Ανοιχτά μαγαζιά σήμερα Κυριακή 27/11/2022: Τι ώρα κλείνουν καταστήματα και Μall

Ανοιχτά μαγαζιά Κυριακή: Περισσότερες ώρες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά καταστήματα, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από το υπουργείο Ανάπτυξης που «ανοίγει» στις 9 ώρες.

Μπάχαλο έγινε με την Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά που παρότι δεν ήταν προγραμματισμένο, τελικά θα ανοίξουν στις 27 Νοεμβρίου. Οι έμποροι έχουν φέρει πολλές αντιρρήσεις κατηγορώντας το υπουργείο ότι δίνει τη δυνατότητα στους «μεγάλους» να λειτουργήσουν, όταν τα μικρότερα μαγαζιά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα.

Μάλιστα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας στον κλάδο του εμπορίου, ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδική απεργία, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον θα υπάρξει εμπλοκή σε κάποιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, τα καταστήματα θα ανοίξουν με το εξής ωράριο:

11:00-20:00

Το συγκεκριμένο ωράριο πάντως είναι διευρυμένο γιατί ήταν συνηθισμένο τις Κυριακές τα μαγαζιά να ανοίγουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, και τα εμπορικά κέντρα να μένουν περισσότερες ώρες ανοιχτά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης όμως φαίνεται ότι εξέδωσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση για να λειτουργήσουν όλοι με το ίδιο ωράριο, κάτι που μένει να φανεί εάν θα γίνει τελικά και τι αποτύπωμα θα έχει στους τζίρους.

Το ωράριο των καταστημάτων την Κυριακή 27/11

Η λειτουργία των καταστημάτων δεν είναι υποχρεωτική, όμως πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές, παίρνοντας «σκυτάλη» από το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών την Black Friday. 

Μάλιστα, τα περισσότερα πολυκαταστήματα έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή, με το ωράριο να διαμορφώνεται μεταξύ 11:00 και 20:00. Ειδικότερα, αυτές τις ώρες θα λειτουργήσουν τα παρακάτω πολυκαταστήματα:

 • Attica, The Department Store
 • Τhe Mall Athens
 • Golden Hall
 • Athens Metro Mall
 • Avenue
 • McArthurGlenn

Κλειστά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή 27/11 – Οι εξαιρέσεις

Τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων θα είναι κλειστά στην πλειοψηφία τους, όμως σύμφωνα με όσα μπορεί να δει κανείς στις ιστοσελίδες τους, υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ που θα είναι ανοιχτό. Πρόκειται για το My Market, που θα ανοίξει σε αυτές τις περιοχές:

 • Ερέτρια  11:00 – 15:00
 • Αγ. Παρασκευή Χαλανδρίου 11:00 – 19:00
 • Αγ. Βαρβάρα Βενιζέλου 11:00 – 15:00
 • Αγ. Σοφία 11:00 – 15:00
 • Ανάβυσσος 11:00 – 15:00
 • Βριλήσσια 11:00 – 20:00
 • Γλυφάδα Κ. Αθανάτου 11:00 – 15:00
 • Ιωάννινα Παραλίμνιο 11:00 – 15:00
 • Κηφισιά 11:00 – 15:00
 • Κοζάνη Κόμβος 11:00 – 15:00
 • Λούτσα 11:00 – 15:00
 • Μενίδι Αγ. Διονύσιος 11:00 – 15:00
 • Νέα Σμύρνη Βενιζέλου 11:00 – 15:00
 • Ολυμπιακό Χωριό 11:00 – 15:00
 • Περιστέρι Πελασγίας 11:00 – 15:00

Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά και συγκεκριμένα:

ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης θα κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Ο Μασούτης θα ανοίξει δύο καταστήματα: 

 • ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 07:00 – 23:00
 • MEDITERRANEAN COSMOS 11:00 – 20:00

Το Lidl αναφέρει πως τα ωράρια των καταστημάτων του «ενδέχεται να αλλάξουν βάσει κυβερνητικών αποφάσεων» και πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του συστήνει να απευθυνθούν στο κατάστημα της περιοχής τους. Π 

Το σούπερ μάρκετ «Κρητικός» στην ιστοσελίδα του δεν έχει κάποια ενημέρωση για την Κυριακή 27/11, επομένως το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνει επίσης κλειστός.

Τέλος, και ο «Θανόπουλος» δεν αναγράφει κάτι περισσότερο για ωράριο καταστημάτων αυτή την Κυριακή.

Εμπλοκή με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο καλεί τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας η οποία αντιδρά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση της ΟΙΥΕ, με απόφασή της, προκηρύσσει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, ενάντια στην εμμονή της Κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης να λειτουργήσουν τα καταστήματα, χωρίς απολύτως καμία λογική. Μετά από δύο συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές 6 Νοεμβρίου (λόγω κακοκαιρίας) και 13 Νοεμβρίου (λόγω Μαραθωνίου) και παρότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν καταργηθεί νομοθετικά από την ίδια τη σημερινή κυβέρνηση, η εμμονή της να ικανοποιεί συνεχώς τα αιτήματα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, πολυκαταστημάτων και malls, την οδήγησε σε νέα προκλητική απόφαση: να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα νοικοκυριά να μην μπορούν να αγοράσουν τα στοιχειώδη αγαθά ούτε με το ανεκδιήγητο καλάθι του νοικοκυριού, να μην μπορούν να ζεσταθούν εν’ όψει του επερχόμενου χειμώνα, ούτε να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και τους εμποροϋπαλλήλους να συνεχίζουν να είναι λάστιχο, η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων είναι προκλητική. Απλώς κάνει το χατίρι σε συγκεκριμένες μεγαλοεπιχειρήσεις για να μονοπωλήσουν ακόμα και αυτόν τον αναμενόμενα μειωμένο τζίρο της Black Friday (που έχει ξεχειλώσει πλέον σε 10ημερο!). Αυτές οι μεγάλες αλυσίδες με προσφορές που πολλές φορές είναι παραπλανητικές, ευελπιστούν ότι, σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα κόστη λειτουργίας, θα καρπωθούν μέρος του μισθού των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται τέλος του μήνα!

Εμείς ως εργαζόμενοι αντιστεκόμαστε σε αυτόν τον παραλογισμό και καταγγέλλουμε την εμμονή της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή 27/11/2022. Μια εμμονή που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει την πλήρη και χωρίς όρια απελευθέρωση της Κυριακής. Για το λόγο αυτό, καλούμε για μια ακόμα φορά τις εργοδοτικές ενώσεις των μικρομεσαίων να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό κοινό μέτωπο, τόσο για τις Κυριακές όσο και για τη ομαλή λειτουργία του κλάδου, υπογράφοντας εθνική κλαδική ΣΣΕ. Εμείς οι εργαζόμενοι, απεργούμε μαζικά και ενωτικά σε όλη τη χώρα, διοργανώνουμε με τα σωματεία μας απεργιακές συγκεντρώσεις και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας!