Απόφαση σάλος: Ίντερνετ μόνο για λίγες ώρες την ημέρα

Χαμός έχει προκληθεί με την πρόταση για ίντερνετ με δελτίο και έως 3 GB την εβδομάδα. Οι αντιδράσεις πολλές.

Την πρόταση για περιορισμό του Ίντερνετ έκανε μία πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, και ήταν αρκετή για να προκαλέσει πανικό και… ταραχή.

«Απελευθερωνόμαστε από τις οθόνες! Ας βάλουμε δελτίο στο διαδίκτυο!», τιτλοφορούσε το άρθρο της Ναγιάτ Βαλόντ – Μπελκασέμ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη Le Figaro, μια από τις πιο πολυδιαβασμένες γαλλικές εφημερίδες.

Στην ουσία έκανε προτάσεις για να αποσυνδεθούμε από το ίντερνετ και το κινητό που ορίζουν τις ζωές μας. Μέσα στις προτάσεις ήταν και εκείνη του περιορισμού ίντερνετ και τη θέσπιση ορίου.

«Θα ήθελα να δω κάποιες πρακτικές σκέψεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βάλουμε μέτρο στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, περιορίζοντας τον αριθμό των gigabyte (GB) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε μέρα», υποστήριξε η Βαλόντ – Μπελκασέμ, προσθέτοντας ότι το διαδίκτυο είναι “λιγότερο συχνά λύση παρά επιβαρυντικός παράγοντας”, για ζητήματα όπως η οικολογία, οι διακρίσεις, η ανισότητα, η παρενόχληση, η εκπαίδευση, η γνώση και ο πολιτισμός.

«Αν ξέρουμε ότι έχουμε μόνο τρία gigabyte για να χρησιμοποιήσουμε σε μια εβδομάδα, μάλλον δεν θα τα ξοδέψουμε δημοσιεύοντας μισητά σχόλια ή ψεύδη», πρόσθεσε.

Δεν χρειάστηκε και πολύ για να γίνει viral στα social media.

Η Μαρίνα Φεράρι, νυν υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, την αποκάλεσε “ίσως τον χειρότερο τρόπο προσέγγισης της συζήτησης για τη σχέση μας με τις οθόνες”, σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter).

Τι κάνουμε με 3GB Internet την εβδομάδα;

Η μέση χρήση δεδομένων ενός Γάλλου είναι περίπου 3,5GB μόνο σε κινητές συσκευές, ενώ ένα γαλλικό νοικοκυριό χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο περίπου 55GB εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τη Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών. Κοντά σε αυτά τα επίπεδα είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Η κατανάλωση αυτή αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 20 και 25% ετησίως, καθώς οι άνθρωποι παρακολουθούν βίντεο υψηλής ευκρίνειας και χρησιμοποιούν επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (AR και VR), καθώς και τεχνητή νοημοσύνη (AI), σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Arthur D Little.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Libération, τα 3GB θα ισοδυναμούσαν με την παρακολούθηση δύο μικρότερων ταινιών ή πέντε ωρών υψηλής ποιότητας υλικού.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του ψηφιακού τομέα δεν επηρεάζεται ευρέως από τις διάφορες τεχνολογικές χρήσεις. Αντίθετα, η παραγωγή υλικού, όπως οι οθόνες υπολογιστών, αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα στη Γαλλία, ακολουθούμενη από τα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Ίντερνετ: Πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα – Γιατί θα «σέρνεται» για πάντα

Ίντερνετ: Δεν θα έχουμε ίντερνετ που να είναι γρήγορα στον Ελλάδα και πρέπει να το αποδεχτούμε.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στη Καθημερινή του καθηγητή και αντιπροέδρου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Δημήτριο Βαρουτά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει γρήγορο internet.

Σχολιάζοντας τις ταχύτητες του Ιντερνετ στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουτάς επιβεβαιώνει πως στις υψηλές ταχύτητες είμαστε σε αρκετά χαμηλό ποσοστό και προσθέτει πως σε αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο η προσφορά αλλά και η ζήτηση.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αυξημένη ζήτηση στη μέση ταχύτητα στην Ελλάδα, ωστόσο ο εθνικός και ο ευρωπαϊκός στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στα 100Mbps και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 1Giga. Αλλωστε, η υπάρχουσα υποδομή αυτή τη στιγμή μπορεί να υποστηρίξει τα 100Mbps», εξηγεί.

Στην ερώτηση, λοιπόν, γιατί έχουμε πολύ καλά ποσοστά στις μέσες ταχύτητες, αλλά ακόμη υστερούμε σημαντικά στα πακέτα που ξεπερνούν τα 100Mbps, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως γι’ αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. […] Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές.

«Αρχικά στην Ελλάδα έχουμε πολλές γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μόνο για τηλέφωνο, με αποτέλεσμα αυτές οι γραμμές να μη γίνουν ποτέ ευρυζωνικές. Επίσης υπάρχουν πολλά σπίτια με έναν κάτοικο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με 50Mbps ή λιγότερα. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν πολλές γραμμές –σε χωριά ή εξοχικά– με χαμηλές ταχύτητες διότι η χρήση Ιντερνετ γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Επίσης βλέπουμε πως αυτή τη στιγμή πολλά νοικοκυριά ικανοποιούν τις ανάγκες με τα 100Mbps και «συμπληρώνουν» με πρόσβαση από το Διαδίκτυο στο κινητό», εξηγεί ο κ. Βαρουτάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη ένας λόγος είναι η πολύ χαμηλή διείσδυση της οπτικής ίνας –κάτω του 1% στην επικράτεια– και η οποία προσφέρει ταχύτητα άνω των 200Mbps.

«Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. Είναι προφανές πως χρονικά είμαστε πίσω, αλλά επιταχύνουμε. Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ, το «δημοφιλέστερο» πακέτο σύμφωνα με τις μετρήσεις των χρηστών για το 2022 είναι το 100Mbps, το οποίο έχει πάνω από τις μισές μετρήσεις – 56%. Ακολουθούν το πακέτο 50Mbps, με 20% των μετρήσεων, και το πακέτο 24Mbps (DL), το οποίο έχει 20,04% των συνδέσεων.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της μέσης ταχύτητας στα σταθερά δίκτυα από το 2019 και μετά, καθώς και αύξηση του αριθμού των συνδρομητών σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (VDSL, FTTH).

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ εξηγεί πώς η περίοδος της πανδημίας ήταν καθοριστική για να αλλάξει ο χάρτης της συνδεσιμότητας στην Ελλάδα.

«Πριν από την πανδημία δεν υπήρχε τόσο στην κουλτούρα μας η σύνδεση σε τόσες πλατφόρμες στην τηλεόραση. Αυτό σε συνδυασμό με την τηλεργασία οδήγησε στη σημαντική αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες Ιντερνετ στο σπίτι από τους συνδρομητές», τονίζει.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως ο χρήστης έχει ποικιλία, καθώς μπορεί να συνδεθεί στο Ιντερνετ από το κινητό του ή από το σταθερό, ενώ στη σύνδεση εκτός από τον χαλκό προχωρούμε και στην οπτική ίνα στο σπίτι.