ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απίστευτο! Δείτε πόσο πουλήθηκε το Avenue στην Κηφισίας

Avenue: Ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά κέντρα της Αθήνας άλλαξε χέρια. Τι έγινε στον πλειστηριασμό και πόσο «χτυπήθηκαν» τα καταστήματά του. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την «παράδοση» που θέλει το εμπορικό κέντρο Avenue να φεύγει κατά τμήματα από τα χέρια της Τρόπαια Συμμετοχική επιβεβαίωσε ο πλειστηριασμός της Παρασκευής 23 Ιουλίου, κατά τον οποίο είχε προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί 19 «κομμάτια» του.

Από αυτά, βγήκαν τελικά τα 12, με τα 11 να προσελκύουν μόλις ένα «χτύπημα» καθώς κατακυρώθηκαν 1 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς. Μοναδική εξαίρεση ένα κατάστημα του ισογείου και συγκεκριμένα το περίπτερο, επιφάνειας 31 τ.μ., το οποίο έγινε ανάρπαστο.

Έτσι, ενώ για όλα τα άλλα τμήματα η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι, για το περίπτερο τα «χτυπήματα» συνεχίστηκαν μέχρι τις 4:10 το απόγευμα και από την εκκίνηση στις 107.000 ευρώ τελικά κατακυρώθηκε στις 286.000 ευρώ, δηλαδή σε σχεδόν τριπλάσιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, για σήμερα είχε προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για 19 καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 6.510.993 ευρώ.

Ωστόσο για 7 από αυτά υπήρξε αναστολή, οπότε προφανώς μεταφέρονται για το επόμενο διάστημα.

Το ακριβότερο asset ήταν το Κ14 κατάστημα του Α΄ ορόφου του κτιρίου Α’, επιφανείας 560 τ.μ.. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 1.065.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.065.001 ευρώ.

Το ίδιο σκηνικό παίχτηκε και για τα άλλα 10 «κομμάτια» που ήταν καταστήματα (κατάστημα του Α’ ορόφου του Α’ κτιρίου, βγήκε με 499.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 499.001 ευρώ) και χώροι στάθμευσης.

Ειδικότερα, οι τιμές πρώτης προσφοράς για τους χώρους στάθμευσης ποικίλαν ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο. Έτσι, για αυτούς που βρίσκονται στο Α υπόγειο οι τιμές ξεκινούσαν από τα επίπεδα των 30.000 ευρώ και έφταναν στις 179.500 ευρώ. Για το Β υπόγειο από 31.000 ευρώ μέχρι 214.000 ευρώ. Για το Γ υπόγειο ήταν οι μεγαλύτεροι και ακριβότεροι με τις τιμές στις 530.000 ευρώ (επιφάνεια 3.228 τ.μ.) και 921.000 ευρώ (επιφάνεια 4.339 τ.μ.).

Σημειώνεται ότι οι θέσεις στάθμευσης είναι πολλών τετραγωνικών μέτρων και επιτρέπουν τη φιλοξενία από 6 έως και άνω των 40 αυτοκινήτων.

Αντίστοιχα, οι τιμές ποικίλουν και για τα άλλα assets:

– Για καταστήματα του ισογείου του Α κτιρίου, οι τιμές έφταναν τις 690.000 ευρώ («έκλεισε» στις 690.001 ευρώ), ενώ για άλλα που ήταν στις 235.200 ευρώ, 357.000 ευρώ και 512.000 ευρώ ο πλειστηριασμός ανεστάλη.

Η αρχή της πτώσης και τα «πικρά γενέθλια»
Η εμπλοκή του Avenue, -που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου της οικογένειας Παπαγεωργίου-, ξεκίνησε από τα τέλη του 2018, όταν οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank το έβγαλαν, με τιμή εκκίνησης 18,4 εκατ. ευρώ. Το αρχικό σφυρί δεν είχε αποτέλεσμα και ακολούθησαν αρκετά επαναληπτικά με συνέπεια να πουληθούν ορισμένα από τα καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η κατάσταση αποτυπώνει τη δύσκολη θέση της Τρόπαια Συμμετοχική, η οποία φέτος συμπληρώνει 50χρόνια ζωής, από το 1971, όταν οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου έβαλαν τα θεμέλια της Sanyo Hellas, αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα του φημισμένου ιαπωνικού ομίλου στην Ελλάδα.

Στην πορεία έχτισαν μια μικρή «αυτοκρατορία» με ισχυρό εκτόπισμα στο επιχειρηματικό στερέωμα, δίνοντας το «παρών» σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αγοράς. Από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι το real estate και από τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας μέχρι τη ναυτιλία, αποκτώντας παράλληλα σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε διάφορες επιχειρήσεις.

Έτσι η Sanyo Hellas από το 1998 έγινε εταιρεία συμμετοχών και το 2013 μετονομάστηκε σε Τρόπαια Συμμετοχική, τιμώντας τα Τρόπαια Αρκαδίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας Παπαγεωργίου.

Την ίδια εποχή, όμως, άρχισαν τα «σύννεφα» που έφεραν πωλητήρια «ασημικών» και το κλείσιμο ζημιογόνων θυγατρικών και δραστηριοτήτων προκειμένου η διοίκηση να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας. Έτσι, σταδιακά πουλήθηκαν η Τρόπαια Ενεργειακή, το ποσοστό 7,73% στην FHL Kυριακίδης Mάρμαρα καθώς και άλλες συμμετοχές.

Στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2018), ο ορκωτός δηλώνει αδυναμία έκφρασης γνώμης, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έφταναν τα 52,82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38,06 εκατ. αφορούσαν καταγγελθέντα τραπεζικά δάνεια.

Ακόμη, όμως, και η ίδια η διοίκηση παραδέχεται ότι «οι νέες εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας»…

Avenue: Οι business του Ντένη

Ενα χαρακτηριστικό της οικογένειας Παπαγεωργίου είναι ότι κινείται πάντα με χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τα κοσμικά φλας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η βάφτιση των δίδυμων κοριτσιών της Βίβιαν Παπαγεωργίου και του Θάσου Παπούη, προ διετίας, στην εντυπωσιακή βίλα της Εκάλης.

Σε αντίθεση με το low profile των υπολοίπων, όμως, ο αδελφός της Βίβιαν, Ντένης Παπαγεωργίου, έχει μαγνητίσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας είτε με τις glamorous και ενίοτε «θορυβώδεις» σχέσεις του είτε με τις προσωπικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Γεννημένος τον Μάρτιο του 1984 στις ΗΠΑ μεγάλωσε σε μια οικογένεια με αγάπη, αλλά και αυστηρές αρχές. «Δεν έκανα ποτέ ό,τι ήθελα. Πάντα υπήρχε έλεγχος. Αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου ήταν να προσέχω τον εαυτό μου, να είμαι ευγενής και να σέβομαι τους γύρω μου», είχε δηλώσει στο παρελθόν. Από τα 16 του άρχισε να έρχεται σε επαφή με την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς ο πατέρας του ήθελε να αποκτήσει άμεση εμπειρία.

Ετσι τα καλοκαίρια δούλευε στη Sanyo Hellas, από τις αποθήκες μέχρι σε εξωτερικές δουλειές.

«Ο πατέρας μου ήθελε να δω τη δουλειά απ’ όλα τα πόστα, ώστε να ψηθώ, να κατανοήσω όλα τα στάδια της οργάνωσης, να γαλουχηθώ σωστά», έχει παραδεχτεί.

Μετά το Λύκειο σπούδασε Οικονομικά στο Deree, στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και αφού την ολοκλήρωσε επέστρεψε στον όμιλο. Γύρω στο 2010, όμως, ήρθε η πρώτη ανατροπή.

Αποφάσισε να εγκαταλείψει τις βίλες και τα πολυτελή γραφεία και έφυγε για το Μάλι της Αφρικής προκειμένου να βοηθήσει τα πάμφτωχα παιδιά της περιοχής.

Εκείνος και τα ξαδέλφια του είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να στηρίξουν κάποια χωριά του Μάλι στέλνοντας φαγητό, ρούχα, παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης. Για τον ίδιο ήταν πέρα από μια αποστολή προσφοράς και ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

«Είδα για πρώτη φορά τη δύσκολη και σκληρή όψη της καθημερινότητας σε μια χώρα όπου οι κάτοικοι δεν έχουν καν τα βασικά αγαθά. Ταυτόχρονα συνειδητοποίησα πόση ευτυχία μπορεί να υπάρχει μέσα σε μια απόλυτα απλουστευμένη καθημερινότητα», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Εκεί έμεινε για περίπου ενάμιση χρόνο.

Avenue: Από την Αφρική στη… Μύκονο

Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, δεν γύρισε στον όμιλο της οικογένειας και ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Ετσι, άνοιξε πανιά για τον χώρο της εστίασης μαζί με μια ομάδα συνεργατών του.

Η Rakkan Ο.Ε. συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2012 με την επωνυμία Δ. Παππάς-Δ. Παπαγεωργίου Ο.Ε., διακριτικό τίτλο Koun και μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ. Σκοπός της εταιρείας ήταν η λειτουργία και εκμετάλλευση εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, μπαρ και γενικά χώρων εστίασης.

Ετσι, προέκυψε το fusion ιαπωνικό εστιατόριο «Rakkan» στην Κηφισιά, ενώ ακολούθησαν και άλλα όπως το «Tesoro Mio», ένα all day ιταλικό εστιατόριο, επίσης στο κέντρο της Κηφισιάς.

Τον Οκτώβριο του 2014 ο Δ. Παππάς αποχώρησε και το ποσοστό του (40%) μεταβιβάστηκε στους άλλους μετόχους, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος και Βίβιαν Παπαγεωργίου καθώς και οι αδελφοί Σιγάλα. Στις 13 Νοεμβρίου του 2018, ωστόσο, αποφασίστηκε η λύση της εταιρείας χωρίς στάδιο εκκαθάρισης. Το 2016 είχε προηγηθεί το μεγάλο πέρασμα στον πλανήτη «Mykonos».

Η ευκαιρία δόθηκε όταν έκλεισε το restaurant-beach club «Monarch» στην κοσμική παραλία Καλό Λιβάδι, ανοίγοντας τον δρόμο για να επεκταθεί εκεί το «Rakkan» της Μυκόνου, αφού αποξηλώθηκαν όλες οι παλιές υποδομές και στήθηκαν καινούριες με πανάκριβα υλικά.

Το opening ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα για το Νησί των Ανέμων τον Ιούνιο του 2016, με την επιχείρηση να καθιερώνεται γρήγορα ανάμεσα στα καυτά meeting points. Η εταιρεία Rakkan Mykonos Ε.Ε. συστάθηκε τον Ιούνιο του 2016 με μετόχους τους Διονύση Παπαγεωργίου, Βίβιαν Παπαγεωργίου και Γεώργιο Παπαγεωργίου με ποσοστά 22% έκαστος, τους Γιώργο και Κυριάκο Σιγάλα που είχαν από 15% και τον Παναγιώτη Σιγούρο με 4%.

Το success story για το «Rakkan» της Μυκόνου, όμως, δεν κράτησε πολύ, ενώ η διαδρομή ήταν περιπετειώδης. Για παράδειγμα, το φθινόπωρο της εναρκτήριας χρονιάς μπήκε λουκέτο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για 20 ημέρες γιατί κατά τη συναυλία του Σάκη Ρουβά και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 12 αποδείξεις αξίας από 500 έως 12.000 ευρώ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η λύση και αυτής της εταιρείας. Αυτό, όμως, που δεν γνώρισε κάμψη ήταν οι ερωτικές περιπέτειες του Ντένη Παπαγεωργίου με πολλές ωραίες και διάσημες γυναίκες. Από τις πλέον «εμβληματικές» σχέσεις του ήταν αυτή με τη νυν ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή πριν από αρκετά χρόνια.

Ακολούθησε, το 2008, η τότε «Μις Γιανγκ» Νταϊάνα Ιγροπούλου. Στη συνέχεια ήρθε ο σοβαρός και πολυετής δεσμός του με το εντυπωσιακό μοντέλο Νοέλ Κούτρα, με την οποία μάλιστα είχε αρραβωνιαστεί. Και μετά εισέβαλε στη ζωή του η Λίντσεϊ Λόχαν, με την οποία γνωρίστηκαν όταν η σταρ του Χόλιγουντ διοργάνωσε στο «Rakkan Mykonos» το πάρτυ γενεθλίων της.

Από τότε εμφανίζονταν αχώριστοι κάνοντας σχέδια όχι μόνο για τη σχέση τους, αλλά και για κοινές business που θα ξεκινούσαν από τη Μύκονο και θα έφταναν μέχρι τη Νέα Υόρκη. Κάτι που τους οδήγησε τελικά σε αντιδικία με αφορμή την επεισοδιακή συνεργασία τους στο night club «Lohan» στην Iερά οδό, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους.

Η πορεία των πραγματικών ή φημολογούμενων κατακτήσεων του Ντένη Παπαγεωργίου συνεχίστηκε περιλαμβάνοντας κι άλλα γνωστά ονόματα, όπως αυτό της Ιωάννας Μπέλλα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο 37χρονος επιχειρηματίας φέρεται να διατηρεί σχέση με την Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη, από τις λίγες διεθνώς αναγνωρισμένες Ελληνίδες fashion bloggers που έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες με luxury brands όπως Valentino, Jimmy Choo, Gucci κ.ά.

Με πληροφορίες από: newmoney.gr

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago