Συντάξεις: Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς πραγματοποιήθηκε… λάθος, ο επανυπολογισμός 600.000 κύριων συντάξεων!
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση,
«για πολλοστή φορά επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα του λάθος επανυπολογισμού στις κύριες συντάξεις σε 600.000 περίπου χιλιάδες συνταξιούχους, που πραγματοποιήθηκε το 2019 σύμφωνα με τον ν4387/2016 (γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου).
Είχαμε επισημάνει και στον τότε υπουργό αλλά έχουμε τονίσει και στον σημερινό υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον σημερινό Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Παν. Δουφεξή το θέμα, το οποίο έχει προκύψει μετά από ερμηνεία του νόμου διαπιστώσαμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό.
Ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί υπόψιν:
Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% .
Συνταξεις: Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας). Σημειωτέον ότι για τα προαναφερόμενα έχουν κρατηθεί εισφορές!
Ζητάμε άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθεί ο επανυπολογισμός αυτεπαγγέλτως σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Σας πληροφορούμε δε ότι έχει κατατεθεί και εξώδικη δήλωση προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ από μέλη του Δικτύου με αριθμό έκθεσης επίδοσης 932/30-7-2021.
Την Κυριακή 12/9/2021 σε πρωινή εκπομπή ο υπουργός Εργασίας δήλωση ότι η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ 1891/2019 προχωρά σε δεύτερο επανυπολογισμό με τον ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση)
δίνοντας και κάποια αναδρομικά τα οποία προκύπτουν από τον επανυπολογισμό και τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον μήνα Οκτώβριο.
Το ΕΝΔΙΣΥ απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
Α) Πώς κύριοι της κυβέρνησης προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό, ενώ δεν έχετε εφαρμόσει ορθά τον νόμο για τον πρώτο επανυπολογισμο;
Β) Πώς προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό την στιγμή που σε ομάδες συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις δεν έχει γίνει καθόλου επανυπολογισμός; (δεν έχουν λάβει ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης από το 2019, δεν γνωρίζουν ποια είναι η σύνταξή τους και ποιες οι κρατήσεις τους)
Γ) Με ποιο δικαίωμα στερείτε χρήματα από τον συνταξιούχο την στιγμή που δεν έχετε εφαρμόσει σωστά τον νόμο;»
Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά τον Οκτώβριο
Παράλληλα, «κλείδωσε» ο χρόνος καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών σε τρεις κατηγορίες συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Δείτε στο xristika.gr ποιοι πάνε… ταμείο!
Σύμφωνα με το Capital.gr από αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως στα τέλη Οκτωβρίου θα πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά σε κοντά 150.000 “παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στους “νέους” συνταξιούχους που ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους) αλλά και στους “νέους” συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους “παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου 2016, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο Capital.gr, πως οι αυξήσεις τις οποίες θα δουν θα ανέλθουν μεσοσταθμικά στο 2%-3%. Δηλαδή θα είναι στο μισό περίπου των αυξήσεων τις οποίες είδαν οι “νέοι” συνταξιούχοι, δηλαδή εκείνοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (γύρω στο 5%).
Έτσι και τα αναδρομικά, τα οποία μεσοσταθμικά (λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι θα τα λάβουν αργότερα από τους “νέους”) θα λάβουν οι “παλιοί” συνταξιούχοι θα είναι στο μισό περίπου. Ειδικότερα, αν για τους “νέους” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά τους ανήλθαν, μεσοσταθμικά στα 850 ευρώ, για τους “παλιούς” θα ανέλθουν στα 400 ευρώ – 450 ευρώ. Όσον αφορά τους “παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου, τα αναδρομικά τους θα ανέλθουν περίπου σε 500 ευρώ έναντι 1.000 ευρώ που ήταν, μεσοσταθμικά, για τους “νέους”.
Από εκεί πέρα, οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Capital.gr πως το σύνολο όσων “παλιών” συνταξιούχων (150.000) θα λάβουν “στο χέρι” αυξήσεις και αναδρομικά αντιστοιχούν στο 8% του “παλαιών” συνταξιούχων (1.800.000). Παραπέρα, από τους 1.800.000 “παλιούς” συνταξιούχους, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, οι 1.050.000 (δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία) έχουν κάτω από 30 έτη ασφάλισης. Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν μεν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά από αυτούς μόνο οι 150.000 -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- θα δουν διαφορά στις αποδοχές τους. Κοντά στους 500.000 θα δουν “λογιστική” αύξηση, δηλαδή θα μειωθεί η αρνητική “προσωπική διαφορά” τους.
Παράγοντες των ταμείων αναφέρουν στο Capital.gr πως εκτιμάται ότι για περίπου 100.000 “παλιούς” συνταξιούχους υπάρχουν ελλιπή στοιχεία ή αποτελούν σύνθετες περιπτώσεις για τις οποίες δεν προλαβαίνει ο e-ΕΦΚΑ να τις ελέγξει έως τα τέλη Οκτωβρίου, έτσι ώστε να καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά σε όσους δικαιούνται κάτι τέτοιο (σ.σ. εκτιμώνται γύρω στους 30.000).
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα ελεγχθούν οι περιπτώσεις αυτές έως το τέλος του τρέχοντος έτους και θα καταβληθούν αυξήσεις-αναδρομικά σε όσους είναι δικαιούχοι.
Συντάξεις: Αγωνία για 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου
Την ίδια ώρα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα συνεδριάσει στις 15 Σεπτεμβρίου, στρέφουν το βλέμμα τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς η Μείζονα Ολομέλεια καλείται να απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με τις αποζημιωτικές αξιώσεις των συνταξιούχων.
Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν σχετικά σύντομα, όπως εκτιμούν οι νομικοί, αφορούν περί τους 300.000 συνταξιούχους και το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και 2 δισ. ευρώ, τοποθετώντας μια νέα δημοσιονομική βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.
Τα προδικαστικά ερωτήματα που επικεντρώνονται στη συνταγματικότητα των μνημονιακών ρυθμίσεων αφορούν:
- Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
- Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016.
- Τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
- Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.
Υπενθυμίζουμε ότι με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του ν.4093/2012, χωρίς το δικαστήριο να προβεί σε περιορισμό της διαγνωσθείσας αντισυνταγματικότητας, όπως είχαν πράξει οι αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίζεται την υπόθεση από την πλευρά των συνταξιούχων επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το εύρος των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου εκ των περικοπών που είχαν υποστεί με το ν.4093/2012 καθώς και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων των εορτών και αδείας. Το Δημόσιο, λογαριάζοντας το κόστος, θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Ελπίζω βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων, που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις. Με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ίσως κλείσει ο ένας ιστορικός κύκλος, του δικαίου της ανάγκης με τον δικαστικό έλεγχο των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις περικοπές των συνταξιούχων. Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις στο σύνολο και όχι εν μέρει».