Αντίστροφη μέτρηση: Πότε βγάζουμε τις μάσκες; Αυτή είναι η ημερομηνία

Πότε βγάζουμε τις μάσκες: Αντίστροφη μέτρηση για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και η συνεχής βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών οδηγεί τους επιστήμονες στην εισήγηση για να βγάλουμε οριστικά τις μάσκες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Θέμα λίγων εβδομάδων φαίνεται πως είναι με τα σημερινά δεδομένα το να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει περί τα μέσα του Ιουλίου, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνεται και εξακολουθεί η καλή πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Ήδη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας σε δηλώσεις τους έχει επισημάνει πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αν και θα υπάρξει σύσταση για χρήση της, όπως λένε οι πληροφορίες δεν θα αφορά μόνο όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά και τους μη εμβολιασμένους, καθώς ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Και αυτό το βήμα προς την κανονικότητα θα επιχειρηθεί να γίνει σταδιακά.

Στον αντίποδα, σε κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δομές υγείας, σε αεροδρόμια, οι προστατευτικές μάσκες θα είναι για πολύ καιρό ακόμη πραγματικότητα.

Σημειώνεται πως oι οδηγίες του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC σε πρόσφατη για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, περιλαμβάνουν την αποφυγή της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας.

Το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο.

Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου.

Πότε βγάζουμε τις μάσκες: Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

Σε περίπου ένα με ενάμιση μηνά θα δοθούν οι οδηγίες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους είχαν εμβολιαστεί στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, εκτίμησε στον ΣΚΑΙ η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Σημείωσε ότι ενδεχομένως να μη χρειαστούν όλοι να λάβουν τρίτη δόση. Για όσους εμβολιάζονται την παρούσα περίοδο ανέφερε ότι θα χρειαστούν την τρίτη δόση περίπου μετά από ένα χρόνο.

Σχετικά με τις μάσκες στις διακοπές, η κα Παγωνη τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τις φορούν ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια ενός νησιού, που όπως τόνισε, δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου.

Σημείωσε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80% τότε οι πολίτες δε θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.

Αναφερόμενη στην κατάσταση των νοσοκομείων τόνισε ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με τον κορωνοιο αλλά αργεί η αποκλιμάκωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, επειδή χρειάζονται πολυήμερες νοσηλείες.

Πρόσθεσε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα είναι μεγάλη από άλλους ασθενείς. Σημείωσε μάλιστα πως οι τελευταίες εφημερίδες ήταν πολύ δύσκολες και όχι εξαιτίας του κορωνοιού.

Πότε βγάζουμε τις μάσκες: Συνεχής βελτίωση των “σκληρών” δεικτών της πανδημίας

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή μειώθηκε κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείωση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 35 έτη. Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, κατά σχεδόν 40%.

Και το Εθνικό Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα, με μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού στην επικράτεια σε περίπου 1.300 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε όλη τη χώρα μειώθηκε σε 89 ασθενείς την ημέρα.

Σύμφωνα με το δείκτη μετάδοσης Rt που μειώθηκε στο 0,76, οι νεότερες προβλέψεις μιλούν για μείωση των διασωληνωμένων ασθενών κάτω από τους 100 στην επικράτεια μέσα στον επόμενο μήνα.

Πότε βγάζουμε τις μάσκες: Να κάνω ή όχι τεστ αντισωμάτων;

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, ολοένα περισσότεροι αναρωτιούνται μήπως πρέπει μετά τον εμβολιασμό να κάνουν τεστ αντισωμάτων για να βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο είχε αποτέλεσμα στον οργανισμό τους.

Στο ερώτημα «έχω άραγε αρκετά αντισώματα που με κρατάνε ασφαλή μετά τον εμβολιασμό μου;», η απάντηση είναι «ναι» για τη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων, γι’ αυτό οι επιστήμονες γενικά συνιστούν ενάντια σε τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Με μερικές όμως εξαιρέσεις για ορισμένους ανθρώπους, κυρίως για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, κάτι που αφορά π.χ. όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, έχουν μερικούς καρκίνους του αίματος και όσους λαμβάνουν στεροειδή ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ανθρώπων δεν παράγουν επαρκή αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, γι’ αυτό άλλωστε εξετάζεται μέσω νεότερων μελετών η πιθανότητα να κάνουν μια επιπρόσθετη ενισχυτική δόση.

Από την άλλη, ορισμένοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και δεν ανήκουν στις παραπάνω εξαιρέσεις, σπεύδουν στη συνέχεια για τεστ αντισωμάτων χωρίς λόγο και μάλιστα μπορεί -επίσης άνευ λόγου- να ανησυχήσουν, αν δεν κάνουν το σωστό τεστ ή στη σωστή ώρα.

Αν κάποιος βιαστεί να κάνει το τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ή ψάξει για λάθος αντισώματα και πάρει αρνητικά αποτελέσματα, μπορεί να νομίσει ότι είναι ευάλωτος στον κορονοϊό, ενώ δεν είναι.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θα προτιμούσαν ο μέσος εμβολιασμένος να μην κάνει καθόλου τεστ αντισωμάτων, γιατί αυτά είναι περιττά και μπορεί να τον μπερδέψουν άσκοπα. Στις κλινικές δοκιμές τα εμβόλια προκάλεσαν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έπρεπε καν να ανησυχούν για κάτι τέτοιο», δήλωσε στους «Τάιμς της νέας Υόρκης» η διακεκριμένη καθηγήτρια ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ, η οποία τόνισε ότι, αν κάποιος επιμένει να κάνει τεστ αντισωμάτων, πρέπει να κάνει το σωστό.

Στην αρχή της πανδημίας αρκετά τεστ αντισωμάτων σχεδιάστηκαν για να αναζητούν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν του κορονοϊού, επειδή αυτά ήσαν άφθονα στο αίμα μετά τη λοίμωξη.

Όμως αυτά τα αντισώματα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο αυτά που απαιτούνται για την εξουδετέρωση του ιού, ούτε τόσης διάρκειας.

Ακόμη πιο σημαντικό, τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν δεν παράγονται από τα εγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία αντίθετα παράγουν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (S) του κορονοϊού. Αν κάποιος ποτέ δεν μολύνθηκε από τον κορονοϊό (ώστε να αναπτύξει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης Ν), εμβολιαστεί και μετά κάνει τεστ αντισωμάτων για πρωτεΐνη Ν (και όχι την S όπως θα έπρεπε), το τεστ θα βγει αρνητικό και αυτός θα πάθει σοκ άνευ λόγου.

Το Μάιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τάχθηκε κατά της χρήσης τεστ αντισωμάτων στους εμβολιασμένους. Ορισμένοι γιατροί δεν έχουν ακόμη γνώση των διαφορών ανάμεσα στα τεστ αντισωμάτων και του γεγονότος ότι μετρούν μόνο μια μορφή ανοσίας έναντι του κορονοϊού. Επιπλέον, τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων (rapid) συχνά δίνουν απλώς μια αρνητική ή καταφατική απάντηση (όχι-ναι), αγνοώντας αν το επίπεδο των αντισωμάτων είναι χαμηλό ή υψηλό.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, αν κάποιος θέλει να κάνει τεστ αντισωμάτων, είναι σημαντικό να περιμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), ώστε τα επίπεδα των αντισωμάτων να έχουν αυξηθεί επαρκώς και να είναι ανιχνεύσιμα. Στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson ίσως χρειαστεί να περιμένει έως τέσσερις εβδομάδες.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πέρα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα εμβόλια «χτίζουν» και κυτταρική ανοσία, η οποία δεν μετριέται στα τεστ αντισωμάτων.