμα τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ημέρας έως και 10.000 kWh για τους δικαιούχους Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζεται οτι είχε ανακοινωθεί ένα νέο «χαράτσι» που από τον Οκτώβριο καλούνται να καταβάλουν καταναλωτές ρεύματος της χαμηλής και μέσης τάσης, για να… ενισχύσουν τις μελλοντικές επιδοτήσεις τους.

Πρόκειται για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), από την αύξηση των οποίων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδοκά να συγκεντρώσει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Αντιστάθμισης Κινδύνου, έναν καινούριο «κουμπαρά» που προορίζεται για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων.

Από τις νέες αυξήσεις στις ΥΚΩ, που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ τον Αύγουστο, επιβαρύνονται, νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες, αγρότες και Δήμοι, ενώ, αντίθετα, για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης προβλέπονται μειώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τα νοικοκυριά που καίνε στο 4μηνο έως 1600 κιλοβατώρες η χρέωση από 0,69 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα αυξάνεται σε 1,7 λεπτά του ευρώ, δηλαδή, μία αύξηση που υπολογίζεται σε 1,01 λεπτό του ευρώ.

Ανάλογη είναι η αύξηση και στη μέση τάση, στην οποία υπάγονται μεγάλες επιχειρήσεις και μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες.

Για τους αγρότες, όσοι εντάσσονται στη χαμηλή τάση η αύξηση υπολογίζεται σε 140%, ενώ όσοι διαθέτουν εγκαταστάσεις (ψυγεία, αποθήκες, μεταποίηση) και ανήκουν στη μέση τάση θα πληρώσουν ΥΚΩ αυξημένα πάνω από 200%.

Στους Δήμους οι υπηρεσίες οδοφωτισμού θα επιβαρυνθούν πάνω από 100%, καθώς η χρέωση ΥΚΩ από 13,71 ευρώ τη μεγαβατώρα θα φθάσει τα 30 ευρώ.

Ευνοημένες εμφανίζονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, αφού η χρέωση για ΥΚΩ παραμένει ίδια, στα 4,14 ευρώ τη μεγαβατώρα. Επίσης, οι οικιακές καταναλώσεις πάνω από 1.600 κιλοβατώρες τον εξάμηνο θα δουν μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ.

Οι ΥΚΩ είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού (μαζί με αυτές του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΕΤΜΕΑΡ), εισπράττονται από όλους τους προμηθευτές, συνεπώς, δεν μπορεί να τις αποφύγει κανένας καταναλωτής.

Την παροχή ΥΚΩ ρύθμισε για πρώτη φορά νόμος του 1999, με τη ρητή θέσπιση της υποχρέωσης τους το 2005, για την κάλυψη των μειωμένων χρεώσεων του Κοινωνικού Τιμολογίου, καθώς και του κόστους της ΔΕΗΔΕΗ +0,68% για την ηλεκτροδότηση με πετρέλαιο των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Λογαριασμοί ρεύματος: Όμηροι χιλιάδες καταναλωτές – Δεν τους αφήνουν να αλλάξουν πάροχο

Χιλιάδες καταναλωτές είναι όμηροι των παρόχων τους καθώς ακόμη και ένα ευρώ να χρωστάνε, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία!

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει καλέσει σε τηλεδιάσκεψη τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει γνωμάτευση και για τα δύο ζητήματα από τη ΡΑΕ.

Η ελεύθερη αλλαγή παρόχου, και μάλιστα από μήνα σε μήνα που καθιερώθηκε με το νέο μοντέλο της τιμολόγησης μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι ένα θέμα που καίει τους παρόχους, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και φοβούνται για περαιτέρω επιδείνωση.

Συγκεκριμένα οι πάροχοι εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα ανοίξει την ψαλίδα των κακοπληρωτών και θα επιβαρύνει σημαντικά τις εταιρείες προμήθειας.

Το υπουργείο σε συνεργασία και με την ΡΑΕ εξετάζει την αλλαγή στον κώδικα προμήθειας ώστε να μπει ένα φρένο στις μετακινήσεις των δικτύων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει προτείνει την εφαρμογή μιας βάσης δεδομένων «Debt Flagging» που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία θα μπορεί να διαχωρίζει τους «κόκκινους» από τους «πράσινους» πελάτες, όσους δηλαδή τηρούν ή διακανονίζουν και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος, τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορεί να δώσει στον διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η δεύτερη ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρουσία των διαχειριστών (ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θα αφορά ακριβώς αυτό το θέμα με σκοπό να συζητηθεί η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία εσόδων για τις εταιρείες εν μέσω έντασης της ενεργειακής κρίσης.

Οι προμηθευτές ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που προκαλεί το κίνημα των κακοπληρωτών εξετάζουν ένα είδος ενεργειακού Τειρεσία που θα φιλτράρει τους «κόκκινους» πελάτες.

Λογαριασμοί ρεύματος: Βγάζετε τις συσκευές από τις πρίζες; Πόσα ευρώ γλυτώνετε

Αρκετός κόσμος βγάζει τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα. Είναι όμως αυτή οικονομική λύση;

«Μύθος» φαίνεται πως είναι η θεωρία της εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι, αν βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.

Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες με ποιους τρόπους μπορούν εξοικονομήσουν χρήματα για το ρεύμα.

Ο πιο διαδεδομένος είναι το να μην αφήνουμε τις συσκευές στο σπίτι σε λειτουργία stand by, να τις βγάζουμε δηλαδή από την πρίζα.

Και ενώ οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους το συγκεκριμένο «κόλπο» με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δουν μειωμένο τον τελικό λογαριασμό ρεύματος, ο πρόεδρος Σωματείου Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής έκανε μια εκτίμηση που μάλλον απογοητεύει για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης λύσης.

Πιο αναλυτικά, όπως είπε ο Μπάμπης Κωνσταντόπουλος στην Ερτ, πληρώνουμε περίπου 50 ευρώ παραπάνω τον χρόνο για τις ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής.

Ποσό σχετικά μικρό, συγκριτικά τουλάχιστον με εκείνα που φτάνουν κάθε μήνα ή τετράμηνο και που οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπολογισμός των 50 ευρώ είναι για μια μέση οικογένεια.

Όμως, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας πιο σημαντικός λόγος για να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα: «Οι συσκευές καταναλώνουν τόση ενέργεια όση χρειάζεται η Ελλάδα για τα πάντα, παρότι στην τσέπη μας θα έχει ένα μικρό αντίτιμο να μας δώσει».

«Διαμορφώνουμε», σημείωσε, «μια οικολογική συνείδηση».

Δεν θα πρέπει, παρόλα αυτά, να παραλειφθεί το γεγονός, πως έχει εξαγγελθεί ότι στο εξής οι επιδοτήσεις παύουν να είναι οριζόντιες και θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος.

Η επιδότηση θα είναι αντιστρόφως ανάλογη, δηλαδή, όσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα έχεις.

Όπως αναμένεται, θα προβλέπεται επίσης ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας, αυξημένη επιδότηση ανεξαρτήτως κλίμακας, σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Επομένως, ακόμα και η μικρότερη μείωση στην κατανάλωση, θα συμβάλλει σε συνολική εξοικονόμηση και όφελος από τις επιδοτήσεις.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago