Ανεμβολίαστοι: Σε μόνιμη καραντίνα – Από 13 Σεπτέμβρη… σπίτια τους!

Ανεμβολίαστοι: Ήταν αναμενόμενο και έγινε πράξη! Από τις 13 Σεπτέμβρη μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός του… οτιδήποτε ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε δωρεάν τεστ στον ΕΟΔΥ!

Ουσιαστικά οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια ούτε με αρνητικό rapid test, ενώ υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ για όλους τους ανεμβολιάστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ επεκτείνονται τα μέτρα που ισχύουν για πλοία και αεροπλάνα, στα ταξίδια με με τρένο και κτελ.

Αναλυτικά:

Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, το οποίο θα κοστίζει 10 ευρώ και θα γίνεται με δικά τους έξοδα.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές:

  • Θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα
  • Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα και οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή

Ταξίδι με ΚΤΕΛ και Τρένο

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που ισχύουν στα πλοία επεκτείνονται και στα ΚΤΕΛ και τρένα για την μετακίνηση εκτός νομού, άρα θα υπάρχει μείωση του κόστους αλλά το χαράτσι παραμένει και για τα ταξίδια.

Επιπλέον ισχύει για ηλικίες από 12 ετών, ενώ παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Ουσιαστικά, μειώνεται η τιμή των τεστ, αλλά αυξάνονται τα μέσα μεταφοράς που πρέπει υποχρεωτικά για τους ανεμβολιάστους να γίνονται. Όσοι ανεμβολίαστοι πάνε διακοπές από τις 13 Σεπτέμβρη και μετά, θα πληρώνουν λιγότερα στα τεστ, αλλά σε όλα τα μέσα, με εξαίρεση του αυτοκινήτου.

Τι θα ισχύσει στους κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2022

Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες
Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες
Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν και μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά γυμναστήρια:

Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με ραπιντ τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι
Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

Ανεμβολίαστοι: Τέλος τα δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ

Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που προβλέπει τη διαδικασία εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε σχέση με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, και η προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών που δίνεται στους εργαζομένους για την κατάθεση της αίτησης και την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Ορίζονται, επίσης, με λεπτομέρειες οι λόγοι εξαίρεσης. Η σχετική απόφαση των αρμόδιων επιτροπών εκδίδεται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή των αιτήσεων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μπορούσαν να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και τις 18 Αυγούστου (θυμίζουμε ότι από 16/8 ξεκίνησε γι’ αυτούς η εφαρμογή των κυρώσεων με αυστηρούς ελέγχους) ή μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την επιστροφή από την άδειά τους, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να καταθέσουν την αίτηση μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά και γι’ αυτούς η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Αντίστοιχα, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την πρώτη εμφάνιση στην εργασία τους.

Με την κατάθεση της αίτησης, όπως σημειώνεται στην απόφαση, και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστέλλεται η επιβολή των κυρώσεων.

Η απόφαση αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία) που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως ορίζονται στο ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό

Χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χωρίς άλλα όπλα παρά μόνο με lockdown, μάσκες και αντισηπτικά ο καθένας πλέον μπορεί να προστατεύσει και να προστατευτεί» είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας θέτοντας το δίλημμα: «Μένουμε μέσα στο τείχος ανοσίας από τα εμβόλια ή εκτός αυτού με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο να βρεθούμε σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείου.»

«Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ανεμβολίαστοι: Τα 5 ανησυχητικά συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε όλη τον πλανήτη και ολοένα και νέα συμπτώματα προστίθενται στη λίστα. Δείτε στο xristika.gr πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε…

Η καταγραφή των συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν τη μετάλλαξη «Δέλτα» από τους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές γίνεται σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή όταν οι ασθενείς (είτε εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι) αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Τα συχνότερα συμπτώματα της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι:

  • Ρινική καταρροή
  • Επίμονος βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός/Δέκατα.

«Ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός εντοπίζονται σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Δρ. Inci Yildirim Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Από την άλλη, η ανοσμία είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενη, ενώ η ανοσμία και η αγευσία χαρακτήριζαν τόσο το αρχικό στέλεχος της Ουχάν όσο και το «Άλφα».

Η ένταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την μετάλλαξη «Δέλτα» εξαρτάται από το ατομικό ιατρικό ιστορικό του καθενός αλλά και από το αν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και διαρκούν λιγότερο.

Ανεμβολίαστοι: Ποιο είναι το αποτελεσματικότερο εμβόλιο

Την ίδια ώρα εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία από την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης.

Οι πολίτες σε όλο τον πλανήτη σπεύδουν να εμβολιαστούν, όμως πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να χτυπήσουν και τους εμβολιασμένους. Ποιο εμβόλιο όμως προστατεύει καλύτερα από την μετάλλαξη Δέλτα;

Τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά έχουν σχεδιαστεί στις αρχές της πανδημίας πριν εμφανιστούν τα νεότερα στελέχη. Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet (E.C.Wall και συνεργάτες, AZD1222-induced neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 Delta VOC, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01462-8) εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος Δέλτα.

Όσον αφορά στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις ASTRA ZENECA (AZD1222), σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος Βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος Δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).

Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Βήτα και Δέλτα.Ακόμη ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου ASTRA ZENECA (AZD1222) συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει. Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το ASTRA ZENECA έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% ASTRA ZENECA έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer) (Lancet. 2021; 397: 2461-2462; MedRxiv https://doi.org/10.1101/2021.05.22.21257658).

Πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.449914v1) ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο. Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

Συμπερασματικά, τα ανωτέρω δεδομένα δείχνουν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των Ελλήνων έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και στο 36% ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί. Αφετέρου αξίζει να αξιολογηθεί η πιθανή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ειδικά για όσους έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση.