Ανεμβολίαστοι: Έφτασαν τα πρόστιμα – Δειτε πόσα θα πληρώσουν

Ανεμβολίαστοι: Τα «ραβασκιά» έφτασαν. Οι ανεμβολίαστοι καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα. Βεβαίωσαν 50 ευρώ και σε άπορους ανάπηρους σε Ιδρύματα της Πρόνοιας. Ποιοι μπορούν να κάνουν ένσταση και ποιοι εξαιρούνται από τη διαδικασία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με προσωπικό μήνυμα που λαμβάνουν από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, χιλιάδες ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ενημερώνονται από την εφαρμογή MyAADE ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ, το οποίο θα επαυξάνεται κατά 100 ευρώ κάθε μήνα.

Η ειδοποίηση αφορά τον (μισό) μήνα Ιανουάριο και έχει αναρτηθεί στην κατηγορία Πρόστιμα Covid στην Προσωποποιημένη πληροφόρηση MyAADE. Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν τα πρώτα 50 ευρώ ως 15 Μαρτίου.

Ωστόσο τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις για πρόστιμα ευρώ έχουν λάβει ακόμα και άποροι κατάκοιτοι τρόφιμοι Ιδρυμάτων Χρονίων Παθήσεων της Πρόνοιας.

Δηλαδή, άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και για τους οποίους την ευθύνη της διαδικασίας εμβολιασμού έχει αναλάβει το ίδιο το Δημόσιο –αν και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr:

όχι μόνον παραμένουν ανεμβολίαστοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλειστές δομές Πρόνοιας (παρότι εκδόθηκαν κλειδάριθμοι και κωδικοί Taxisnet προκειμένου οι υπηρεσίες να τους κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού) αλλά επιβάλλονται κάθε μήνα και πρόστιμα σε άπορους κατάκοιτους επειδή οι κρατικές υπηρεσίες δεν ολοκλήρωσαν έως 16 Ιανουαρίου (ούτε και αργότερα όμως) τον εμβολιασμό τους.

Ακόμα χειρότερα, πρόστιμο συνεχίζει να επιβάλλεται και αφού ακόμα ο ανεμβολίαστος ασθενής νόσησε τελικά με Covid -19 μέσα στην κλειστή δομή.

Πέραν της «βόμβας» υπό συνθήκες εγκλεισμού για τις ζωές του ιδίου και όλων των νοσηλευομένων σε κλειστές μονάδες περίθαλψης, αυτό σημαίνει ότι μπορεί περάσουν τουλάχιστον τρεις ακόμα μήνες, μέχρι να επιτραπεί στον ασθενή να εμβολιαστεί. Κατά συνέπεια απαιτούνται ενέργειες προκειμένου το διοικητικό πρόστιμο να μην πολλαπλασιάζεται, το προσεχές διάστημα με απανωτά και πιο υψηλά πρόστιμα που θα βεβαιωθούν προσεχώς –πχ επιπλέον 100 ευρώ για την περίοδο 17 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου κλπ.

Ανεμβολίαστοι: Ενστάσεις

Τα υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας φαίνεται πάντως να έχουν προνοήσει για άλλες περιπτώσεις. Οι διαδικασίες εντάσεων που γίνονται δεκτές κατά των προστίμων, αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (όπως πχ δικαιούχους εμβολιασμού κατ’ οίκον) αλλά και όχι τους αναπήρους που νοσηλεύονται σε κρατικά ή άλλα ιδρύματα και μεταφέρονται με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία αντί να εμβολιαστούν μέσα στην δομή όπου νοσηλεύονται.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα ένστασης στα επιβληθέντα διοικητικά πρόστιμα της παρ. 4 του άρθρου 24 τον ν. 4865/2021 προβλέπεται για οι εξής κατηγορίες πολιτών:

1. ηλικίας κάτω του προβλεπόμενου ορίου

Όσοι έχουν πιστοποιητικό γέννησης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης μετά την 31/12/1961, πρέπει να μεταβούν στο Δήμο ή σε ΚΕΠ προκειμένου να γίνει η αντίστοιχη αλλαγή στα Στοιχεία Δημοτολογίου.

2. όσοι έχουν εμβολιαστεί στο Εξωτερικό

Πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή μέσω των anagnorisi.gov.gr ή MyKepLive προκειμένου να καταχωρήσουν τον εμβολιασμό τους.
Τυχόν αντιλογισμός προστίμου θα γίνει τον επόμενο μήνα υπολογισμού προστίμων.

3. όσοι έχουν νοσήσει κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό

Πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ μαζί με το Πιστοποιητικό Νόσησης από την χώρα του εξωτερικού, προκειμένου να γίνει η καταχώρηση της νόσησης.

4. όσοι εξαιρούνται του εμβολιασμού για λόγους υγείας

Πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό τους να υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Εφόσον εγκριθεί το αίτημά τους, θα γίνει αντιλογισμός του προστίμου σε επόμενο μήνα καταλογισμών.

5. δικαιούχοι εμβολιασμού κατ’ οίκον

Πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό τους να υποβάλλει αίτημα εμβολιασμού κατ’ οίκον στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Εφόσον εγκριθεί το αίτημά τους για εμβολιασμό κατ’ οίκον, θα γίνει αντιλογισμός του προστίμου σε επόμενο μήνα καταλογισμών.

