Απίστευτη απόφαση του Ερντογάν: Τέλος η Τουρκία! Δείτε πώς θα ονομάζεται πλέον

Τουρκία: Σε μια ξαφνική κίνηση, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Τουρκίας στην διεθνή κοινότητα. Δείτε τους λόγους στο xristika.gr

Μεταξύ των άλλων επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει το μάλλον καταρρακωμένο τον τελευταίο καιρό, προφίλ του συγκαταλέγεται και το…πρότζεκτ αλλαγής ονόματος.

Οχι του δικού του αλλά της Τουρκίας. Και μάλιστα αυτό που χρησιμοποιεί η χώρα στις διεθνείς συναλλαγές της και αναφορές.

Ως γνωστόν, στα αγγλικά, τη διεθνή γλώσσα του πλανήτη, η Τουρκία αναφέρεται ως Turkey. Οσοι όμως έχετε ταξιδέψει στη χώρα ή έχετε την οποιαδήποτε επαφή μαζί της, ξέρερε ότι στην τουρκική γλώσσα η χώρα αναφέρεται ως Türkiye (ακούγεται αυτό το χαρακτηριστικό ε στο τέλος).

Αυτήν την εκδοχή λοιπόν θέλει να καθιερώσει διεθνώς ο Ερντογάν, επί της ευκαιρίας της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας το 2023.

Ακόμα και τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία θα αναγράφουν, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, το made in Türkiye.

Υπάρχει, μεταξύ άλλων, και άλλος λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν επιθυμεί να αλλάξει το διεθνές όνομα της χώρας του. Στα αγγλικά η λέξη turkey σημαίνει γαλοπούλα ενώ πολλές φορές στην αργκό αντιστοιχεί σε προσβλητικές εκφράσεις. Αυτό, κατά το κυβερνητικό δόγμα, πρέπει να αλλάξει.

Οι πολίτες βέβαια, που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούν το Türkiye όταν θέλουν να μιλήσουν για τη χώρα τους, θα προτιμούσαν ο πρόεδεος να ασχολείται με πιο ουσιώδη ζητήματα όπως ο θηριώδης πληθωρισμός και η ακρίβεια…

Τουρκία: Ο Ερντογάν τα ρίχνει σε ΗΠΑ-Ευρώπη για την φτώχια!

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστρεψε τα “βέλη” του κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, κατηγορώντας τους για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία -κατά την περίοδο ηγεσίας του Τραμπ- με τη βοήθεια της Ευρώπης.

Για τη “βοήθεια” της Ευρώπης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένες χώρες της τηρούν την ίδια στάση με αυτή των ΗΠΑ, καταλήγοντας ότι για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας φταίει η Δύση.

“Η Αμερική, η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, προτίμησε να επιδείξει τις διαφορές που έχει με τη χώρα μας, με την απειλή να καταστρέψει άμεσα την οικονομία μας, πέρα από κάθε πολιτική ηθική, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επέδειξαν την ίδια στάση με πιο έμμεσους και πιο εκλεπτυσμένους τρόπους.

Με την εμπλοκή ορισμένων χωρών της περιοχής, αυτή η περίπλοκη εικόνα βαθμιαία βαθαίνει”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκία: Ξεκίνησε η χορήγηση του τουρκικού εμβολίου Turkovac κατά του κορονοϊού

Η Τουρκία άρχισε σήμερα να χορηγεί το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Turkovac, σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει περισσότερες από 130 εκατ. δόσεις εμβολίων του κινεζικού Sinovac και εκείνου των Pfizer/BioNTech. Ξεκίνησε επίσης τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Το Turkovac έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τις τουρκικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι ημερήσιες μολύνσεις κορονοϊού ξεπέρασαν τις 30.000 αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 30% τη Δευτέρα και ξεπέρασαν τις 36.000 χθες, Τετάρτη, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν αναμνηστικές δόσεις.

Ο Κοτζά είχε την Τετάρτη συνάντηση με το επιστημονικό συμβούλιο της χώρας για τον κορονοϊό για την έναρξη χορήγησης του Turkovac και την αύξηση των μολύνσεων αφού έλαβε αναμνηστική δόση με το τουρκικό εμβόλιο, αλλά είπε πως για την ώρα δεν εξετάζονται νέοι περιορισμοί.

“Η γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον δεν προκαλεί καμία αλλαγή στα μέτρα. Η σημασία των ατομικών μέτρων απέναντι σε αυτή την παραλλαγή που εξαπλώνεται ταχύτερα έχει αυξηθεί σημαντικά”, ανέφερε ο Κοτζά σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση του επιστημονικού συμβουλίου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac θα αρχίσει να χορηγείται στα νοσοκομεία των πόλεών μας από την Πέμπτη [σήμερα]. Είναι πιθανό να ληφθεί η αναμνηστική δόση με το εμβόλιό μας. Ανεξάρτητα από τι είδους εμβόλιο κάνατε προηγουμένως, μπορείτε να κάνετε την αναμνηστική δόση εμβολίου με το Turkovac”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει κατ΄επανάληψη πως η κυβέρνησή του θα καταστήσει το Turkovac διαθέσιμο παγκοσμίως, όμως η Άγκυρα δεν έχει ακόμη δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ή αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές.