Δεν ξανάγινε: Βούλιαξε το κέντρο της Αθήνας Αύγουστο μήνα! Δείτε τι συνέβη

Αθήνα: Κατακόρυφη τουριστική ανάκαμψη για την Αθήνα. Δύο εκατομμύρια οι ξένοι επισκέπτες το α’ εξάμηνο. Στα 5,75 εκατ. ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων το β’ εξάμηνο. Περί τα 2.000 δωμάτια προστέθηκαν από το 2020 μέχρι σήμερα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Έχοντας υποστεί την απόλυτη κατάρρευση την προηγούμενη διετία, μετά το ρεκόρ των 6,5 εκατομμυρίων ξένων αφίξεων του 2019, ο τουρισμός της Αθήνας βρίσκεται τώρα σε τροχιά ανάκαμψης, με τους επισκέπτες από το εξωτερικό να φτάνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αισίως τα 2 εκατομμύρια.

Εστω κι αν ο αριθμός υπολείπεται ακόμη κατά 23% σε σύγκριση με τα νούμερα του πρώτου εξαμήνου του 2019 και οι προβλέψεις για το σύνολο της χρονιάς, με βάση και τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το β’ εξάμηνο, παραπέμπουν σε χαμηλότερους αριθμούς σε σύγκριση με το ρεκόρ των επισκεπτών προ πανδημίας, η ελληνική πρωτεύουσα, μετά από δύο πλήρεις σεζόν πανδημίας, επανασυστήνεται: αφενός με την προώθησή της ως προορισμός για σύντομες αποδράσεις citybreak, αφετέρου με την προσέλκυση πιο «φουσκωμένων πορτοφολιών» λόγω και της αύξησης των καταλυμάτων υψηλότερων κατηγοριών.

Απώτερος στόχος είναι, με βάση και τον πήχη που έχει τεθεί από τους φορείς, να διευρυνθούν σταδιακά και οι μέρες που παραμένει στην πόλη ένας επισκέπτης, από 2,5 με 3 που είναι σήμερα, σε 3,5 με 4.

Σημειωτέον ότι, με βάση τα στοιχεία από την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR CONSULTING που συνεργάζεται με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού, υπολογίζεται ότι περί τα 2.000 δωμάτια έχουν προστεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας από το 2020 μέχρι σήμερα, σε 2.600 υπολογίζονται τα νέα δωμάτια υπό κατασκευή και ανακαίνιση και επιπλέον 2.500 σχεδιάζονται στο Ελληνικό.

Μέσα στην πανδημία, η κατηγορία των 5 αστέρων είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτο αριθμό νέων μονάδων, κατά 17% (+4% σε επίπεδο δωματίων), στο +7% η κατηγορία των 4 αστέρων (+6% σε επίπεδο δωματίων), με τις χαμηλότερες κατηγορίες να μην προσελκύουν επενδύσεις.

Οι αριθμοί του α’ εξαμήνουΩς προς τον αριθμό των ξένων επισκεπτών της πόλης για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν έρθει στην Αθήνα αεροπορικώς έφτασε τα 2 εκατομμύρια την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, με βάση τις αφίξεις εξωτερικού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποτυπώνοντας στην πράξη αυτό που επαναλαμβάνουν οι τουριστικοί φορείς, ότι η ανάκαμψη είναι σαφώς πιο αργή σε σύγκριση με τους νησιωτικούς προορισμούς που βρίσκονται τώρα στο κόκκινο.