6. υπάλληλοι του Υπ.Εξωτερικών ή του Υπ. Άμυνας που βρίσκονται κατ’ εντολήν στο εξωτερικό

Υποβάλλουν το αίτημα στην υπηρεσία τους ζητώντας της να ενημερώσει αρμοδίως την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

7. όσοι υπάγονται στις εξαιρέσεις κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν.4820/2021

Υποβάλλουν επίσης αίτημα ζητώντας από την υπηρεσία τους να ενημερώσει κατάλληλα την ΓΓΠΣΔΔ.

8. Έχουν διαφορετικό/διπλό ΑΜΚΑ/ΠΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑ

Εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ή εξαιρούνται από τον εμβολιασμό χρησιμοποιώντας άλλο ΑΜΚΑ/ΠΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑ από αυτόν που φαίνεται στα στοιχεία τους, πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή myKEPLive προκειμένου να γίνει η διόρθωση των δεδομένων και να απενεργοποιηθεί τυχόν πλεονάζων ΑΜΚΑ/ΠΑΜΚΑ/ΠΑΥΠΑ

9. Φορολογικοί Κάτοικοι Εξωτερικού

Υποβάλουν αίτημα διαγραφής προστίμου μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

10. όσοι χρήζουν δικαστικής συμπαράστασης

Υποβάλουν αίτημα διαγραφής προστίμου μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE.
Τυχόν αντιλογισμός προστίμου θα γίνει αυτοματοποιημένα στον επόμενο μήνα υπολογισμού προστίμων.

Ανεμβολίαστοι: Ή τεστ ή δεν πληρώνονται τον μισθό!

έχρι και με παρακράτηση μισθού κινδυνεύει μια κατηγορία ανεμβολίαστων. Δείτε τι ισχύει.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 7 μηνών από τη δεύτερη ή τρεις από το μονοδοσικό, τότε υπωχρεούνται να κάνουν rapid test ή pcr test δύο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση.

Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης.

«Αν δεν κάνουν το rapid test, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσέλθουν στη δουλειά τους, καθώς τα πρόστιμα τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον ίδιο είναι τσουχτερά», τόνισε σήμερα, μιλώντας στο OPEN ο εργατολόγος κ. Γιάννης Καρούζος. «Σε μία τέτοια περίπτωση βεβαίως και δεν δικαιούνται μισθό για τη συγκεκριμένη μέρα», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε, πως ακόμα και αν η επιχείρηση πληρώσει για το rapid test των εργαζομένων της, η υποχρέωση για πληρωμή των δύο τεστ από τον εργαζόμενο παραμένει.

Ανεμβολίαστοι: Ποιοι δεν είναι υπόχρεοι σε τεστ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης.

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες, μετά τον θετικό έλεγχο.

Αναφορικά με τον έλεγχο της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας rapid test, υπενθυμίζεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κλπ, στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά την καταχώριση αυτή, ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 και της εφαρμοστικής ΥΑ 6924/27.1.2022 (ΦΕΚ Β’ 291) για την ειδική άδεια, λόγω νόσησης εργαζομένου από κορονοϊό.

Ανεμβολίαστοι: Τι θα γίνει με τις αναστολές των υγειονομικών

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας, την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και τις αναστολές των υγειονομικών.

Αρχικά, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού της τρίτης δόσης στο πέρας του επτάμηνου. «Οι 300.000 συμπολίτες μας που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της 3ης δόσης, στο πέρας του επτάμηνου, στην κοινωνική τους δραστηριότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι δηλαδή εμπίπτουν στους περιορισμούς που εμπίπτουν οι ανεμβολιαστοι ως προς στην πρόσβασή τους στους χώρους εστίασης τος εξωτερικούς, δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους.

Στην πραγματικότητα έχουν μεν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν να κινούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουν και τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι στη λοιπή ζωή τους.

Ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θεωρείται κίνηση, αλλά η οποιαδήποτε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς. Εάν περάσει 7μηνο και για Ευρωπαίο πολίτη, τότε και εκείνος δεν μπορεί ερχόμενος στη χώρα μας, να μπει στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, και όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

«Ισχύει το ίδιο και για τους υγειονομικούς. Δεν μπαίνουν μεν σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν το εργασιακό πρωτόκολλο δηλαδή με τα 2 rapid tests και έχουν τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι.

Εμβολιασμένοι είναι και αυτοί που έχουν κάνει την 2η δόση, ωστόσο δεν μπορούμε ισοπεδώσουμε την κατάσταση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
«Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί ή θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον εμβολιασμό ή οχι. Αυτή τη στιγμή υπολογίσιμε ότι 1000 άτομα, από το ΕΣΥ, που έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του 3μηνου εάν θα εμβολιαστούν ή οχι .

Υπάρχει το δεδομένο της παράτασης της αναστολής και δεύτερον εάν αποφασίσουμε ότι παραμένει η πανδημία, και είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε εκείνος που δεν θα εμβολιαστεί θα προβεί σε αναστολή εργασίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν στις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε την αναστολή ή την παράταση της αναστολής», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους. Με 3μηνες συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1000 συμβάσεις ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομεία, με μπλοκάκια και άλλες οδούς. Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.