Ανατροπή -«βόμβα» με τα σχολεία: Έκτακτη ανακοίνωση! Πότε ανοίγουν τελικά

Σχολεία: Η απόφαση ελήφθη και είναι οριστική. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με το υπουργείο Παιδείας να προχωρά σε αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η Επιτροπή εμπειρογνωμώνων συνεδριάζει στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης 04/01 και κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν σήμερα το απόγευμα ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς ειδικών και κυβέρνησης είναι το ασφαλές άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου.

Ετσι, στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, προκρίνεται η αύξηση των self tests από δύο σε τρία, η μείωση του ποσοστού νόσησης σε ένα τμήμα ώστε να κλείνει (πιθανόν στο 30% σε σχέση με το 50%+1 που ισχύει σήμερα) αλλά και ο έλεγχος με rapid tests όλου του τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Υπάρχουν, βέβαια, οι φωνές ειδικών που υποστηρίζουν την παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών ή την τηλεκπαίδευση μέχρι να “σβήσει” η φωτιά της Ομικρον.

Είναι δεδομένο ότι τα σχολεία μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για αλυσίδες μετάδοσης, με αυστηρή τήρηση, όμως, των υγειονομικών πρωτοκόλλων η μετάδοση μπορεί να συγκρατηθεί και να περιοριστεί.

Οι ανήλικοι 0-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου των κρουσμάτων και από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 219403 βρέφη και παιδιά.

Κάθε εβδομάδα, τα παιδιά σχολικής ηλικίας δηλαδή από 4 έως 18 ετών αντιπροσωπεύουν σταθερά από το 22% έως το 25% του συνόλου των κρουσμάτων.

“Ανάχωμα” στη σοβαρή νόσηση των παιδιών αποτελεί ο εμβολιασμός, με τα ποσοστά όσο πάνε να ανεβαίνουν.

Εως σήμερα εμβολιασμένο τουλάχιστον με μία δόση είναι το 53,7% των εφήβων 15-17 ετών και το 39,4% των εφήβων 12 έως 14 ετών. Παράλληλα, ήδη έχουν προγραμματιστεί ραντεβού εμβολιασμού για 85.500 παιδιά 5-11 ετών.

Σχολεία: Τι θα γίνει με εστίαση και εμπορικά καταστήματα

Τις επόμενες ημέρες προκειμένου να κριθεί το ύψος της διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον, να φανεί το αποτύπωμα των εορτών στην πανδημία αλλά και να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την πίεση στα νοσοκομεία και τη νοσηρότητα από το νέο κύμα αναμένουν ειδικοί και κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν πιθανόν σε νέα μέτρα.

Από την προηγούμενη Πέμπτη έως και τουλάχιστον τις 16 Ιανουαρίου είναι σε ισχύ το πακέτο περιορισμών που εστιάζει σε εστίαση και διασκέδαση με ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα, απαγόρευση μουσικής και ορθίων και έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι.

Παράλληλα, οι μάσκες ΚΝ95 ή διπλές έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα αφού είναι υποχρεωτικές σε σουπερμάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και από το προσωπικό της εστίασης. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει ενισχυθεί η τηλεργασία.

Εκτός από τη λειτουργία των σχολείων για τα οποία αναμένονται αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ εξετάζεται ακόμη και η τηλεκπαίδευση μέχρι να “πέσει” κάπως το κύμα “Ο”, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στο “τραπέζι” των συζητήσεων μια σειρά από άλλα μέτρα που θα ενεργοποιούνται αναλόγως την πορεία της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του νέου στελέχους του ιού, δηλαδή το διάστημα από τη στιγμή της έκθεσης μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, είναι σημαντικά βραχύτερος, η πρώτη… αποτίμηση του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα είναι από τα μέσα και έπειτα αυτής της εβδομάδας.

Τα νούμερα αυτής της εβδομάδας, επίσης, ειδικά τις “καθαρές” ημέρες, από Τρίτη και έπειτα που τα τεστ είναι περισσότερα, θα είναι καθοριστικά για τις όποιες αποφάσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ήδη αφήσει να εννοηθούν πιθανά επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ανακοίνωνε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πριν την Πρωτοχρονιά, για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και αλλαγής της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Οσον αφορά στην υποχρεωτικότητα, τα σενάρια θέλουν επέκτασή της είτε με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός – επιφέροντας πρόστιμα η αγνόηση του μέτρου – και σε άτομα κάτω των 60 ετών, από 50 ετών ή 40 ετών, είτε με επαγγελματικά κριτήρια.

Να καταστεί δηλαδή υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση.

Επίσης, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού με δύο δόσεις στους επτά μήνες, γεγονός που αποτελεί έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης, καθώς εάν κάποιος ενήλικας δεν κάνει τρίτη δόση, παύει να θεωρείται εμβολιασμένος επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Το μέτρο αυτό ήδη εφαρμόζεται για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σχολεία: Έτσι θα καταλάβετε πως νοσείτε με την μετάλλαξη Όμικρον

Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αρχικά στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο.

Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Αναλυτικά:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Στην πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”».

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο κ. Λύτρας κοινοποίησε και σχετικό πίνακα από τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, ο οποίος δείχνει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» έχει γίνει πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς στο τέλος τις περασμένης εβδομάδας αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας αναδημοσίευσε πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα της «Όμικρον», ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», πρόσθεσε ο καθηγητής.