kafes

Καφές: Μέχρι το υπουργικό Συμβούλιο έφτασε η κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής. Τι είπαν Γεωργιάδης και Λιβανός και ο προβληματισμός Μητσοτάκη. Εκτόξευση του καφέ ακόμη και στα πέντε ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Πολλαπλά καμπανάκια χτύπησαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για πιθανό κύμα ακρίβειας το επόμενο διάστημα, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Αμερική και στην Ευρώπη λόγω της απότομης αύξησης των ναύλων στα μεγάλα λιμάνια που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς.

Παρά το γεγονός πως το θέμα της ακρίβειας δεν ήταν στην ατζέντα η συζήτηση άνοιξε όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως το επόμενο διάστημα ο καφές μπορεί να πάει από τα δύο ευρώ στα πέντε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, πήρε την σκυτάλη και μίλησε για πολύ μεγάλη αύξηση στις ζωοτροφές, ακόμα και πάνω από το 40%.

Ο κίνδυνος επιβεβαιώθηκε από τον υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που έθεσε το θέμα σε ευρύτερη βάση λέγοντας πως η συζήτηση πανευρωπαικά έχει ανοίξει για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί πως το κύμα ακρίβειας έχει ημερομηνία λήξης και σύντομα θα υποχωρήσει.

Καφές: Πανευρωπαϊκό φαινόμενο η αύξηση των τιμών

Το κύμα πάντως ανατιμήσεων δεν αφορά την Ελλάδα. Ηδη στην Ευρώπη τον μήνα Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης την τελευταία δεκαετία. Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα στην ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει μέτρα συγκράτησης των τιμών, όπως για παράδειγμα το «πάγωμα» του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ.

Κατά τα λοιπά όπως φάνηκε από την χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, όπου σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης και την απάντηση του κ. Οικονόμου στο ίδιο μήκος κύματος, μπαίνουμε ολοταχώς σε περίοδο πολύ μεγάλης πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό.

Καφές: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στα ράφια – Έρχονται ελλείψεις σε προϊόντα

Τα απανωτά… ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζονται και θα συνεχιστούν για καιρό (!) ακόμα, ενώ αναμένονται σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Το εκρηκτικό μείγμα που περιλαμβάνει το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τα δυσθεώρητα ύψη των ναύλων, τις ακριβές πρώτες ύλες, αλλά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει ακραία καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή πολλών εγχώριων αγροδιατροφικών προϊόντων, αποτυπώνεται πλέον μήνα με τον μήνα στις τελικές τιμές αρκετών βασικών ειδών που καταναλώνονται στη χώρα μας.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούσαν τον Ιούλιο έκαναν λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 1,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο οποίος αποδίδεται βασικά στις αυξήσεις των ακόλουθων κατηγοριών:

 • 1,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, με αυξήσεις τιμών κυρίως σε: αρνί και κατσίκι (13,2%), νωπά ψάρια (6,6%), τυριά (3,5%), ελαιόλαδο (2,6%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,3%), νωπά φρούτα (5,2%), νωπά λαχανικά (8%)
 • 4,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό (0,7%), φυσικό αέριο (72,3%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%)
 • 5,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), καινούργια αυτοκίνητα (5,3%) εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (11,4%)

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις μέσες τιμές των καυσίμων στη χώρα μας (ευρώ/λίτρο), ενδεικτική είναι η πορεία από τα χαμηλά της περασμένης χρονιάς:

Αμόλυβδη 95 οκτανίων

 • 27/8/2021: 1,682
 • 30/12/2020: 1,436
 • 4/5/2020: 1,311

Αμόλυβδη 100 οκτανίων

 • 27/8/2021: 1,856
 • 30/12/2020: 1,635
 • 4/5/2020: 1,592

Diesel κίνησης

 • 27/8/2021: 1,389
 • 30/12/2020: 1,165
 • 4/5/2020: 1,096

Καφές: Ελλείψεις και αυξημένες τιμές σε πρώτες ύλες

Μην ξεχνάμε ότι σε διεθνές επίπεδο έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια χάλυβα, η τιμή του οποίου έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ ελλείψεις και αυξημένες τιμές παρατηρούνται ακόμη σε ξύλο και πλαστικά (PET, πολυαιθυλένιο κ.λπ.).

Παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις τροφίμων, καθώς επίσης και προϊόντων ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης, λόγω του συνδυασμού αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγικής ικανότητας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της διαφορετικής εξέλιξης της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου έχουν αφήσει αιχμές για πιθανή ολιγοπωλιακή – καιροσκοπική συμπεριφορά (ή αλλιώς… καρτέλ) των liner companies, από τις οποίες, οι 10 μεγαλύτερες ελέγχουν το 82% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, με αποτέλεσμα να μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη διαθέσιμη προσφορά πλοίων.

Με αυτά και με αυτά, μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών αλλά και ειδών για το σπίτι, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν ήδη βιώσει σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα που εισάγουν, προσθέτοντας παράλληλα και τις ελλείψεις σε αρκετές κατηγορίες. Ένα κομμάτι του υψηλότερου κόστους το έχουν απορροφήσει οι προμηθευτές, ωστόσο σταδιακά θα μετακυλιστεί μέρος του σε όλο και περισσότερα προϊόντα.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, αρκετές βιομηχανίες που είχαν παρουσία με μονάδες στην Κίνα έχουν αλλάξει στρατηγική προσπαθώντας να μεταφέρουν την παραγωγική τους βάση πιο κοντά στην έδρα τους ή σε πιο κοντινές και πιο ανταγωνιστικές σε επίπεδο κόστους χώρες, όπως είναι π.χ. για πολλές ευρωπαϊκές τα Βαλκάνια και η Τουρκία.

Καφές: Παγκόσμιο το φαινόμενο της ακρίβειας

Σύμφωνα με μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών αυξήσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα είδη όπως η φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά. Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το συνολικό ποσοστό αύξησης στον οικογενειακό προϋπολογισμό συγκρατήθηκε στο 0,7%, καθώς εξισορροπήθηκε από προϊόντα σε προσφορά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, στον enikos.gr «οι ανατιμήσεις αφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε «μεσοσταθμικές αυξήσεις 5%-6% εφέτος και το λιανεμπόριο έως τώρα έχει απορροφήσει ένα 4% και στην τελική τιμή του προϊόντος έχει… περάσει ένα 2%. Με το που άνοιξαν έξω οι αγορές, ήρθαν και οι ανατιμήσεις. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ελληνικό».

Ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, βλέπει ωστόσο πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στις ανατιμήσεις, οι οποίες όπως είπε ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο OPEN το μπαράζ ανατιμήσεων παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα από τα μακαρόνια και όσπρια μέχρι το λάδι και το ρύζι. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες εάν αναλογιστεί κανείς δεν υπάρχει καμιά αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων και στις συντάξεις.

Στο ερώτημα εάν συνδέονται οι ανατιμήσεις με το κύμα της πανδημίας ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της πανδημίας με τις αυξήσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και στα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, «αυτό που επικαλούνται για παράδειγμα οι πωλητές λαϊκών αγορών ότι πήγαιναν κάθε 15 ημέρες και ότι μειώθηκαν οι πάγκοι, γι’ αυτό και αυξήθηκαν οι τιμές, δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, καθώς αυτά δεν έκλεισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Όταν θέλουμε να δικαιολογήσουμε τις αυξημένες τιμές προϊόντων, βρίσκουμε δικαιολογίες. Θεωρούμε λοιπόν ως ΙΝΚΑ ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν δικαιολογίες για να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων. Η αύξηση των τιμών πρώτων υλών επηρεάζει τις τελικές τιμές αλλά δεν δικαιολογούνται τέτοιου είδους αυξήσεις.

Παράλληλα ενώ μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα περιμέναμε και γενικότερη μείωση τιμών στα προϊόντα, ωστόσο αυτές δεν μειώθηκαν, παρέμειναν σταθερές ή ίσως και να αυξήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις».

Την ίδια στιγμή ο πλανήτης βιώνει μία οξεία επισιτιστική κρίση. Συγκεκριμένα, σχεδόν 20 εκατ. επιπλέον άνθρωποι προστέθηκαν στους πληγέντες των επισιτιστικών κρίσεων στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον φαντάζουν εξίσου δυσοίωνες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων (GNAFC).