Εμβολιασμός: Το Μάιο η εταιιρεία με τους 27.000 εργαζόμενους προσέφερε 200 δολάρια ως μπόνους εμβολιασμού. Τι την οδήγησε στον πενταπλασιασμό του. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Στα 1.000 δολάρια αυξάνει το μπόνους εμβολιασμού για τους υπαλλήλους της η Whirlpool σε μια προσπάθεια να τους πείσει να εμβολιαστούν και ενώ τα ποσοστά των κρουσμάτων στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η εταιρεία με έδρα το Μπέντον Χάρμπορ στο Μίσιγκαν είχε προσφέρει τον Μάιο μπόνους 200 δολαρίων στους 27.000 εργαζόμενούς της για να εμβολιαστούν. Ωστόσο στην πολιτεία του Μίσιγκαν το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού ανέρχεται στο μόλις 51% και η Whirlpool αποφάσισε να αυξήσει το μπόνους που διαθέτει.
Εκπρόσωπος της Whirlpool επιβεβαίωσε στο Bloomberg την παροχή του κινήτρου των 1.000 δολαρίων.
Η Whirlpool ακολουθεί το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών όπως η Devon Energy και η Bolthouse Farms, οι οποίες παρέχουν ισχυρά χρηματικά κίνητρα. Οι δύο αυτές εταιρείες δίνουν η καθεμία στους εργαζόμενους τους 500 δολάρια για να εμβολιαστούν.
Η Whirlpool όπως και άλλες εταιρείες επέλεξε να πείσει τους εργαζόμενούς της να εμβολιαστούν με την παροχή μπόνους αντί να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Ωστόσο η επιλογή του χρηματικού μπόνους από τις εταιρείες μπορεί να εγκαταλειφθεί καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να ζητήσει από τους εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζόμενους να καταστήσουν τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.
ε τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και τους επιστήμονες να φοβούνται νέα έξαρση εντός του Φθινοπώρου, η τρίτη δόση του εμβολίου, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, κρίνεται απαραίτητη. Για ποιους ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος και πότε θα κληθούν να κάνουν τη νέα δόση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Διαθέτοντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού και ενισχύοντας την εκστρατεία πειθούς των πολιτών διά των επιστημόνων, ετοιμάζεται η χώρα για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες της πανδημίας.
Η οικοδόμηση ενός στέρεου και υψηλού τείχους ανοσίας συνεχίζεται με τους εμβολιασμούς της 1ης δόσης -κλείνονται περί τα 25.000 νέα ραντεβού ημερησίως-, ενώ το επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η χορήγηση και της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης με εμβόλια mRΝΑ σε περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες, στοχευμένα σε ομάδες ασθενών καθώς και σε υγειονομικούς και πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα -ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων-, αναφέρει πως δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει πλήρως εμβολιαστεί, συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό όσων είναι διστακτικοί και ανοχύρωτοι ακόμη και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κυβέρνηση, έχοντας επάρκεια εμβολίων αλλά και το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε ευπαθείς ομάδες, όπως και την προτεραιοποίησή τους, δρομολογεί άμεσα τόσο τη θωράκιση των ανεμβολίαστων πολιτών όσο και την επιπλέον κάλυψη ανοσοκατασταλμένων, ηλικιωμένων και υγειονομικών.
Τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία και οι νεφροπαθείς είναι οι ομάδες ασθενών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα – με τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκκίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τη σκυτάλη της αναμνηστικής δόσης θα λάβουν αμέσως μετά τους προαναφερθέντες ασθενείς, μέχρι το τέλος του μήνα, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, σύμφωνα με το μοντέλο προτεραιοποίησης που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού, δηλαδή αρχικά η ομάδα των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά εκείνη των 80-84 χρόνων, 75-79 κ.ο.κ., μέχρι την ομάδα ηλικίας 60-64 χρόνων.
Παράλληλα, με την επιπλέον θωράκιση των ηλικιωμένων ατόμων θα λαμβάνουν μήνυμα για την τρίτη δόση του εμβολιασμού τους οι υγειονομικοί εργαζόμενοι.
Στην τελευταία αυτή ομάδα οι παράμετροι που θα καθορίσουν τη σειρά θα είναι: α) η παρέλευση τουλάχιστον 6 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους, β) η ηλικία, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς 60 χρόνων και άνω, γ) το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους (χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα).
Εκτιμάται ότι για την κάλυψη των πολιτών που χρειάζονται μία επιπλέον δόση για να οχυρωθούν έναντι του κορωνοϊού θα χρειαστούν περίπου 2,1 εκατομμύρια εμβόλια mRΝΑ. Η χώρα έχει στις αποθήκες της 4 εκατομμύρια εμβόλια.
Από αυτά, τα 700.000 είναι σκευάσματα AstraZeneca, τα 300.000 Μοderna, τα 200.000 Johnson&Johnson και τα υπόλοιπα 2,8 εκατ. είναι Pfizer/BioNTeck. Τους επόμενους τρεις μήνες η Ελλάδα θα παραλάβει άλλα 2 εκατομύρια εμβόλια mRΝΑ, κυρίως Pfizer/BioNTeck.
Συνεπώς ο προγραμματισμός για την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» μέχρι το τέλος του έτους γίνεται με την εξασφαλισμένη ποσότητα των συνολικά 6 εκατομμυρίων εμβολίων, ενώ οι παραλαβές αναμένεται να συνεχιστούν απρόσκοπτα και το 2022 μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία. Ο νέος υπουργός Υγείας έδωσε στους ανεμβολίαστους «δεύτερη ευκαιρία», καταθέτοντας τροπολογία για την άρση της αναστολής και την άμεση επιστροφή στη θέση τους σε όλους όσοι εμβολιαστούν
Ακολουθώντας την πεπατημένη των επιστημόνων στην αλλοδαπή, οι Ελληνες ειδικοί της επιτροπής εμβολιασμών συστήνουν την επαναληπτική δόση στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, υπενθυμίζουν, όμως, πως εξίσου σημαντική παραμένει η θωράκιση όλων εκείνων των ατόμων που δεν έχουν ξεκινήσει ή ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό τους για τη λοίμωξη COVID-19.
Στη χώρα μας πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού είναι το 54,5% του γενικού πληθυσμού.
Το ποσοστό των εμβολιασμένων που διασφαλίζει συλλογική ανοσία έχει αναθεωρηθεί πλέον λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού στο 80%-85% του πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες μέχρι και τον περασμένο Μάιο, οπότε άρχισε να επελαύνει η -κυρίαρχη πλέον μετάλλαξη «Δέλτα»- εκτιμούσαν ότι ποσοστό 60%-70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα έπρεπε να αποκτήσει ανοσία μέσω εμβολιασμού ή νόσησης για να ελεγχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Η διαφορά που πρέπει να καλυφθεί, τουλάχιστον 25% περισσότερων εμβολιασμένων πολιτών, είναι μεγάλη.
Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά η εμβολιαστική εκστρατεία για την επίτευξη του νέου στόχου σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, με τους επιστήμονες αλλά και τους κρατικούς αξιωματούχους να διαπιστώνουν, όμως, πλέον πως τείχος ανοσίας σε αυτό το… ύψος δύσκολα θα οικοδομηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Τα περίπου 25.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό που κλείνονται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπεύθυνο για την «Ελευθερία», Μάριο Θεμιστοκλέους, δημιουργούν μια καλή δυναμική, αλλά δεν αρκούν για την πολυπόθητη επιτάχυνση της «Ελευθερίας».
Το θετικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ραντεβού αφορά άτομα ηλικίας 12-24 χρόνων, ενώ αυξάνονται και τα ραντεβού από τα άτομα ηλικίας 24-54 χρόνων.
Ιδίως σε ό,τι αφορά τους εφήβους και τους νέους, μαθητές και φοιτητές, ο εμβολιασμός τους εν όψει της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς θεωρείται κομβικός τόσο για τη δική τους ασφαλή επάνοδο στην κανονικότητα των σχολείων, των εργαστηρίων και των αμφιθεάτρων όσο και για την προστασία των ατόμων της οικογένειάς τους.
«Με αυτόν τον ρυθμό εμβολιασμών, περίπου 25.000 την ημέρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, θα μπορούσε να φτάσει το ποσοστό των εμβολιασμένων έως και το 58%-60% στο τέλος του Σεπτεμβρίου», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης, προσθέτοντας πως κάθε αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη έχει οφέλη και ενισχύει το τείχος ανοσίας, αλλά στη δεδομένη χρονική συγκυρία αυτό δεν αρκεί, αφού ζητούμενο είναι τουλάχιστον το 80%.
Ο καθηγητής επισημαίνει πως «ό,τι προστίθεται σε αυτή τη χρονική φάση είναι σημαντικό στον βαθμό που αφορά άτομα νεότερης ηλικίας, τα οποία θα έχουν σημαντικό ρόλο εφέτος στη διασπορά», αλλά δηλώνει απογοητευμένος με τα αντανακλαστικά που έχουν επιδείξει σχετικά με τον εμβολιασμό γενικότερα τα άτομα ηλικίας 20-45 χρόνων: «Διαπιστώνω μια τάση να τονίζουν ότι δεν κινδυνεύουν αν νοσήσουν, παραβλέποντας ότι στα θέματα δημόσιας υγείας και δη πανδημίας υπάρχει ατομική αλλά και συλλογική προστασία. Και επίσης ότι παρά την ηλικία τους, που τούς δίνει προβάδισμα στη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση, αποδεικνύονται οι “οδηγοί” στα fake news και την παραπληροφόρηση».
Σημάδια εκτόνωσης καταγράφονται στο μέτωπο της επιδημίας αλλά και μέσα στο ΕΣΥ που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο 48ωρο μετά την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και που οδήγησε εκτός νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας περίπου 6.500 άτομα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο Σεπτέμβριος θα είναι ήρεμος μήνας από επιδημιολογικής πλευράς, καθώς τα δεδομένα αποτυπώνουν σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, παρότι σε υψηλό επίπεδο, περίπου στα 2.700 ημερησίως.
Η «σκυτάλη» των κρουσμάτων τον επόμενο μήνα εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη που θα επιτευχθεί και από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΜΑ στην πρόσφατη ανακοίνωσή του για τον εμβολιασμό των πολιτών τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση, αναφέρει πως «παράλληλα με τον εμβολιασμό είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων, όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου».
«Καταγράφεται επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και διαφαίνεται πτώση της το επόμενο διάστημα.
Ο καλός καιρός θα είναι σύμμαχός μας για τη διατήρηση αυτής της κατάστασης, καθώς θα παραμένουμε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και δραστηριότητες.
Αναμένεται αυξημένη κινητικότητα λόγω της επιστροφής όλων στα αστικά κέντρα αλλά και των μαθητών στα σχολεία, που πιθανότατα θα αποτυπωθεί και σε αυξημένη κυκλοφορία κορωνοϊού.
Ωστόσο, αυτό δεν θα φανεί πριν από τις αρχές Οκτωβρίου – τότε μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα από 3.000 κρούσματα ημερησίως», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής.
Κατά το ίδιο διάστημα, στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχή Οκτωβρίου τοποθετείται από τους ειδικούς η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ – όπως είναι γνωστό από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα, η σταθεροποίηση της επιδημίας αποτυπώνεται πρώτα στην κοινότητα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, και έπειτα από 10-15 ημέρες στον αριθμό των ασθενών και των διασωληνωμένων μέσα στα νοσοκομεία.
Σε αυτή τη φάση τα νοσοκομεία δέχονται περί τους 250 νέους ασθενείς με COVID-19 κάθε μέρα. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη οι νοσηλευόμενοι ήταν συνολικά 2.500, εκ των οποίων οι 362 διασωληνωμένοι, με το 91% αυτών να είναι ανεμβολίαστο, σαφής απόδειξη της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο.
«Είναι προφανές πως με αυτόν τον αριθμό των νοσηλευομένων ο απολογισμός στο τέλος Σεπτεμβρίου αναφορικά με τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς θα είναι βαρύς. Υπολογίζεται ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 450 και ο αριθμός των νεκρών λόγω κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσει τους 500», σημειώνει ο κ. Τζανάκης. Υπενθυμίζεται ότι η έλευση του τρέχοντος μήνα έγινε με μαύρο ποδαρικό σε ό,τι αφορά την επιδημία, καθώς την περασμένη Τετάρτη καταγράφηκαν 47 θάνατοι, με τα υψηλά διψήφια νούμερα να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…