Απίστευτο κι όμως αληθινό: «Καταργούνται» τα κέρματα των 5, 10 και 20 λεπτών του ευρώ

Ψάχνουν με τα κυάλια να βρουν τα χαμηλής αξίας κέρματα του ευρώ, τα οποία βρίσκονται ξεχασμένα σε συρτάρια και ντουλάπια, με τους Ευρωπαίους να τα έχουν… καταργήσει.

Ο λόγος που τα κέρματα των 5, 10, 20 λεπτών του ευρώ είναι είδος προς εξαφάνιση είναι η αύξηση της χρήσης της κάρτας και του Iris, με πολύ λιγότερους πολίτες να κυκλοφορούν πλέον με χρήματα στην τσέπη τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που στο Βέλγιο εκπονήθηκε καμπάνια που προτείνει στους πολίτες να ξοδέψουν τα ψιλά που έχουν ξεχασμένα στο συρτάρι.

Η καμπάνια ονομάζεται spendyourchange και έκανε χαμό στα social media. Τα ξεχασμένα νομίσματα εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Το φαινόμενα δεν είναι νέο με χρηματοοικονομικούς φορείς να προειδοποιούν για έλλειψη στα 5λεπτα, 10λεπτα και 20λεπτα από το 2020.

Πολλές επιχειρήσεις πάντως δυσκολεύνται να βρουν ρέστα σε κέρματα για να επιστρέψουν στους πελάτες τους.

Έσκασε η βόμβα: Τέλος η πληρωμή με μετρητά – Τι ανακοινώθηκε

Τα μετρητά είναι είδος προς εξαφάνιση σε μία περιοχή, με τις πληρωμές να γίνονται κατ’ αποκλειστικότητα με κάρτες

Αν και εδώ και χρόνια οι Κινέζοι είχαν εγκαταλείψει τα μετρητά, ωστόσο, μετά την πανδημία, οι πληρωμές χωρίς μετρητά και με κωδικό QR αυξήθηκαν ραγδαία και η πρακτική έγινε πολύ πιο διαδεδομένη στην περίοδο των lockdowns. Μέχρι το τέλος του 2023, το 86% όλων των πληρωμών στην Κίνα γίνονταν μέσω κινητών τηλεφώνων

Ωστόσο πρόσφατα, η χώρα επέβαλε πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επειδή αρνήθηκαν να δεχθούν πληρωμή σε μετρητά.

Ανάμεσα στις συγκεκριμένες εταιρείες είναι μερικές από τις πιο εδραιωμένες στην Κίνα, κάτι που δείχνει ότι η χρήση των μετρητών είναι σχεδόν «απαγορευμένο» φρούτο για τη χώρα.

Το παραπάνω αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά την προσέλκυση ξένων τουριστών που δεν είναι μέρος του συστήματος άυλων πληρωμών της χώρας. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέβαλε το σχετικό πρόστιμο σε επτά συνολικά επιχειρήσεις, καθώς το Πεκίνο πιέζει να κάνει τις συναλλαγές πιο προσιτές για τους ξένους τουρίστες.

Η μη αποδοχή μετρητών έχει γίνει ζήτημα για τους ξένους στην Κίνα, καθώς ψάχνουν να βρουν πωλητές που δέχονται μετρητά ή ακόμα και πιστωτικές κάρτες. Θέλοντας να προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις, η Κίνα έσπευσε να γεφυρώσει το χάσμα. Οι μεγάλες πλατφόρμες πληρωμών Alipay και WePay άρχισαν να επιτρέπουν στους επισκέπτες να συνδέουν τις διεθνείς τραπεζικές τους κάρτες με τους κινεζικούς λογαριασμούς τους.

Τα όρια μιας συναλλαγής για αλλοδαπούς αυξήθηκαν επίσης από $1.000 σε $5.000. Φέτος, το Πεκίνο είπε σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία τριών αστέρων και εταιρείες ταξί να αρχίσουν να δέχονται διεθνείς πιστωτικές κάρτες.

Τέλος το ευρώ: Αποκαλύφθηκε το απόρρητο νέο νόμισμα της Ευρώπης

Ένα βήμα πιο κοντά στο νέο νόμισμα της Ευρώπης για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος. Ο λόγος για το ψηφιακό ευρώ.

Τα νεότερα γύρω από το ψηφιακό ευρώ είναι πως δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ η πρώτη έκθεση προόδου σχετικά με την –απόρρητη κατά τα άλλα- φάση προετοιμασίας του.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023 με στόχο να τεθούν οι βάσεις για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ.

Η έκθεση περιγράφει την πρόοδο που σημειώθηκε σε βασικές πτυχές σχεδιασμού του ψηφιακού ευρώ και τα προβλεπόμενα επόμενα βήματα για το έργο.

Πώς θα είναι «απόρρητο» το ψηφιακό ευρώ

Η ΕΚΤ αναφέρει πως ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ περιλαμβάνει μια λειτουργία εκτός σύνδεσης που θα προσφέρει στους χρήστες ένα επίπεδο απορρήτου που μοιάζει με μετρητά για πληρωμές σε φυσικά καταστήματα και μεταξύ ατόμων.

