Κορονοϊός: Μια νέα έρευνα έρχεται στο προσκήνιο σχετικά με την προστασία από τον κορονοϊό καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν πως δεν προστατεύει ούτε η μάσκα, ούτε το εμβόλιο αλλά… το στοματικό διάλυμα!
Σε ένα συμπέρασμα – έκπληξη κατέληξε μια ερευνητική ομάδα, που έφερε στο φως ένα προϊόν καθημερινής χρήσης ως σημαντικό παράγοντα πρόληψης έναντι του κορονοϊού.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, υποστηρίζει ότι αυτό το προϊόν, που χρειάζεται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να δράσει, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης και εξέλιξης της λοίμωξης SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, η μελέτη ανέδειξε την αντιική δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου ενάντια στο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο κορονοϊός.
Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού επιθηλίου.
Τα επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι κατόπιν μεταφέρεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η στοματική κοιλότητα, όπου πολλαπλασιάζεται και, στη συνέχεια, απελευθερώνεται μέσω του σάλιου.
Τα επιστημονικά ευρήματα έχουν ήδη αναδείξει μια συσχέτιση μεταξύ του SARS-CoV-2 στο σάλιο και της επιδείνωσης της COVID-19.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της στοματικής υγιεινής στη λοίμωξη και τη μετάδοση του SARS-CoV-2, οι μελετητές θέλησαν να διαπιστώσουν τη δυνητική αντιική ιδιότητα των προϊόντων στοματικής υγιεινής, αλλά και τρόπο δράσης του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2.
Το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο είναι μια αντιμικροβιακή ένωση που απαντάται συνήθως στα στοματικά διαλύματα, με στόχο την πρόληψη βακτηριακών, μυκητιακών ή ιογενών λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας.
Είναι ήδη γνωστό ότι η ένωση αυτή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, διασπώντας τη λιπιδική μεμβράνη μέσω φυσικοχημικών αλληλεπιδράσεων.
Τριάντα δευτερόλεπτα πλύσης με στοματικό διάλυμα είναι αρκετά για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, διατηρώντας υγιή τη στοματική κοιλότητα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο είναι αποτελεσματικό έναντι του σοβαρού SARS-CoV-2 σε χαμηλές συγκεντρώσεις (10–50 μg/ml).
Η εν λόγω μελέτη εξέτασε την αντιική επίδραση του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου σε μια σειρά στελεχών SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων του κύριου στελέχους και των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα και Γάμα.
Οι μελετητές ανέλυσαν την πλάκα της στοματικής κοιλότητας, με στόχο να εξεταστεί η μολυσματικότητα του ιού παρουσία και απουσία της ένωσης.
Οι συγκεντρώσεις που δοκιμάστηκαν ήταν χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται στο στοματικό διάλυμα που διατίθεται στο εμπόριο (50 μg/ml).
Οι ειδικοί προχώρησαν σε μόλυνση των επιθηλιακών κυττάρων με το κύριο στέλεχος του SARS-CoV-2 που είχε εκτεθεί σε χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, με στόχο να εξακριβωθεί η επίδραση του στην είσοδο του ιού.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο σε χαμηλές συγκεντρώσεις (5 – 40 μg/ml) καταστέλλει σημαντικά τη μολυσματικότητα όλων των ελεγμένων στελεχών SARS-CoV-2 με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.
Τα συμπεράσματα υποδεικνύουν, μάλιστα, ότι μειώνει την ποσότητα του μολυσματικού ιού πριν από την είσοδο του κυττάρου ξενιστή.
Ένας παράγοντας που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητών είναι ότι το ανθρώπινο σάλιο είναι παχύρρευστο και περιέχει πλήθος πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αντιική αποτελεσματικότητα του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου.
Συνέλεξαν, λοιπόν, δείγματα σάλιου από υγιείς δότες, τα οποία ανέμειξαν με τον ιό και το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, για να προσδιοριστεί η αντιική αποτελεσματικότητα της ένωσης στο σάλιο.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο καταστέλλει σημαντικά τη μολυσματικότητα του ιού ακόμη και στο σάλιο με τρόπο δοσοεξαρτώμενο.
Σε δεύτερο στάδιο, ο SARS-CoV-2 που αναμείχθηκε με το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο υποβλήθηκε σε ανάλυση πυκνότητας σακχαρόζης και αξιολόγηση μετάδοσης, ώστε να προσδιοριστεί η επίδραση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου στη μορφολογία του ιού.
Διαπιστώθηκε, τελικά, ότι δεν επηρεάζει τη συνολική δομή του ιού, αφού αυτή παρέμεινε αμετάβλητη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι τα άλλα συστατικά του στοματικού διαλύματος δεν παρεμβαίνουν στη δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου κατά του SARS-CoV-2.
Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι πιθανότατα το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο καταπολεμά τον SARS-CoV-2 μετουσιώνοντας τις ιικές πρωτεΐνες και όχι διαταράσσοντας τη λιπιδική μεμβράνη.
Στόχος της μελέτης ήταν να υπογραμμίσει την ισχύ του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, στην αναστολή του SARS-CoV-2 και των μεταλλάξεών του σε ταχύτατο χρόνο.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους, με σκοπό την εξαγωγή περισσότερων και ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Σε ένα σενάριο για την προέλευση του κορονοϊού που άναψε φωτιές προχώρησε ο καθηγητής του Columbia University, Jeffrey Sachs σε συνέντευξή του στους Tehran Times.
«Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι μια έρευνα από τις ΗΠΑ για γενετικό χειρισμό ιών μπορεί να δημιούργησε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19», αποκαλύπτει ο Sachs.
