Σούπερ μάρκετ: Υπάρχει ένας διάδρομος στα σούπερ μάρκετ όπου ο πληθωρισμός φαίνεται εξαιρετικά υψηλός: αυτός με τις απολαυστικές λιχουδιές. Δείτε τι συμβαίνει. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Σκεφτείτε τον καφέ, τις σοκολάτες και τα αγαπημένα σας σνακ. Οι τιμές αυτών των εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος λόγω των περιορισμών στην προσφορά.
Η επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο και οι προοπτικές για θερμότερες και πιο ξηρές συνθήκες στις χώρες παραγωγής απειλούν τώρα να επιδεινώσουν την ήδη περιορισμένη προσφορά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έμποροι λιανικής κλειδώνουν τα βάζα καφέ στιγμιαίου καφέ σε θήκες ασφαλείας για να αποτρέψουν τα φαινόμενα κλοπής.
Στην Ιαπωνία, ένας γίγαντας ποτών ανέστειλε την πώληση του χυμού πορτοκαλιού Tropicana λόγω έλλειψης. Και στη Γερμανία, οι παρασκευαστές σοκολάτας και μπισκότων παραπονιούνται για το αυξανόμενο κόστος της ζάχαρης και του κακάο.
Πρόκειται για ένα μέρος της αγοράς εμπορευμάτων, το οποίο μαζί με τον χρυσό, αναστέλει την αποπληθωριστική τάση, ακόμη και όταν το κόστος βασικών τροφίμων, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, μειώνεται. Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του καφέ ποικιλία ρομπούστα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008.
Οι τιμές των μαλακών εμπορευμάτων παρουσιάζουν φέτος υπεραπόδοση, σημειώνοντας άνοδο περίπου 24%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης γεωργικών αγαθών υποχώρησε 3% λόγω της πτώσης των τιμών του σιταριού και του καλαμποκιού.
«Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν το κόστος του ψωμιού και των ζυμαρικών να μειώνεται καθώς οι τιμές των δημητριακών έχουν μειωθεί, όμως το τελευταίο πράγμα που θα υποχωρήσει θα είναι η ζάχαρη, ο καφές και τα γλυκά σας», δήλωσε η Kona Haque, επικεφαλής της έρευνας στην ED&F Man.
Η παραγωγή του καφέ ποικιλίας ρομπούστα αναμένεται να μειωθεί κατά 5% στη Βραζιλία, ενώ στην Ινδονησία, το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ ρομπούστα στον κόσμο, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 20%.
Αυτό σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των αποθεμάτων στο Βιετνάμ, το μεγαλύτερο παραγωγό καφέ ποικιλίας ρομπούτα, είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή κόκκων κακάο στη Δυτική Αφρική – την κορυφαία περιοχή παραγωγής – ενδέχεται να μειωθεί την επόμενη σεζόν έως και 8% λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company.
Οι τιμές του κακάο ήδη εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών αυτή τη σεζόν μετά από μια απογοητευτική συγκομιδή στην κορυφαία εξαγωγική χώρα της Ακτής Ελεφαντοστού που επιδείνωσε το παγκόσμιο έλλειμμα.
Μεταξύ των ειδών πρωινού, ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση της τιμής μετά από σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς που προκλήθηκαν από ασθένειες και ζημιές από τυφώνα στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ.
Αυτό οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε ύψη 56 ετών, χωρίς να προβλέπεται βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η βιομηχανία ποτών απομακρύνεται από τον χυμό πορτοκαλιού, με τους εμφιαλωτές να στρέφονται σε διαφορετικά φρούτα ή μείγματα.
Στην Ιαπωνία, η Kirin Beverage Company, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την πώληση του χυμού πορτοκαλιού Tropicana, λόγω περιορισμένης παγκόσμιας προσφοράς.
Η αύξηση του κόστους ζωής σε όλον τον κόσμο «σπρώχνει» τους καταναλωτές σε πιο φθηνές ποικιλίες καφέ, όμως, η έλλειψη που παρατηρείται στην παραγωγή της ποικιλίας robusta ανεβάζει το κόστος.
Ενώ πολλοί λάτρεις του καφέ προτιμούν την υψηλής ποιότητας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ποικιλία arabica, η robusta είναι συνήθως λιγότερο ακριβή επειδή το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό και απαιτεί λιγότερη φροντίδα, καθιστώντας ευκολότερη την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων.
Η ποικιλία χρησιμοποιείται συχνά σε στιγμιαίο καφέ, εσπρέσο και αλεσμένα χαρμάνια που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, στα οποία φαίνεται πως επιστρέφουν οι καταναλωτές αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις.
Η παραγωγή, όμως, δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων να φτάσουν σε υψηλό δωδεκαετίας.
Για τους καταναλωτές στη μεγαλύτερη αγορά καφέ της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι ποικιλίες στιγμιαίου καφέ ανατιμήθηκαν κατά σχεδόν 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες να αποκατασταθεί άμεσα η έλλειψη καφέ robusta είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Το Βιετνάμ -ο μεγαλύτερος παραγωγός της ποικιλίας στον κόσμο- είχε φέτος τη μικρότερη σοδειά των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι αγρότες εστίασαν σε φυτεύσεις πιο κερδοφόρων καλλιεργειών όπως το αβοκάντο και το durian για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος λιπασμάτων.
Η Βραζιλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καλλιεργητής της ποικιλίας, δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την ξηρασία, ενώ υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η παραγωγή της Ινδονησίας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.
Παρόλα αυτά, τους πρώτους έξι μήνες της φετινής σεζόν εξήχθησαν μεγαλύτερες ποσότητες robusta παγκοσμίως σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, όχι όμως αρκετά γρήγορα ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
Οι εξαγωγές στο διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου ήταν περίπου 4% υψηλότερες από την ίδια περίοδο το 2021-2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.
«Υπήρξε τόσο μεγάλη μετατόπιση της ζήτησης από τον ακριβότερο καφέ που ακόμη και η αγορά δεν καλύπτεται από τις μεγαλύτερες εξαγωγές robusta», δήλωσε στο Bloomberg η Judith Ganes, επικεφαλής εταιρείας συμβούλων στη Ν. Υόρκη που επικεντρώνεται σε προϊόντα όπως ο καφές.
Η αλλαγή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις εταιρείες επεξεργασίας καφέ που αύξησαν την ποσότητα robusta που χρησιμοποιείται σε εμπορικά μείγματα για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος arabica και τους λογαριασμούς ενέργειας.
Στην πορεία, ο διψήφιος πληθωρισμός σε πολλές χώρες ανάγκασε τους καταναλωτές να κάνουν φθηνότερες επιλογές.
Έτσι, ο στιγμιαίος καφές της συγκεκριμένης ποικιλίας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες κατηγορίες του κλάδου, σύμφωνα με τον Aguinaldo Lima της Βραζιλίας Instant Coffee Industry Association.
Κορυφαίες εταιρείες όπως η Nestle και η Tata Coffee της Ινδίας, έχουν επίσης αναφέρει μεγαλύτερη ζήτηση για στιγμιαίο καφέ.
Ενώ η ποικιλία robusta είναι γνωστό ότι είναι πολύ πιο πικρή από την ποικιλία arabica – εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιπέδων καφεΐνης – το Βιετνάμ και η Ινδονησία έχουν βελτιώσει την ποιότητα των κόκκων τους, διευκολύνοντας τις εταιρείες επεξεργασίας να αυξήσουν την ποικιλία στα μείγματα χωρίς να επηρεάζουν δραστικά τη γεύση.
Οι καταναλωτές μπορεί να ανακαλύψουν «πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις» πίνοντας robusta, ακόμα κι αν η γεύση είναι διαφορετική από τον arabica, λέει ο Daniel Munari, ένας barista που διευθύνει επίσης το Royalty Quality Cafe στη νότια Βραζιλία.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…