Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Μοντέλο «Εξοικονομώ» – Πώς θα πάρετε επιδότηση

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Μέσα στην Άνοιξη θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα αφορά κλιματιστικά, ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια. Με εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγείται η επιδότηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ένα νέο «εξοικονομώ» για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ρίχνει στην μάχη της εξοικονόμησης ενέργειας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κυβέρνηση εκτός από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος επιχειρεί να αντιμετωπίσει το εισαγόμενο πλήγμα της ακρίβειας, μέσα από την αλλαγή κουλτούρας στην οικιακή χρήση.

Σε αυτό όμως δεν βοηθούν οι συσκευές παλαιάς τεχνολογίας οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάταλες σε κατανάλωση ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κλιματιστικά, τα οποία έχουν υποκαταστήσει σε πολλά νοικοκυριά το πετρέλαιο τα τελευταία χρόνια και αποτελούν το κύριο θερμαντικό μέσο.

Τα κλιματιστικά παλαιότερης γενιάς είναι αρκετά δαπανηρά μηχανήματα, καθώς καταναλώνουν πολύ ενέργεια χωρίς να αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό την ψύξη και την θέρμανση που απαιτεί μια κατοικία. Παρόμοια προβλήματα συναντάμε και με τα ψυγεία.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο προανήγγειλε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη έτοιμο στο ΥΠΕΝ, αναμένεται να ξεκινήσει να υποδέχεται αιτήσεις μέσα στην Άνοιξη με σκοπό να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο αντικατάστασης οικοσυσκευής που θα συνοδευτεί με ανακύκλωση των παλαιών συσκευών.

Στόχος μάλιστα του υπουργείου είναι να μην υπάρξει μεγάλο κενό στην αγορά, η οποία σήμερα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Εξοικονομώ που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

Το νέο πρόγραμμα πέραν της μεγάλης συμβολής του στην αναβάθμιση του οικιακού εξοπλισμού των ελληνικών νοικοκυριών και στην προστασία του περιβάλλοντος από την μείωση των εκπομπών CO2, θα συμβάλλει παράλληλα στην τόνωση του εμπορίου των ηλεκτρικών συσκευών.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα το οποίο θα είναι στα πρότυπα του Εξοικονομώ καθώς και εδώ οι αιτήσεις θα γίνονται με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα αποτελέσει μια οριζόντια ρύθμιση, όπου η επιδότηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις προς τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι μεγαλύτερες προκειμένου να καλύψουν το ποσοστό δαπάνης για την αλλαγή μια οικιακής συσκευής.

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα είναι η αντικατάσταση εκτός των κλιματιστικών, ψυγείων, κουζινών, πλυντηρίων, ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοικοκυριά και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα μηχανήματα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης μπορεί να ρίξει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο ολοκληρώνεται σύντομα ο σχετικός οδηγός πάνω στον οποίο θα πατήσει το νέο πρόγραμμα για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα νοικοκυριά.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσα θα είναι τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος αλλά και ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης. Κατά πληροφορίες έχει εξεταστεί στο ΥΠΕΝ να αξιοποιηθούν και σε αυτό το πρόγραμμα έσοδα από τους ρύπους.

Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν εξετάσει την επέκταση του μέτρου και στις επιχειρήσεις μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς όμως επί του παρόντος να έχει ωριμάσει ο σχεδιασμός αυτός.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα πάρετε χιλιάδες ευρώ επιδότηση από το «Εξοικονομώ»

O κύβος ερρίφθη για το νέο Εξοικονομώ, καθώς, δόθηκε στη δημοσιότητα ο επίσημος οδηγός του προγράμματος, συνολικού χρηματοδοτικού ύψους 632 εκατ. ευρώ πανελλαδικά που θα επιδοτήσει με άμεσες ενισχύσεις και άτοκα δάνεια την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου (σήμερα δόθηκε μάλιστα ως σχετική ημερομηνία η 13η Δεκεμβρίου) και πλέον οι ενδιαφερόμενοι και εδώ στην Κρήτη καλούνται να τρέξουν για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να είναι σε θέση να υποβάλλουν το φάκελο της αίτησης τους.

Στο νέο πρόγραμμα έχει καταργηθεί η σειρά προτεραιότητας που επέβαλε μάχη χρόνου με το πληκτρολόγιο και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για έναν μήνα.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Μοντέλο «Εξοικονομώ» - Πώς θα πάρετε επιδότηση

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους 803 εκατ. ευρώ (κατανεμημένους ανά περιφέρεια σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί) και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

Περιφέρεια

Προϋπολογισμός Επιχορήγησης

(€ εκατ.)

Κρήτης

31.0

Β. Αιγαίου

12.0

Ν. Αιγαίου

27.0

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

74.0

Δυτικής Μακεδονίας

73.

Κεντρικής Μακεδονίας

130.0

Θεσσαλίας

84.0

Ηπείρου

65.0

Ιονίων Νήσων

10.0

Αττικής

160.0

Στερεάς Ελλάδας

31.5

Πελοποννήσου

48.0

Δυτικής Ελλάδας

57.0

 

Σύμφωνα με τον Οδηγό εφαρμογής τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής: Προβλέπονται δύο τύποι αιτήσεων:

Αίτηση Μεμονωμένου διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας και αίτηση Πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία).

Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε Πολυκατοικία, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ανά εισοδηματική κατηγορία ορίζεται ως εξής:

Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 75% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 70% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 55% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 45% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 έως 60.000 ευρώ: το ποσοστό επιχορήγησης σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης είναι 40% και σε περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης είναι 40%.

Για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις: Υφίσταται νόμιμα. Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενοίκου (Ε1), εάν υπάρχει μίσθωση/δωρεάν παραχώρηση της κύριας κατοικίας και στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (Ε2), καθώς και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) να εμπεριέχεται πλήρως και ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής: Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.

Για αιτήσεις πολυκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 01/02/2020. Δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Μόνον οι παρεμβάσεις που ολοκληρώνονται μετά την έκδοση του Α’ ΠΕΑ μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες για το Πρόγραμμα και σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 01/02/2020 και μετά.

Διευκρινίζεται ότι, στα πλαίσια των απαιτήσεων του Προγράμματος γίνονται δεκτά ΠΕΑ, που έχουν εκδοθεί μετά την 27.11.2017 και προ τις 01/02/2020, καθώς και μελέτες και Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας που έχουν εκδοθεί προ τις 01/02/2020, η δαπάνη τους όμως δεν είναι επιλέξιμη από το Πρόγραμμα.

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες εργασίες αφορά το νέο «εξοικονομώ»

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης

Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων και μόνο για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, θα δίνεται προθεσμία 60 ημερών για την υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Εγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο Πρόγραμμα με Δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης.

Εντός της άνωθεν προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση. Εάν παρέλθει άπρακτο το άνω διάστημα, ο αιτών έχει την επιλογή να προχωρήσει με Ίδια Κεφάλαια.

Σε περίπτωση δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται έως και 30 ημέρες από την έκδοση της απόφασης Υπαγωγής του έργου. Για τις προθεσμίες υλοποίησης του έργου προβλέπονται τα εξής:

Εντός 120 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατ’ ελάχιστον το 30% του επιλέξιμου Προϋπολογισμού.

Εντός 365 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του Προγράμματος. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κατά την συμπλήρωση της αίτησης γίνεται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώρηση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α’ ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών, και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων, δίνεται το δικαίωμα ακύρωσης και επανυποβολής αίτησης.

Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων, δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης.

Με την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα γίνεται και η λήψη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου και υπολογίζεται αυτόματα η συνολική Βαθμολογία της αίτησης, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης του Προγράμματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, το δικαίωμα σε υποβληθείσα αίτηση στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται (με εξαίρεση την περίπτωση αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτου λόγω αποβίωσης).

Η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθεισών αιτήσεων στο Πρόγραμμα γίνεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης, δηλαδή αξιολόγησης της κάθε αίτησης στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων.