Απόφαση – «σταθμός» για τα δάνεια: Δείτε τι αλλάζει

Δάνεια: Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Τι ισχύει για τις περιπτώσεις «βαριάς αμέλειας» των τραπεζών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Απελευθερώνεται πλέον όποιος είχε συμβληθεί ως εγγυητής για τη λήψη δανείου από τρίτο, συγγενή, φίλο κλπ. Σύμφωνα με άρθρο του Αστικού Κώδικα (862), «ο εγγυητής ελευθερώνεται, εφόσον από πταίσμα του δανειστή έγινε αδύνατη η ικανοποίησή του από τον οφειλέτη».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), ενώ προσθέτει ότι, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι οι τράπεζες επιβάλλουν την εκ των προτέρων παραίτηση των εγγυητών από την προστασία που τους παρέχει το άρθρο 862 ΑΚ.

Όμως, η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: Όπως όμως έχουν κρίνει τα δικαστήρια αυτή η παραίτηση δεν έχει ισχύ αν έτσι περιορίζεται η ευθύνη της τράπεζας η οποία, από δόλο ή βαριά αμέλεια, δεν άσκησε τα δικαιώματά της κατά του οφειλέτη της.

Δάνεια: Η απόφαση δικαστηρίου μετά από «βαριά αμέλεια» της τράπεζας

Έτσι, σε μία περίπτωση το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα είχε βαριά αμέλεια ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων του έναντι του οφειλέτη της, διότι αν και γνώριζε ότι αυτός βρισκόταν σε «φθίνουσα οικονομική πορεία» και ότι «ήταν ασυνεπής στην εξόφληση των οφειλόμενων δόσεων της πίστωσης» καθυστέρησε επί επτά έτη να καταγγείλει τη σύμβαση και να απαιτήσει τις δόσεις.

Πρόσφατα μάλιστα το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η τράπεζα δεν ενόχλησε την εγγυήτρια επί πολλά έτη, αλλά επιπλέον δεν είχε προχωρήσει και στις απαιτούμενες ενέργειες εναντίον του κύριου δανειολήπτη και τότε συντρόφου της, παρά το γεγονός ότι είχε σταματήσει την καταβολή των δόσεων λίγο μετά τη λήψη του δανείου.

Η ΕΕΚΕ υπογραμμίζει ότι με συνεχείς δράσεις και ενημερώσεις, συμβουλεύει και κατευθύνει τον καταναλωτή-δανειολήπτη για τις βέλτιστες λύσεις σε οποιοδήποτε θέμα, ιδίως αναφορικά με την προστασία που μπορεί να του παρέχει ο νόμος.

Δάνεια: Άσχημα νέα! Δείτε τι έχει συμβεί χωρίς να το ξέρεις

Η κυβέρνηση «ξέχασε» τους δανειολήπτες. Έληξε η αναστολή πληρωμών και τώρα τους κυνηγάνε οι τράπεζες. Ελάχιστα, πλέον, τα δάνεια που τυγχάνουν προστασίας λόγω πανδημίας.

Κίνδυνος νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Πώς θα προστατεύσεις το δάνειό σου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στον «αέρα» βρίσκονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα μορατόριουμ της κυβέρνησης, που προέβλεπαν την εννιάμηνη αναστολή πληρωμής τους.

Το πλαίσιο ολοκληρώθηκε για όλους στο τέλος Μαρτίου, με αποτέλεσμα νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να καλούνται από τις τράπεζες ώστε να καταβάλουν κανονικά τη δόση του δανείου τους.

Οι δανειολήπτες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς το χρονικό περιθώριο που είχε συμφωνηθεί για τη μη πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους είχε υπολογιστεί πριν από το τρίτο lockdown και, φυσικά, δεν είχε ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι θα παρέμεναν κλειστές χιλιάδες επιχειρήσεις με κρατική εντολή, θέτοντας τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας.

Έως το τέλος του μήνα όλοι οι δανειολήπτες (πλην εκείνων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την επιδότηση του δανείου τους για την πρώτη κατοικία) θα κληθούν να καταβάλουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια που «πάγωσαν» έφτασαν μέσα στο 2020 στα 27,6 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους είχαν μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ, καθώς οι περισσότεροι εντάχθηκαν στο μορατόριουμ της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 τα δάνεια που είχαν τεθεί σε διαδικασία αναστολής άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ και αφορούσαν όσους είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο μετά τον Απρίλιο του 2020 και για διάστημα εννιά μηνών.

Δάνεια: Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες παραμένουν πληττόμενοι

Πλέον, ελάχιστα δάνεια τυγχάνουν προστασίας λόγω της πανδημίας, μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες παραμένουν πληττόμενοι: οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λαμβάνοντας εδώ και μήνες την κρατική ενίσχυση των 534 ευρώ, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους με κρατική εντολή ή καταγράφουν τεράστιες απώλειες του τζίρου τους.

Επισημαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως… σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο μείζον θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δανειολήπτες, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν έχει ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, ώστε να ανανεώσουν το «πάγωμα» της πληρωμής δόσεων για όσες επιχειρήσεις και όσους εργαζομένους συνεχίζουν να πλήττονται από το παρατεταμένο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει διαρκέσει σχεδόν πέντε μήνες.

Δάνεια: Απόφαση – «βόμβα»! Κούρεμα 98,5% σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες

Υπάρχει ελπίδα για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν «κατακόκκινα» δάνεια και αδυνατούν για τον οποιοδήποτε λόγο να τα αποπληρώσουν.

Πώς μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά δημιουργεί προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Με την υπ΄ αριθμ. 59/2021 απόφαση του το δικαστήριο ρύθμισε τις οφειλές συνολικού ύψους 239.771,48 ευρώ προς πέντε τράπεζες, διαγράφοντας 236.171,48 ευρώ και ορίζοντας για το υπόλοιπο ποσό μηνιαία καταβολή μόλις 100 ευρώ σε 36 δόσεις.

Το Ειρηνοδικείο Πειραιά έκρινε ευνοϊκά τη συγκεκριμένη περίπτωση «κουρεύοντας» το χρέος, καθώς η γυναίκα έχασε τον σύζυγο της και έπρεπε να σπουδάζει μόνη της το παιδί τους.

Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του:

«Λόγω του πρόωρου θανάτου του συζύγου της, βρέθηκε σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, καθώς έπρεπε μόνη της να φροντίσει για τα έξοδα, και, ιδιαίτερα για τις σπουδές του τέκνου της, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του δανεισμού της, να οφείλεται στην ανωτέρω αιτία, και όχι σε πολυτελή διαβίωση με την λήψη καταναλωτικών προϊόντων και άσκοπη σπατάλη χρημάτων με περιττά έξοδα.

Άλλωστε ο χρόνος που η αιτούσα ανέλαβε τα επίδικα δάνεια, καθώς και οι βασικές της υποχρεώσεις είχαν αναληφθεί κατά το έτος 2002, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που αυτά εξυπηρετούνταν, αποκλείει την δολιότητα στον υπερδανεισμό της είτε με την μορφή του άμεσου είτε με την μορφή του ενδεχόμενου δόλου, καθώς αυτά δεν αναλήφθηκαν κοντά στον χρόνο της παύσης πληρωμών…

Εξάλλου το ότι η συνολική οφειλή της κυμαίνεται στα ανωτέρω επίπεδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα υψηλά επιτόκια υπερημερίας των καταναλωτικών δανείων.

Τέλος, η αιτούσα δεν ανέλαβε εικονικά χρέη τρίτων, ούτε προέβη σε δωρεές προς τρίτους ούτε εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία, απορριπτόμενης της νομίμως υποβληθείσας ένστασης περί δόλιας περιέλευσής της σε γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ως ουσία αβάσιμης».

Δάνεια: Καταγγελίες – σοκ για ελληνική τράπεζα

Για απόπειρα υφαρπαγής της περιουσίας των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς κάνει λόγο η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών σε ανακοίνωση που εξέδωσε!

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών εστιάζει τόσο στις ζημιές που επιφυλάσσει το σχέδιο της διοίκησης της Πειραιώς για τους μικρομετόχους, όσο και σε εκείνες που θα υποστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την προτεινόμενη διαδικασία. Εντοπίζει δε ευθύνες στη Διοίκηση Μεγάλου και στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας σχετικές με την απόκρυψη – εξωραϊσμό προβλέψεων.

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών αναφέρεται και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που όπως σημειώνει δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Πειραιώς, ως οφείλει, τουλάχιστον μέχρι να παρασχεθούν επαρκείς αποσαφηνίσεις για την αύξηση κεφαλαίου από την πλευρά της τράπεζας.

Η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών σημειώνει τα εξής:

«Κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ είδαν την περιουσία τους να αφανίζεται, με επίκληση του Νόμου 3864/2010 καθώς βάσει των stress test οι κεφαλαιακές ελλείψεις της Τράπεζας επέβαλλαν την είσοδο του Δημοσίου ως μετόχου με συνεισφορά κεφαλαίου 2 δις .

Σήμερα, όσοι τολμηροί αγόρασαν εκ νέου, μετά το 2016 , μετοχές της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αφού υπέμειναν 5 χρόνια χωρίς μέρισμα και με συνεχή μείωση της τιμής της μετοχής, και ενώ ανέμεναν ότι με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όλου του τραπεζικού τομέα που είναι προ των πυλών, θα έδρεπαν τους καρπούς της πολυετούς υπομονής τους, ξαφνικά άκουσαν το ΔΣ της Τράπεζας να εισηγείται εκ νέου την απαξίωση των μετοχών τους γιατί, αντίστροφα, πρέπει τώρα να φύγει το Δημόσιο ώστε να έρθουν νέοι επενδυτές!

