Απίστευτη αποκάλυψη: Η μεγάλη κοροϊδία με το ίντερνετ

Ίντερνετ: Μια ακόμη… απάτη σε βάρος των καταναλωτών γίνεται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς οι 7 στις 10 συνδέσεις δεν έχουν την ταχύτητα που πληρώνουν, αλλά χρεώνονται κανονικά!

Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης με το διαδίκτυο και όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η τάση αυτή ενισχύθηκε το 2020, χρονιά της πανδημίας και των lockdown.

Ωστόσο οι περισσότερες ευρυζωνικές γραμμές στη χώρα μας και συγκεκριμένα 6 στις 10 παραμένουν στις ονομαστικές ταχύτητες λήψης δεδομένων των 10-30 Mbps.

Με τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) να επεκτείνονται αλλά και τις ανάγκες για γρήγορο internet να αυξάνονται συνεχώς λόγω της τηλεκπαίδευσης, της τηλεργασίας αλλά και των νέων μορφών ψυχαγωγίας, το ποσοστό των γραμμών υψηλών ταχυτήτων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε πέρσι, λόγω της πανδημίας.

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις της χώρας, στο σύνολό τους, δεν αυξήθηκαν δραματικά. Έφτασαν στο τέλος του 2020 σε 4.270.473, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%. Αυτό που άλλαξε σημαντικά ήταν οι γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα NGA, οι οποίες ανήλθαν σε 472.613 από 195.427 που στο τέλος του 2019. Έτσι, το ποσοστό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών αυξήθηκε, φθάνοντας το 11,07% από 4,76% στο τέλος του 2019.

Αυτό έφερε και διαφοροποιήσεις στο “μείγμα” των ταχυτήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ για το 2020 το ποσοστό των γραμμών μεσαίων ταχυτήτων (από 10 Mbps έως 30 Mbps) υποχώρησε πέρσι στο 61,1% από 72,8% στα τέλη του 2019.

Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (από 30 Mbps έως 100 Mbps), οι οποίες συνιστούν πλέον το 32,8% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας από 25,7% στα τέλη του 2019.

Έδαφος κερδίζουν και οι γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων (από 100 Mbps και άνω), που πλέον συνιστούν ποσοστό 5,8% από 1,8% στα τέλη του 2019.

Με τους παρόχους να επεκτείνουν τα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) αναμένεται πως φέτος και τα επόμενα χρόνια το ποσοστό των γραμμών με ταχύτητες άνω των 100 Mbps θα συνεχίζει να αυξάνεται.

Ίντερνετ: Οι πραγματικές ταχύτητες

Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν τις λεγόμενες ονομαστικές ταχύτητες.

Οι πραγματικές ταχύτητες εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων όπως η απόσταση μεταξύ του αστικού κέντρου από το οποίο παρέχεται η υπηρεσία και του σημείου λειτουργίας της σύνδεσης, ο αριθμός των συνδέσεων στα διάφορα σημεία του δικτύου, αλλά και η ποιότητα της εσωτερικής καλωδίωσης μέχρι την πρίζα του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Υπερίων της ΕΕΤΤ το 2020 η μέση τιμή της ταχύτητας καθόδου δεδομένων (download) αυξήθηκε σε 27,01 Mbps από 20,03 Mbps που ήταν ένα χρόνο πριν. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται από την ΕΕΤΤ στην αύξηση των ΝGA δικτύων.

Οι συνδέσεις ADSL, τα περιβόητα πακέτα “έως 24 Mbps”, έχουν και την χειρότερη απόδοση. Ειδικότερα, οι συνδρομητές συνδέσεων 24 Mbps κατά μέσο όρο “πιάνουν” μόνο 29% της ονομαστικής αυτής ταχύτητας, δηλαδή περίπου 8 Mbps.

Αντίθετα κατά μέσο όρο οι συνδέσεις των 50 και των 100 Mbps πιάνουν περίπου το 55% με 60% της ονομαστικής ταχύτητας.

