PLUS

Αντιεμβολιαστές: «Να συλλαμβάνονται»! Απόφαση – «βόμβα» του Αρείου Πάγου

Αντιεμβολιαστές: Πώς ο Άρειος Πάγος πάει να… κόψει τον βήχα στους αντιεμβολιαστές. Εντολή για άμεσες συλλήψεις και αυτόφορο αν εμποδίσουν τη λειτουργία δημόσιων οργανισμών, όπως σχολεία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε άμεσες, εντός αυτοφώρου συλλήψεις, όσων επιτίθενται φραστικά ή με μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών που προσπαθούν να εφαρμόσουν τον νόμο για την είσοδο με self test και μάσκες των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα, εντέλλονται οι εισαγγελίες της χώρας.

Η παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή προς όλους τους εισαγγελείς, ορθώνει ένα τείχος προστασίας για τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίσουν αντιεμβολιαστές γονείς καθημερινά. Με μηνύσεις και φραστικά ή άλλα επεισόδια.

Ουσιαστικά ο κ. Ζαχαρής ζητεί από τους εισαγγελείς να διατάσσουν άμεση σύλληψη αυτού που διαπράττει ποινικό αδίκημα

Τα αδικήματα αυτά είναι:

– Διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας

– Απόπειρα παράνομης βίας

– Απειλή.

Πρόκειται για συμπεριφορές αντιεμβολιαστών – αρνητών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και οι οποίοι με μηνύσεις στρέφονται σε βάρος εκπαιδευτικών που προσπαθούν ντα τηρήσουν τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, όπως ο νόμος ορίζει.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής ζητεί από τους συναδέλφους του να διερευνήσουν και μάλιστα τάχιστα αν οι αναφερόμενες ενέργειες αντιεμβολιαστών – αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει . Τους καλεί δε, λόγω της σοβαρότητας των υπόθεσης η παρέμβασή τους να είναι συνεχής με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αντιεμβολιαστές: Επέκταση

Το θέμα ήρθε στη Βουλή με ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου που καυτηρίασε το γεγονός ότι υποβάλλονται μηνύσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών, επειδή απλά προσπαθούν να εφαρμόσουν το νόμο για τη δημόσια υγεία και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους μαθητές που δεν έχουν κάνει self test και δεν φορούν προστατευτική μάσκα.

Είναι όμως προφανές πως μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς αφού κάθε εισαγγελική παραγγελία αφορά κάθε δραστηριότητα της ανθρώπινης συμβίωσης.

Συνεπώς δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στους γιατρούς τους νοσηλευτές που δέχονται επίσης ένα ασφυκτικό κυνηγητό από τους αντιεμβολιαστές, με απειλές και δημόσιες διαπομπεύσεις στα σόσιαλ μίντια ή ακόμα και με δικαστικές ενέργειες σε βάρος τους.

Αντιεμβολιαστές: Τέλος και ο μισθός;

Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Νέα υπουργική απόφαση προβλέπει τσουχτερό πρόστιμο για όποιον εργαζόμενο «ξεχάσει» να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα πρόστιμα έως τώρα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες αλλά πλέον «μπαίνουν στο παιχνίδι» και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα όποιος εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στο σύστημα «Εργάνη», σε ενδεχόμενο έλεγχο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ.

«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει και ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν υποβάλλεται σε test ή δεν το δηλώνει στο Π.Σ Εργάνη. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση.

Αντιεμβολιαστές: Τα πρόστιμα για τους εργοδότες

Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και ξεκινούν από 300-1.500 ευρώ. Συγκεκριμένα ,επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.

Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα ο πέλεκυς είναι βαρύς με το πρόστιμα να φθάνει τα 1.500 ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Αντιεμβολιαστές: Τι ισχύει με τα test σε εστίαση τουρισμό

Οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό, που δεν είναι εμβολιασμένοι, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά test κορωνοιού την εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

Το πρώτο test είναι self test και διατίθεται δωρεάν ενώ πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το δεύτερο τεστ είναι εργαστηριακό (rapid test) και πραγματοποιείται με ευθύνη και έξοδα του εργαζομένου . Τo rapid test ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr . Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, δεν έχουν υποχρέωση να υποβληθούν σε τεστ, εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή μετά την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Αντιεμβολιαστές: «Πρόστιμο»! Θα δίνουν 100 ευρώ το μήνα

Θα πληρώνουν τόσο το self test, όσο και τo rapid test από την τσέπη τους. Σφοδρές αντιδράσεις από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Τι υποστηρίζουν εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αλλάζουν τα δεδομένα από τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όλοι οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα, όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προ ημερών, με το κόστος ωστόσο των τεστ, να επιβαρύνει οικονομικά τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Όπως όλα δείχνουν, ο κλήρος πέφτει στον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα κληθεί να πληρώσει τα τεστ κατά του κορωνοϊού, στα οποία θα πρέπει να υποβάλλεται κάθε εβδομάδα, με δικά του έξοδα.

Συνεπώς, δεδόμενου ότι το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ και ενός rapid test στα 20 ευρώ, ο κάθε ανεμβολίαστος υπάλληλος θα πρέπει να πληρώνει σε μηνιαία βάση 100 ευρώ για τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με πολλούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες να τονίζουν πως από τη στιγμή που κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα τεστ και με άλλους να θεωρούν πως θα έπρεπε να καλύπτει το κόστος, ή έστω ένα μέρος αυτού, το κράτος.

Αντιεμβολιαστές: Επόμενο βήμα τηλεργασία ή απόλυση

Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνεται όλο και περισσότερο απειλητική, την ώρα που ένα καθοριστικό ποσοστό του πληθυσμού επιμένει να αρνείται τον εμβολιασμό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Πολιτείας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως μείζονα στόχο να αποτρέψει ένα νέο γενικό lockdown στη χώρα, λαμβάνοντας σειρά μέτρων που θα προστατεύσουν όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Περίπτωση για επιβολή γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν υπάρχει, αλλά το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», προβλέπει πρόσβαση σε όλα μόνο για τους εμβολιασμένους, αυστηρότατους περιορισμούς παντού για τους ανεμβολίαστους, καθώς και μεγάλη ευελιξία στον ιδιωτικό τομέα, με τηλεργασία ή και λελογισμένες απολύσεις, ώστε να προστατευτεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων υπό οποιεσδήποτε επιδημιολογικές συνθήκες.

Η κατοχύρωση του δικαιώματος του εργοδότη να ζητά από τον εκάστοτε εργαζόμενο την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να φέρει ως επόμενο βήμα τη δυνατότητα τοποθέτησης του σε εργασιακό χώρο με λιγότερη επαφή ή σε καθεστώς τηλεργασίας.

Περαιτέρω αν η τηλεργασία δεν είναι εφικτή λόγω εργασιακών ιδιαιτεροτήτων, ανοίγει ως προοπτική το δικαίωμα του εργοδότη να προχωρήσει σε απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει «Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί», αναφερόμενος στη δυνατότητα του εργοδότη να επικαλεστεί «σπουδαίο λόγο» για να αιτιολογήσει εν προκειμένω την απόλυση.

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε μάλιστα το παράδειγμα ενός σεφ ξενοδοχείου που απολύθηκε επειδή δεν ήθελε να εμβολιαστεί και πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια θα αποφανθούν αν το σκεπτικό της απόφασης της επιχείρησης συνιστά τον σπουδαίο λόγο που θέλει ο νόμος για να θεωρηθεί δικαιολογημένη μια απόλυση.

Ωστόσο, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών επικρατεί επ’ αυτού έντονος σκεπτικισμός για την τροχιά που μπορεί να πάρουν τα πράγματα, καθώς δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο ίσως αποτελέσει πρόσχημα για καταχρηστικές απολύσεις.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago