Ανείπωτη τραγωδία: Νεκρός 6χρονος – Πνίγηκε στη θάλασσα

Αλεξανδρούπολη: Το παιδάκι μπήκε στη θάλασσα με τον πατέρα του, όμως διέφυγε της προσοχής του και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε στο βυθό. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες το 6χρονο αγοράκι βρέθηκε νεκρό. Όλα όσα συνέβησαν, στο xristika.gr.

Τραγική κατάληξη είχαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Ίμερος στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε χαθεί ένα εξάχρονο αγόρι.

Υπό αδιευκρίνιστες, ακόμα, συνθήκες, το αγόρι μπήκε στη θάλασσα μαζί με τον πατέρα του αλλά χάθηκε, με αποτέλεσμα σημάνει συναγερμός και να υπάρξει κινητοποίηση.

Ένα σκάφος του Λιμενικού και τρία ιδιωτικά σκάφη συμμετείχαν στις έρευνες, όμως δυστυχώς βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πολίτες που έκαναν μπάνιο στο σημείο.

Ο πατέρας του παιδιού, σύμφωνα με το voria.gr, δήλωσε πως μπήκαν στη θάλασσα μαζί αλλά όταν εκείνος επιχείρησε να βγει, το παιδί δεν ήταν μαζί του!

Στο σημείο έσπευσαν σκάφος του λιμενικού, τρία ιδιωτικά σκάφη ενώ ειδοποιήθηκε και ιδιώτης δύτης, ωστόσο το παιδί ανασύρθηκε νεκρό.

Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη προσοχή με τα παιδιά στην παραλία

Καθώς πλησιάζει η στιγμή για τις καλοκαιρινές διακοπές, το μεγαλύτερο άγχος για τους γονείς είναι σίγουρα πώς θα καταφέρουν να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τον ήλιο και τις βουτιές στη θάλασσα μαζί με το παιδί, χωρίς απρόοπτα.

Διαβάστε λοιπόν τα tips που κάνουν τον συνδυασμό παιδί και θάλασσα λειτουργικό, και απολαύστε τις ημέρες που έρχονται.

Όσο κι αν σας φαίνεται δύσκολο να διαχειριστείτε την επιθυμία του παιδιού σας να είναι συνέχεια στο νερό, κάτω από τον καυτό ήλιο και νιώθετε πίεση, καθώς πρέπει να είστε συνεχώς σε εγρήγορση, σκεφτείτε πως η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να κρατάτε την ψυχραιμία σας.

Η επιλογή της παραλίας

Προτιμήστε παραλίες με άμμο, στις οποίες τα νερά να είναι καθαρά (η γαλάζια σημαία είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη), και φυσικά είναι όσο πιο απάνεμες γίνεται.

Μην επιλέξετε παραλίες με κύμα ή που φημίζονται για τα θαλάσσια ρεύματα.

Μπορεί τα βράχια να είναι το ιδανικό σκηνικό για εσάς, αλλά κρύβουν κινδύνους για τα παιδιά οπότε καλό είναι να αποφύγετε να καθίσετε κοντά.

Το κολύμπι

Εάν στον βυθό δεν έχει άμμο τότε εξηγήστε στα παιδιά πως πρέπει να αποφεύγουν τις βουτιές, ειδικά με το κεφάλι, ενώ αν η θάλασσα έχει κύμα, τότε πείτε στα παιδιά να κολυμπούν με την πλάτη προς την παραλία ώστε εάν το κύμα έρθει προς το μέρος τους να μην πανικοβληθούν.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να ορίζετε στα παιδιά με σαφή τρόπο μέχρι που μπορούν να κολυμπούν, ενώ εάν θέλουν να πάνε πιο βαθιά, θα πρέπει πάντα να τα συνοδεύετε.

Μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητες του παιδιού σας ακόμα κι αν πηγαίνει κολυμβητήριο, ενώ πρέπει να είστε πάντα κοντά τους στην παραλία. Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν μόνα τους όσο εσείς βρίσκεστε στο κοντινό ταβερνάκι, ακόμα κι αν έχετε οπτική επαφή.

Φαγητό στην παραλία

Είναι λογικό τα παιδιά, ειδικά αν μένετε πολλές ώρες στην παραλία, να πεινάσουν. Όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της εισρόφησης νερού στους πνεύμονες.

Ένα παιδί μπορεί να ξαναμπεί στη θάλασσα 3 με 4 ώρες μετά το γεύμα, και πλήρες γεύμα θεωρείται ακόμα κι ένα σάντουιτς, ενώ τα πολλά φρούτα που οι περισσότεροι θεωρούμε αθώα, είναι δύσπεπτα για τα παιδιά και καλό είναι να αποφεύγονται ενόσω το παιδί κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Προσοχή στον ήλιο

Μπορεί η ακτινοβολία του ήλιου να δίνει στα παιδιά την απαραίτητη βιταμίνη Α και D, ωστόσο το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο ενώ η ηλίαση ή η αδιαθεσία μπορούν να σας χαλάσουν τις διακοπές. Γι’ αυτό μην αφήνετε το παιδί στον ήλιο κυρίως μεταξύ 11.00 το πρωί με 17:00 το απόγευμα.

Πρέπει να φοράει πάντα καπέλο, ακόμα κι αν παίζει στην ακροθαλασσιά, ενώ θυμηθείτε να του ανανεώνετε την αντηλιακή κρέμα αρκετά συχνά. Τέλος, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να αναπληρώσει ο οργανισμός τα υγρά που χάνει από την έκθεση στον ήλιο. Αποφύγετε όμως να του δώσετε πολύ παγωμένο νερό.

Η θάλασσα για τα παιδιά σημαίνει το ιδανικό παιχνίδι, οπότε προσπαθήστε να χαρείτε μαζί τους, θέτοντας όμως από την αρχή τους κανόνες. Εξηγήστε τους τι πρέπει να προσέχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσετε να τα επιτηρείτε και φυσικά μην ξεχάσετε τα μπρατσάκια τους.

Αλεξανδρούπολη: Πόσο ασφαλείς είναι οι ελληνικές θάλασσες;

Οι ελληνικές θάλασσες, στην πλειοψηφία τους, δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους λουόμενους -κι αυτό γιατί δεν μοιάζουν με εκείνες των ωκεανών, με τα διάφορα είδη καρχαριών ή και οργανισμών, που τα δαγκώματά τους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε:

  • να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή, κυρίως σε παραλίες που δεν γνωρίζουμε ή αν δεν ξέρουμε καλό κολύμπι,
  • να μην κάνουμε παράτολμες βουτιές με το κεφάλι, αν δεν γνωρίζουμε το βάθος και τον βυθό και
  • να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 ώρες από το τελευταίο μας γεύμα, πριν πάμε για κολύμπι.

Κολύμπι και μικρά παιδιά

Πολλά παιδάκια φοβούνται την θάλασσα και δεν υπάρχει λόγος να τα πιέσουμε για να κολυμπήσουν:

  • Το μπάνιο επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 8 μηνών και είναι καλό να γίνεται αργά, σταδιακά και να μη διαρκεί πάνω από 20 λεπτά.
  • Αν είμαστε σε παραλία που δεν γνωρίζουμε, είναι καλό τα παιδιά να φορούν ολόσωμο σωσίβιο, ενώ οι κουλούρες ή τα μπρατσάκια να έχουν βοηθητικό ρόλο και να αποφεύγουν τις βουτιές.
  • Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε βόλτες με φουσκωτά, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, όσο καλοί κολυμβητές κι αν είναι οι γονείς. Αν τελικά το αποφασίσετε, πρέπει τα παιδιά να φορούν ολόσωμο σωσίβιο.

Επιλογή ακτής

Η «Γαλάζια Σημαία»  είναι το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο και απονέμεται στις ακτές της Ευρώπης που πληρούν 29 κριτήρια, με σημαντικότερα:

  • Την ποιότητα και καθαρότητα των νερών κολύμβησης.
  • Την καλή οργάνωση της ακτής, ώστε να παρέχει ασφάλεια στους λουόμενους (παρουσία ναυαγοσώστη, πρόσβαση σε τηλέφωνο στην περίπτωση ανάγκης, πρόβλεψη και φροντίδα ατόμων με  ειδικές ανάγκες).
  • Την προστασία της ακτής και την καθαριότητά της με την ύπαρξη κάδων απορριμμάτων και προστασία γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

Τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες):

  • Αν και τα τσιμπήματα αυτά συνήθως δεν είναι  κάτι σοβαρό, είναι αρκετά για να μας χαλάσουν το κέφι στις διακοπές. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε μαζί σας:
  • Αλοιφή με αμμωνία.
  • Αν έχετε κάποιας μορφής αλλεργία, να έχετε κορτιζονούχα αλοιφή και να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, από πριν, για το είδος των φαρμάκων που χρειάζεται να έχετε μαζί σας.
  • Μην χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα.

Προστατευτείτε από τους αχινούς:

  • Σε παραλία με βράχια, αποφύγετε να πατήσετε σε σημεία που δεν διακρίνετε ή φορέστε ειδικά παπούτσια για την θάλασσα ή βατραχοπέδιλα.
  • Αν πατήσετε αχινό, χρησιμοποιήστε λίγο λαδάκι στο σημείο του δέρματος που έχουν μείνει σπασμένα αγκάθια. Αν προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε με ένα λεπτό τσιμπιδάκι, φροντίστε από πριν να το έχετε απολυμάνει. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, φροντίστε να βρείτε το πλησιέστερο φαρμακείο ή κέντρο υγείας.

 Για να αποφύγετε μικροατυχήματα με τα παιδιά στην παραλία:

  • Φροντίστε να φοράνε πάντα παπούτσια για την θάλασσα – ώστε να μην πατήσουν τίποτα αιχμηρό-  όπως και το μαγιό τους, για την αποφυγή μολύνσεων.
  • Το παιχνίδι με την άμμο επιτρέπεται μόνο όταν η ακτή είναι καθαρή.
  • Προσέξτε μην καταπιούν άμμο ή πάει κατά λάθος άμμος στα μάτια τους. Και στις δύο περιπτώσεις ξεπλύνετε καλά με νερό.

Κολύμπι στην πισίνα

Το κολύμπι στην πισίνα είναι ασφαλές όταν τηρούνται, από όλους ανεξαιρέτως, οι κανόνες προσωπικής και δημόσιας υγιεινής.

  • Πριν μπείτε στην πισίνα, το ντους είναι απαραίτητο.
  • Η πισίνα πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές καθαριότητας: να απολυμαίνεται με τόσο χλώριο ώστε το pH του νερού της πισίνας να είναι μεταξύ 7.8 –7.2. Δηλαδή το νερό να μην είναι ούτε πολύ αλκαλικό, αλλά ούτε και όξινο. Οι συνθήκες αυτές εξασφαλίζουν και την απολύμανση του νερού από τα διάφορα μικρόβια, αλλά και την προστασία των λουομένων από ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.
  • Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα  παιδιά να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να αλλάζουν τις πάνες των μωρών στο χώρο γύρω από την πισίνα.

Τα απαραίτητα για το φαρμακείο των διακοπών

Για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις πρέπει να έχουμε μαζί μας τα παρακάτω προϊόντα:

  • Αντισηπτικό υγρό χεριών ή καθαρό οινόπνευμα
  • Ένα μπουκάλι φυσιολογικό ορό
  • Γάζες
  • Οξυζενέ
  • Ιωδιούχο σκεύασμα
  • Αντικουνουπικά κατάλληλα για παιδιά
  • Κρέμα καταπραϋντική για εγκαύματα
  • Σκεύασμα για τη ναυτία (σε περίπτωση που ταξιδεύετε με πλοίο)
  • Τσιρότα σε διάφορα μεγέθη
  • Αμμωνία σε στικ ή διάλυμα (για τσιμπήματα από σφήκες, τσούχτρες κτλ)
  • Αντισταμινική αλοιφή ή τζελ για τα τσιμπήματα
  • Μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή
  • Κολλύρια (σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας και μολύνσεων του ματιού)
  • Θερμόμετρο

Μη ξεχάσετε να έχετε πάντα μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να προσθέσετε στο κινητό σας τον αριθμό τηλεφώνου του νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας της περιοχής που θα πάτε διακοπές.