Μια θετική αλλαγή που ξεκίνησε φέτος είναι η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕΤΤ που υποχρεώνει τους παρόχους να ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες της σύνδεσής τους, και όχι μόνο για τις ονομαστικές και διαφημιζόμενες ταχύτητες.

Αν μάλιστα διαπιστωθούν σημαντικές συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν αποκαταστήσει το πρόβλημα εντός 30 ημερών από την υποβολή του παραπόνου/καταγγελίας, ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, είτε είναι ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, χωρίς κόστος πέρα από αυτό της επιδότησης εξοπλισμού.

Ίντερνετ: Η νέα εταιρεία που έχει φέρει τον… πανικό!

«Βόμβα μεγατόνων» στις τηλεπικοινωνίες. Ο Έλον Μάσκ έρχεται στην Ελλάδα και ανατρέπει όσα γνωρίζαμε. Θα προσφέρει ταχύτητες άνω των 100 Mbps ακόμα και σε σημεία που δεν έχουν τώρα κάλυψη. Ετοιμάζει την υπουργική απόφαση ο Πιερρακάκης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ενας νέος παίκτης και μάλιστα από τον… ουρανό έρχεται να προστεθεί στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αφού η υπηρεσία δορυφορικού Ιντερνετ της Starlink του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ έρχεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η Ελλάδα σύντομα -εντός του 2021- θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες προς το παρόν χώρες στον κόσμο όπου θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία της Starlink.

Το… διαστημικό Ιντερνετ του Μασκ προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορφές και απομακρυσμένα νησιά.

Από το τέλος του 2020 η Starlink έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και βρίσκεται σε επαφή τόσο με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οι προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος έχει εμπλακεί προσωπικά μέσω επαφών σε συζητήσεις με την εταιρεία για τις προοπτικές δοκιμής του project στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να συμβάλει στη σημαντική και άμεση αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δυνατοτήτων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και οι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η εμπλοκή της Starlink στα ελληνικά πράγματα προς το παρόν δεν ταράζει τα νερά των ισορροπιών για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ωστόσο προσθέτει έναν υπολογίσιμο παίκτη, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία και υπόσχεται πλήρη πανελλαδική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Αλλωστε, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει την τελευταία διετία στη χώρα μας προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές, η Ελλάδα είναι δυστυχώς ουραγός.

Χαρακτηριστική είναι η λίστα που δημοσίευσε στο Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία, βάσει των μετρήσεων του European Data Journalism Network (EDJN), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία (!) σε ταχύτητα Ιντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με μέση ταχύτητα download τα 29 Mbps.

Μάλιστα για να γίνει αντιληπτό το χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από προηγμένες σε αυτόν τον τομέα χώρες, πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Δανία με 140 Mbps, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά οκτώ από τις 26 χώρες πετυχαίνουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps (https://twitter.com/DigitalEU/status/1385601856546635784).

Εκτός των παραπάνω, το ολιγοπώλιο στον χώρο του ελληνικού Διαδικτύου έχει ως αποτέλεσμα στη χώρα μας να έχουμε συγκριτικά υψηλές τιμές.

Με βάση στοιχεία της Ε.Ε. από το 2019, η Ελλάδα θεωρείται από τις ακριβότερες χώρες εντός της Ενωσης, στην ίδια κατηγορία με την Ισπανία, στην οποία ωστόσο να σημειωθεί πως η μέση ταχύτητα Iντερνετ για download αγγίζει τα 126 Mbps.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών παραδέχεται ότι η Ελλάδα τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος, ενώ σημειώνει πως όλες οι εταιρείες στη χώρα αυτή τη στιγμή επενδύουν σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Το 5G αλλάζει τα δεδομένα», σημειώνει, και καταλήγει λέγοντας πως «όχι μόνο οι εταιρείες του χώρου, αλλά και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ο σχεδιασμός που υλοποιείται έχει στόχο να μετατρέψει την Ελλάδα σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο στο εγγύς μέλλον».