Χωρίς να το επιβάλλει κάποιος Νόμος, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κεφαλαιακό έλλειμμα ! , (και ενώ μέχρι πριν 1 μήνα η διοίκηση δεν είχε αναφέρει καν την λέξη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και οι επενδυτικοί οίκοι έδιναν τιμή στόχο έως και 2 ευρώ !), ξαφνικά το ΔΣ αποφάσισε ότι πρέπει να πρωτοπορήσει σε σχέση με τις υπόλοιπες Τράπεζες στην επιθετική μείωση των NPE’s ώστε να παραδώσει καθαρή και έτοιμη για μεγάλες υπεραξίες την Τράπεζα στους νέους μέτοχους της, ξεγράφοντας παράλληλα τους υφιστάμενους μετόχους, στους οποίους υποτίθεται ότι οφείλει πίστη!

Με την απόφαση δε να μηδενιστεί το μετοχικό κεφάλαιο (καθώς τα 4,9 δισεκ. μετατρέπονται σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών), προκύπτουν πιθανώς και ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών αφού πρακτικά αποδεικνύεται ότι η Πειραιώς δεν διενεργούσε τις ορθές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια!

Στην ουσία του ,το σχέδιο που έχει διαρρεύσει είναι προκλητικά όμοιο με την ΑΜΚ που πρότειναν πριν 1 έτος οι 3 μεγαλομέτοχοι (John Paulson Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville ) που τότε είχε απορριφτεί λογω μεγάλης προκύπτουσας ζημίας του ΤΧΣ .

Τι άλλαξε από τότε, ώστε να υφίσταται σήμερα περίπτωση να δεχτεί το ΤΧΣ την προτεινόμενη βεβαία και πέραν του 1 δις ζημία του; Γιατί δεν αφήνεται το χρονικό περιθώριο για την επίτευξη υπεραξιών για το ΤΧΣ από την δεδομένη «άνοιξη» που επέρχεται στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει οπωσδήποτε να παραδώσει ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ την μισή περιουσία του , παρασύροντας παράλληλα και τους μικρομετόχους στην ολοκληρωτική καταστροφή τους;

Καλούμε λοιπόν όλους τους μικρομετόχους της ΠΕΙΡΑΙΩΣ σε μαζικό αγώνα κατά της νέας απόπειρας υφαρπαγής της περιουσίας των. Όσοι επιθυμούν να δράσουν καλούνται να αποστείλουν σχετική εξουσιοδότηση στην ΕΝΩΣΗ να τους εκπροσωπήσει στην ερχόμενη ΓΣ της Τράπεζας, όπου θα ζητήσει την ακύρωση αυτής της καταστροφικής ΑΜΚ ή σε κάθε περίπτωση την πρόβλεψη ειδικής μεταχείρισης των μικρομετόχων ώστε να μην προκύπτει ζημία τους .

Παράλληλα

α) θα απευθύνει επιστολή προς την Επιτροπή ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ σχετικά με την μη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών και φημών γύρω από την ΑΜΚ ,

β) θα ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών για την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ενώ θα ενημερώσει και τη International Shareholder Services τον διεθνή φορέα για την εταιρική διακυβέρνηση.

Εφόσον δε δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την διοίκηση της Τράπεζας , η ΕΝΩΣΗ θα προσφύγει στις νόμιμες δικαστικές ενέργειες που προβλέπονται για την προστασία των δικαιωμάτων των μικρομετόχων.

ΥΓ. Στις ΓΣ του 2019 και 2020 η Ένωση είχε απευθύνει ερωτήματα προς τις διοικήσεις όλων των Τραπεζών , ερωτώντας τον λόγο όπου σε καμία από αυτές , τα μέλη του ΔΣ δεν κατείχαν μετοχές της τράπεζας που διοικούσαν, για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο πίστευαν στην τράπεζα. Η απάντηση που δόθηκε τότε, ήταν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση, αλλά η ουσιαστική απάντηση δόθηκε τώρα με τον κυνικό τρόπο που η Τραπέζια ΠΕΙΡΑΙΩΣ οργανώνει την παράδοση του ιδρύματος σε νέους μετόχους , αδιαφορώντας για τους υφισταμένους τους οποίους υποτίθεται εκπροσωπεί . Αλήθεια ποια θα ήταν η πρόταση τους ,αν το 50% της αμοιβής των μελών ΔΣ καταβαλλόταν σε δεσμευμένες για κάποια έτη μετοχές της Τράπεζας ;

Αναμένουμε από τις διοικήσεις των υπολοίπων 3 συστημικών τραπεζών να ανακοινώσουν ξεκάθαρα και χωρίς υπονοούμενα , αν σκοπεύουν να προβούν σε παρόμοιες καταστροφικές κινήσεις για τους υφιστάμενους μετόχους τους η όχι».