Απίθανο «χουνέρι» της ΔΕΗ σε ΗΡΩΝ, Watt+Volt, Protergia και Volton

ΔΕΗ: Ο ελληνικός γίγαντας του ηλεκτρισμού δεν είναι απλά ζωντανός, είναι πανίσχυρος. «Παγωμάρα» στον ανταγωνισμό όταν άκουσαν τα αποτελέσματα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Κατά πολλούς θεωρείται ως ένα από τα πλέον εμβληματικά εταιρικά «success story». Άλλωστε, πριν από περίπου δύο χρόνια βρισκόταν -κατά γενική ομολογία- στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Μιας κατάρρευσης, η οποία -αν τελικά συντελείτο- θα έκανε μεγάλο κραδασμό. Σήμερα, ωστόσο, η «εικόνα» είναι τελείως διαφορετική.

Ο λόγος για την κραταιά ΔΕΗ, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει εντυπωσιακά «άλμα» προόδου, εξασφαλίζοντας αφενός την -προς ώρας- εξάλειψη του σεναρίου της χρεοκοπίας, αφετέρου τις βάσεις για ένα ακόμη πιο ευοίωνο μέλλον, με την αποκοπή (;) του πρώτου μερίσματος από το 2013.

Τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω της κορύφωσης των ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της ΔΕΗ είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 2 ευρώ, όταν κάποτε -προ οικονομικής κρίσης- η αξία της είχε εκτιναχθεί ακόμη και άνω του ψυχολογικού ορίου των 20 ευρώ.

Σήμερα, περίπου έναν χρόνο μετά το ιστορικό ναδίρ, η μετοχή της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού έχει ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 9 ευρώ και όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα θα διασπάσει και τις αντιστάσεις των 10 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο 12μηνο, τα σωρευτικά κέρδη υπερβαίνουν το 120%.

9,33 ευρώ/μετοχή (19/2)

+122,14% στο 12μηνο

+144,88% στο 6μηνο

+58,14% στο 3μηνο

+27,37% στο 30ήμερο

+17,14% στο 7ήμερο

Η κεφαλαιοποίηση δε, αυτή την στιγμή διαμορφώνεται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, καταφέρνοντας να εισέλθει μετά από αρκετό καιρό στο top-4 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπερσκελίζοντας πρόσφατα τη Eurobank (2 δισ. ευρώ) και «κυνηγώντας» πλέον τον ΟΠΑΠ (3,5 δισ. ευρώ).

Coca – Cola 9,5 δισ. ευρώ

ΟΤΕ 5,6 δισ. ευρώ

ΟΠΑΠ 3,5 δισ. ευρώ

ΔΕΗ 2,1 δισ. ευρώ

Eurobank 2 δι. ευρώ

Το 2016, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ είχαν διαμορφωθεί σε 170,2 εκατ. ευρώ, μην συνυπολογίζοντας τον ΑΔΜΗΕ. Την αμέσως επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2017, η κερδοφορία της Επιχείρησης περιορίστηκε κατά σχεδόν 48% και περιορίστηκε στα 88 εκατ. ευρώ.

Το 2018 η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, με την εταιρεία να παρουσιάζει ζημιές – μαμούθ, ύψους 542 εκατ. ευρώ. Το καμπανάκι είχε ήδη «χτυπήσει». Τα χειρότερα όμως, ήρθαν το 2019, όταν η ΔΕΗ εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους, συνολικού μεγέθους 1,6 δισ. ευρώ.

Σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ήταν μερικές από τις αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν για να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την κατάρρευση.

Η άμεση και κυρίως, η πειστική υλοποίηση του παραπάνω δείγματος, αποτέλεσε το μυστικό της «επιτυχίας», με αποτέλεσμα στο α’ εξάμηνο του 2020 η ΔΕΗ να επιστρέφει στην κερδοφορία (29,3 εκατ. ευρώ), κάτι το οποίο θα επισφραγιστεί και με την προσεχή ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών μεγεθών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτή την στιγμή, σχεδόν το 45% των μετοχών της ΔΕΗ βρίσκεται στα «χέρια» ιδιωτών, γεγονός το οποίο πιστοποιεί ότι η κραταιά επιχείρηση έχει καταστεί και πάλι ελκυστική στους θεσμικούς επενδυτές. Το εναπομείναν 55% παραμένει στο δημόσιο (17% στο ΤΑΙΠΕΔ, 4% στον ΕΦΚΑ και 34% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).

Σ΄αυτό, βέβαια, συμβάλει και το ευρύτερο θετικό κλίμα στον ενεργειακό τομέα, καθώς αναμφίβολα πρόκειται για μια περίοδο, η οποία ευνοεί σημαντικά τις εταιρείες του κλάδου, χάρη τόσο στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. όσο και στις προοπτικές μετάβασης στην «πράσινη» εποχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η δοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και τον Μάρτιο, την έκδοση πράσινου ομολόγου αξίας 1 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αφενός θα ενισχύσει τη ρευστότητα, αφετέρου θα σημάνει την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα προβλήματα της ΔΕΗ δεν έχουν εξαλειφεί δια μαγείας. Παραμένουν στο προσκήνιο και εξακολουθούν να χρήζουν άμεσης διευθέτησης. Το συνολικό χρέος της Επιχείρησης υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ο βραχνάς των λιγνιτικών μονάδων συνεχίζει να κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρόσφατα δε, προβλήματα της κακοκαιρίας «Μήδεια» στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρική της ΔΕΗ) κατέδειξαν την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ευρείες επενδύσεις στον κλάδο. Κι όλα αυτά μάλιστα, ενώ μόλις την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον 11 επενδυτών για το 49% του Διαχειριστή.