Οι ξένοι επισκέπτες της Αθήνας παραμένουν μεν μειωμένοι κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (σημ.: η αύξηση έναντι του 2021 είναι στο +289%, ωστόσο ουσιαστικά είναι μη συγκρίσιμη), αλλά παρουσιάζει σημαντική βελτίωση μήνα με τον μήνα αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο για τον Ιούνιο οι αφίξεις έφτασαν τις 600.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου ο αντίστοιχος αριθμός αφίξεων κατοίκων εξωτερικού ήταν στα 1,4 εκατομμύρια, με την ψαλίδα έναντι του 2019 να είναι στο μείον 28%, επομένως αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ανάκτηση της επιβατικής κίνησης μέσα στο καλοκαίρι το τρέχον δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Από πού έρχονται οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες της πόλης;

Πρώτη εθνικότητα είναι, μέχρι στιγμής, με βάση τα επίσημα στοιχεία του εξαμήνου, οι Βρετανοί με ένα ποσοστό 12% επί των συνολικών αφίξεων εξωτερικού και ακολουθούν οι Αμερικανοί με ποσοστό 11%, όπως και οι Γερμανοί. Γάλλοι και Ιταλοί συμπληρώνουν το τοπ 5 και ακολουθούν Κύπριοι, Ελβετοί και Ισραηλινοί.

Αθήνα: 5,7 εκατ. θέσεις το β’ εξάμηνο

Από εδώ και πέρα, το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου είναι και το peak της σεζόν για την ελληνική πρωτεύουσα όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων στις συνδέσεις εξωτερικού σε σύγκριση με όλη την υπόλοιπη χρονιά, με πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις για κάθε μήνα.

Συνολικά για το β’ εξάμηνο του 2022 με βάση τα στοιχεία από τον οργανισμό ΟΑG που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο συνολικός αριθμός προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων εξωτερικού αντιστοιχεί σε 5,75 εκατομμύρια, ελαφρώς μειωμένος κατά 1,8% σε σύγκριση με τα 5,85 εκατομμύρια αεροπορικών θέσεων του έτους αναφοράς προ πανδημίας, το 2019.

Από το σύνολο αυτό, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματιστεί στις συνδέσεις εξωτερικού είναι σχεδόν στα 3,4 εκατομμύρια, με τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, να είναι ο μήνας που ξεπερνά σε νούμερα τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων του 2019.

Αθήνα: Μεγάλος κίνδυνος με τις φωτογραφίες σας από τις διακοπές

Σοβαρούς κινδύνους εμπεριέχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και ορισμένους που δεν έχουμε φανταστεί, όπως την «ακύρωση» της ασφάλειας, η δημοσίευση φωτογραφιών στο διαδίκτυο από τις διακοπές μας.

Σύμφωνα με την thesun.co.uk, ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι μπορεί να πέσουμε θύμα διάρρηξης, καθώς όχι μόνο δείχνουμε ότι απουσιάζουμε από το σπίτι, αλλά μπορούμε να δώσουμε κι επιπλέον στοιχεία άθελα μας, όπως πότε θα επιστρέψουμε, ειδικά σε περίπτωση που αναφέρουμε και την τοποθεσία, στην οποία βρισκόμαστε.

Χαρακτηριστικά, 1 στους 12 Βρετανούς έχει πέσει θύμα διάρρηξης, μετά από φωτογραφίες που ανέβασε στα social media (όπως το Facebook και το Instagram) κατά την διάρκεια των διακοπών του.

Έτσι, η Ruby Gonzalez, που είναι Διευθύντρια Επικοινωνίας του NordVPN, αναφέρει ότι «αν και είναι διασκεδαστικό να δημοσιεύεις φωτογραφίες από τις διακοπές και να ενημερώνεις ότι πίνεις ένα κοκτέιλ σε μια ηλιόλουστη παραλία, αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους διαρρήκτες ότι το σπίτι σου είναι άδειο».

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται τα άτομα που κάνουν διακοπές και ανεβάζουν φωτογραφίες να πέσουν θύμα κλοπής, στο προορισμό που έχουν επιλέξει για απόδραση.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ορισμένοι ληστές σε τουριστικές περιοχές ψάχνουν στα social media τουρίστες που έχουν κάνει σχετικές αναρτήσεις και αναφέρουν την τοποθεσία.

Στη συνέχεια αφού συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, διαλέγουν εάν θα τους ληστέψουν.