«Και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που με έκαναν να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί», σημειώνει ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ο Sachs, ο οποίος προεδρεύει επίσης της επιτροπής Covid-19 στο The Lancet, ένα διάσημο ιατρικό περιοδικό, λέει ότι η εμφάνιση του Sars-Cov-2 είναι μια γκάφα της βιοτεχνολογίας και όχι ένα ατύχημα μιας φυσικής διάχυσης.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Ερ: Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία για την προέλευση του Covid-19 ή θα πρέπει απλώς να βασιστούμε σε θεωρίες ή υποθέσεις; Ξέσπασε με φυσιολογικό τρόπο όπως ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία;
Α: Υπάρχουν δύο υποθέσεις: μια φυσική διάχυση (όπως με το MERS) ή να είναι δημιουργία σε εργαστήριο. Και τα δύο είναι πιθανά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτούσε έρευνες για επικίνδυνους γενετικούς χειρισμούς ιών που μοιάζουν με το SARS και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει με ειλικρίνεια τη φύση αυτού του έργου. Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι αυτή η έρευνα μπορεί να δημιούργησε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μπορούμε να το υποπτευόμαστε αυτό επειδή Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν την πρόθεσή τους να χειριστούν τους ιούς με τέτοιον τρόπο. Χρειάζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι πιο διαφανής σχετικά με την τέτοια έρευνα.
Ερ.: Πώς βλέπετε τον μιντιακό-πολιτικό πόλεμο για την προέλευση της πανδημίας; Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κίνα για το ξέσπασμά της.
Α: Ναι, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατηγορήσουν την Κίνα χωρίς να παραδεχτούν τον δικό τους πιθανό ρόλο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ για να βρουν την αλήθεια.
Ερ: Αν και οι ΗΠΑ είναι μια επιστημονικά και τεχνολογικά προηγμένη χώρα, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι υψηλό. Πώς αξιολογείτε την απόδοση των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν για τον περιορισμό της πανδημίας;
Α: Οι ΗΠΑ έκαναν κακή δουλειά, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς. Το κοινό συμπεριφέρεται άσχημα, απορρίπτοντας για παράδειγμα τις μάσκες. Ο Τραμπ ήταν εντελώς ανεύθυνος. Ο Μπάιντεν τα πήγε λίγο καλύτερα από επιστημονική άποψη, αλλά η συνολική απόδοση των ΗΠΑ ήταν κακή.
Ερ: Πιστεύετε ότι ο κόσμος μπορεί να εξαλείψει τον Covid-19 στο εγγύς μέλλον; Και είναι δυνατόν ο κόσμος να αντιμετωπίσει νέες πανδημίες με αφύσικη προέλευση;
Α: Είναι πιθανό ο Covid να είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα, ίσως με νέα σοβαρά κύματα. Η πανδημία δεν βρίσκεται ακόμη κοντά στο τέλος της.
Πολλοί επικίνδυνοι βιολογικοί χειρισμοί παθογόνων παραγόντων συνεχίζονται ακόμα. Αυτό το είδος εργαστηριακής έρευνας πρέπει να δημοσιοποιηθεί και να ρυθμιστεί κατάλληλα. Η έρευνα για τα βιοόπλα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία για να συμβεί αυτό.
Ερ: Συμφωνείτε με τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι ο Covid προήλθε από έρευνα για μεθόδους βιολογικού πολέμου;
Α: Δεν πιστεύω ότι ο Covid προήλθε από έρευνα βιολογικού πολέμου. Πιθανότατα, προήλθε από έρευνα για τη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Το Εθνικό Ινσιτούτο Υγείας των ΗΠΑ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το είδος έρευνας.
: Το να κολλήσετε κορονοϊό δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο σε όσους όμως συμβεί είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από ερευνητικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το να προσβληθεί κάποιος για δεύτερη φορά από κορονοϊό μπορεί να αυξήσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του.
Το να κολλήσετε τον COVID-19 δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο και όσοι το παθαίνουν είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Η Ana Chacon όχι μόνο επιβίωσε δύο φορές από τον καρκίνο, αλλά και από τον COVID-19 δύο φορές.
“Είχα καρκίνο του μαστού και των νεφρών, επομένως έχω χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε όταν τον έπαθα για δεύτερη φορά σκέφτηκα: “Ω χάλια, θα είναι χειρότερο από την πρώτη φορά; Μπορώ να το διατηρήσω;” Οπότε φοβήθηκα λίγο», είπε ο Chacon.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί σύμφωνα με το nbclosangeles.
Η επαναμόλυνση COVID προσθέτει απολύτως κίνδυνο», είπε ο Aλ-Αλι. Η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν μόνο μία φορά, τα άτομα που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά είχαν δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ή πνευμονική νόσο και προβλήματα πήξης του αίματος.
Οι επακόλουθες λοιμώξεις συσχετίστηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς και με θάνατο από COVID-19.
“Κάθε φορά που κολλάτε τον COVID-19, κυριολεκτικά ρίχνετε τα ζάρια ή παίζετε ρώσικη ρουλέτα, γι’ αυτό κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να μολυνθείτε ξανά και ξανά”, είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly.
Ο Δρ. Al-Aly, Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας, και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Veterans Affairs St. Louis Health Care, είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν COVID περισσότερες από μία φορές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
«Βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται με καρδιακά προβλήματα, αρρυθμίες, εμφράγματα, θρόμβους αίματος, εγκεφαλικά», είπε.
Το γεγονός ότι ο ίδιος ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται όχι μόνο σημαίνει ότι πιθανότατα θα κολλάτε μια διαφορετική παραλλαγή κάθε φορά, αλλά σημαίνει επίσης ότι δεν θα αναπτύξετε ανοσία.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…