Τονίζει μάλιστα ότι όταν πληρώνετε εκτός σύνδεσης, τα προσωπικά στοιχεία συναλλαγής θα είναι γνωστά μόνο σε αυτόν που πληρώνει και στον δικαιούχο πληρωμής και δεν θα κοινοποιούνται στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, στο ευρωσύστημα ή σε οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών υποστήριξης.

Τους τελευταίους μήνες, η ΕΚΤ συμφώνησε στα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να εγγυηθεί ότι οι ηλεκτρονικές ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ θα παρέχουν ακόμη υψηλότερα πρότυπα απορρήτου από τις τρέχουσες λύσεις ψηφιακών πληρωμών, ενώ θα εξακολουθούν να διασφαλίζουν την ισχυρή προστασία του τελικού χρήστη έναντι της απάτης. Βάσει αυτού το ευρωσύστημα θα χρησιμοποιήσει μέτρα τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ψευδωνυμοποίησης, του κατακερματισμού και της κρυπτογράφησης δεδομένων, για να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι σε θέση να συνδέσει απευθείας τις ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ με συγκεκριμένους χρήστες.

Σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα έχουν πρόσβαση μόνο στα προσωπικά δεδομένα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ, όπως οι κανονισμοί κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για τη χρήση δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα χρειάζονται τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών. Ως εκδότης και πάροχος υποδομής πληρωμών για ένα ψηφιακό ευρώ, η ΕΚΤ θα εποπτεύεται από ανεξάρτητες αρχές προστασίας δεδομένων που θα παρακολουθούν τη συμμόρφωσή της με τον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUDPR) και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η έκθεση προόδου υπογραμμίζει ότι το ευρωσύστημα αναπτύσσει μια λειτουργία εκτός σύνδεσης που θα επιτρέπει στους χρήστες ψηφιακών ευρώ να πληρώνουν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο αφού προχρηματοδοτήσουν τον ψηφιακό λογαριασμό τους σε ευρώ μέσω Διαδικτύου ή ΑΤΜ. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των συσκευών εκτός σύνδεσης – π.χ. κινητών τηλεφώνων ή καρτών πληρωμής – που ανήκουν στους χρήστες που συμμετέχουν στη συναλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε τρίτους.

Σημαντική εξέλιξη: Το νέο νόμισμα της Ευρώπης μετά το ευρώ

Όλο και πληθαίνουν οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων για το νέο νόμισμα της Ευρώπης.

Όχι δεν θα καταργηθεί το ευρώ – ακόμα τουλάχιστον – αλλά στόχος είναι να δημιουργηθεί το ψηφιακό ευρώ για ευκολία στις συναλλαγές Online.

Στις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Evelien Witlox χαρακτήρισε πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Μάλιστα, οι εξελίξεις αναμένονται τέλος του Ιουνίου.

Όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο fintech Money20/20, η ΕΚΤ εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ, ως  ηλεκτρονικού ισοδύναμου με μετρητά, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν χρήματα από την κεντρική τράπεζα για πληρωμές, κάτι που θα ήταν δημόσιο αγαθό.

«Νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα μεγάλη πιθανότητα… Αλλά δεν είναι αναπόφευκτο αυτήν τη στιγμή», τόνισε η ίδια.

Εάν εγκριθεί σχετικό σχέδιο νόμου, θα καταστήσει το ψηφιακό ευρώ νόμιμο χρήμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι που προσφέρουν ψηφιακά μέσα πληρωμής θα πρέπει να το αποδεχθούν, ανέφερε στο Reuters.

Η ώθηση για ένα ψηφιακό ευρώ οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την εξάρτηση της Ευρώπης από υπηρεσίες πληρωμών εκτός της περιοχής, που μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική της ανεξαρτησία και την  ασφάλεια των δεδομένων που εμπλέκονται στις πληρωμές.

«Θεωρούμε πως το γεγονός ότι εξαρτόμαστε τόσο από μη ευρωπαίους παίκτες δεν είναι καλό για την οικονομική μας κυριαρχία, γιατί τι θα συνέβαινε εάν κάποια στιγμή αυτοί οι πάροχοι δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για κάποιον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος της ΕΚΤ.

«Επιπλέον, πολλά δεδομένα εμπλέκονται στις πληρωμές, επομένως το βλέπουμε πραγματικά ως μια σοβαρή ανησυχία», πρόσθεσε.

Μέχρι πρόσφατα 134 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας εξερευνούσαν ψηφιακές εκδόσεις των  νομισμάτων τους και ορισμένες από αυτές τα έχουν ήδη εισαγάγει.

Διατυπώθηκαν ευρέως ανησυχίες ότι τα ψηφιακά  νομίσματα θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν τις πληρωμές των πολιτών. Από την ΕΚΤ έχει καταστεί σαφές ότι το απόρρητο θα ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τη Witlox, το ψηφιακό ευρώ δεν θα μπορούσε να προγραμματιστεί –με άλλα λόγια, δεν θα σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις- και δεν θα έδινε στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δαπάνες των χρηστών.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση προόδου μέσα στον Ιούνιο.