Ανατροπή: Τέλος το e-mail! Έτσι θα στέλνουμε πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα

Ε-mail: Νέα δεδομένα και για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πώς η νέα γενιά οδηγεί το παραδοσιακό e-mail στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Έτοιμη να απαλλάξει τον κόσμο από το email εμφανίζεται η γενιά Z, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1997 και του 2012. Βέβαια, μέχρι να καταστεί αυτό πραγματικότητα, θα πρέπει να περάσουν ορισμένα χρόνια. Αλλά αξίζει τον κόπο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2020) της εταιρείας Creative Strategies, αυτή την στιγμή διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός χάσματος ανάμεσα στις γενιές, όσον αφορά τα εργαλεία επικοινωνίας στον χώρο εργασίας.

Όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα, όσοι είναι άνω των 30 ετών θεωρούν το email ως το βασικό εργαλείο επικοινωνίας με τους συναδέλφους. Αντίθετα, όσοι είναι κάτω των 30 θεωρούν ότι το Google Docs είναι το βασικό εργαλείο. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Zoom και στην τρίτη το iMessage.

Για τον 24χρονο Άνταμ Σίμονς, για παράδειγμα, η κατάσταση είναι απλή: Προτιμάει να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε άλλο, πέραν του email. Ο ίδιος εργάζεται στο Λος Άντζελες σε μια εταιρεία παραγωγής βίντεο, έχοντας αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο μόλις το 2019.

Συνήθως επικοινωνεί με τους οκτώ συναδέλφους του μέσω του Instagram και του Zoom. Ποτέ, όμως, μέσω του email. Για τον ίδιο, εξάλλου, το email είναι ένα στρεσογόνο εργαλείο, το οποία καθιστά την εργασιακή εξάντληση (burnout) πιο πιθανή από ποτέ.

«Δεν θέλω να τσεκάρω συνέχεια το mail μου. Δεν θέλω να κοιτάζω διαρκώς αν το αφεντικό μού έστειλε κάποιο μήνυμα. Είναι το πιο στρεσογόνο πράγμα στον κόσμο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον 24χρονο, ωστόσο, ήταν ένα άλλο χαρακτηριστικό του email, το οποίο αφορά την τεχνολογική υποδομή. Και συγκεκριμένα την ταξινόμηση των εισερχόμενων μηνυμάτων. Κι αυτό, διότι ενώ περίμενε ένα πολύ σημαντικό mail, ο ίδιος δεν το έλαβε ποτέ, καθώς το μήνυμα είχε καταλήξει στον φάκελο με τα «spam».

E-mail: Συναγερμός για εκατομμύρια χρήστες Android συσκευών

Μεγάλη ανησυχία για εκατομμύρια χρήστες Android συσκευών σε όλο τον πλανήτη καθώς η εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού προκαλεί συνεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις!

Οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν κακόβουλο κώδικα στην έκδοση 3.17.18 του APKPure. Μέχρι σήμερα, προϊόντα που ανήκουν σε 9.380 χρήστες της Kaspersky έχουν εντοπίσει και αποκλείσει την απειλή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κώδικας βρέθηκε στη διαφημιστική βιβλιοθήκη της εφαρμογής.

Ο κώδικας πιθανότατα εμφανίστηκε εκεί λόγω της συνεργασίας των προγραμματιστών εφαρμογών με έναν κακόβουλο διαφημιζόμενο.

Υπήρχε παρόμοια περίπτωση με το περιστατικό CamScanner, όταν εφαρμόστηκε ένα νέο SDK διαφήμισης από μια μη επαληθευμένη πηγή.

Ο αναγνωρισμένος κακόβουλος κώδικας που είναι ενσωματωμένος στο APKPure λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο: κατά την έναρξη της εφαρμογής, το ωφέλιμο φορτίο αποκρυπτογραφείται και τίθεται σε λειτουργία.

Στη συνέχεια, συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή χρήστη και τις στέλνει στον C&C server.

Έπειτα, φορτώνεται ένα Trojan που έχει πολλά κοινά με το διαβόητο κακόβουλο λογισμικό Triada, καθώς μπορεί να εκτελέσει μια σειρά ενεργειών – από την εμφάνιση και το κλικάρισμα σε διαφημίσεις μέχρι την εγγραφή σε επί πληρωμή συνδρομές και τη λήψη άλλων κακόβουλων προγραμμάτων.

Ανάλογα με την απόκριση που ελήφθη, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί:

  • Να εμφανίζει διαφημίσεις όταν η συσκευή είναι ξεκλείδωτη.
  • Να ανοίγει επανειλημμένα διαφημίσεις στις σελίδες του προγράμματος περιήγησης.
  • Να φορτώνει πρόσθετες, εκτελέσιμες λειτουργίες.

«Ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος, το Trojan μπορεί να προκαλέσει διάφορες μορφές ζημιάς στο θύμα. Οι χρήστες του APKPure με τρέχουσες εκδόσεις Android διατρέχουν κυρίως τον κίνδυνο να πληρώσουν συνδρομές και να τους εμφανίζονται από το πουθενά παρεμβατικές διαφημίσεις. Οι χρήστες smartphone που δεν λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας είναι λιγότερο τυχεροί: σε ξεπερασμένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, το κακόβουλο λογισμικό είναι ικανό όχι μόνο να φορτώνει επιπλέον εφαρμογές, αλλά να τις εγκαθιστά στο system partition. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εισέλθει στη συσκευή ένα Trojan που δεν θα υπάρχει δυνατότητα να αφαιρεθεί, όπως το xHelper. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε την αγορά σχετικά με το ζήτημα, το οποίο οδήγησε σε μια διόρθωση για την έκδοση. Προτρέπουμε όλους τους χρήστες του APKPure να ενημερώσουν αμέσως την εφαρμογή στην έκδοση 3.17.19», σχολιάζει ο Igor Golovin, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Η Kaspersky ανέφερε το ζήτημα στο marketplace στις 8 Απριλίου. Την επόμενη μέρα, η Kaspersky έλαβε ενημέρωση ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στη νέα έκδοση. Η επιδιόρθωση έγινε στην έκδοση 3.17.19, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για λήψη.

Προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς, συνιστάται στους χρήστες του APKPure:

  • Ενημερώστε αμέσως την εφαρμογή στην έκδοση 3.17.19.
  • Σαρώστε το σύστημα για άλλα Trojan χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, όπως το Kaspersky Internet Security για Android.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το Kaspersky Daily.

E-mail: Αλλάζουν οι Ταχυδρομικοί Κωδικοί σε όλη την Ελλάδα

Μεγάλο άλμα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που περνούν σε μια νέα εποχή. Έρχονται οι νέοι Ταχυδρομικοί Κωδικοί με ακρίβεια κτιρίου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η αναμόρφωση του συστήματος ταχυδρομικών κωδικών της χώρας που δημιουργήθηκε και τέθηκε σε ισχύ πριν από 35 χρόνια και όταν οι συνθήκες τόσο στην Επικράτεια όσο και στο ταχυδρομικό σύστημα ήταν πολύ διαφορετικές.

Το νέο σύστημα όπως καθορίστηκε μέσα από σειρά διαβουλεύσεων θα είναι τελείως διαφορετικό από το πενταψήφιο που ισχύει σήμερα και θα βασίζεται σε γεωχωρικά δεδομένα. Θα αποτελείται από οκτώ αλφαριθμητικά στοιχεία τα οποία θα περιγράφουν το κάθε κτίριο.

Στις 26 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση επί του τεύχους διακήρυξης του διαγωνισμού που θα διεξάγει η Κοινωνία της Πληροφορίας για την ανάθεση του σχετικού έργου με τίτλο “Αναμόρφωση Συστήματος Ταχυδρομικών Κωδικών της Χώρας”, προϋπολογισμού περίπου 2,24 εκατ. ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες με στόχο να υπάρχει ανάδοχος εντός του έτους και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται σε 20 μήνες.

E-mail: Τα οφέλη των νέων κωδικών

Η ανάγκη για την αναμόρφωση αυτή προκύπτει αφ’ ενός από συμβατικές υποχρεώσεις της xώρας (Κοινοτική Οδηγία INSPIRE) όσο και από τη διαπίστωση, στην πράξη, των περιορισμών του υφισταμένου συστήματος ταχυδρομικών κωδίκων, το οποίο σχεδιάστηκε και τέθηκε σε ισχύ το 1983, με ριζικά διαφορετικές συνθήκες ταχυδρομικής δραστηριότητας.

ο νέο σύστημα ταχυδρομικών κωδίκων αναμένεται να αντιμετωπίσει βασικούς τεχνικούς περιορισμούς που έχει το σημερινό σύστημα.

Κυρίως, όμως, το νέο σύστημα ταχυδρομικών κωδίκων αναμένεται να αυξήσει την αποδοτικότητα των ταχυδρομικών εταιρειών αλλά και όλων των εταιρειών που κάνουν διανομές και γενικώς της χώρας, κυρίως λόγω εξοικονόμησης του χρόνου/κόστους απασχόλησης για επίλυση των προβλημάτων του ισχύοντος συστήματος ΤΚ, και θα διευθετηθούν τα προβλήματα επίδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων και κόστους για τους παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά οφέλη μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας όλων των έντυπων επικοινωνιών και διανομών στην Ελλάδα.

Το υφιστάμενο σύστημα Ταχυδρομικών Κωδίκων της χώρας δημιουργήθηκε και τέθηκε σε ισχύ πριν από 35 χρόνια. Το σύστημα αυτό πλέον δεν εξυπηρετεί τους χρήστες του -κατά κύριο λόγο τους ταχυδρομικούς παρόχους κυρίως αλλά και καταναλωτές.

Επιπλέον, στο χρονικό διάστημα της τριακονταπενταετίας που έχει παρέλθει από την εφαρμογή του υφισταμένου συστήματος Ταχυδρομικών Κωδίκων, έχουν διεθνώς σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε τρίτες χώρες και αποδίδουν ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ειδικότερα, το υφιστάμενο σύστημα Ταχυδρομικών Κωδίκων βασίζεται στην αντιστοίχιση (γεωγραφικών) περιοχών της Ελλάδας με έναν μοναδικό πενταψήφιο κωδικό, ο οποίος αποτελεί αλληλουχία αριθμητικών χαρακτήρων που προκύπτουν από την επί μέρους κωδικοποίηση επιχειρησιακών οντοτήτων των ΕΛΤΑ, όπως τα Κέντρα Διαλογής (Κομβικά Κέντρα), τις Ζώνες Διανομής και τις Μονάδες Διανομής / Καταστήματα.

Το υφιστάμενο σύστημα, παρά το γεγονός οτι παρέχει επαρκή βασικό γεωγραφικό διαχωρισμό της ελληνικής επικράτειας, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις κατ’ αυτό από τις πρακτικές παγκοσμίως, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και περιορισμούς που αφορούν στη δομή και τη μεθοδολογία του.

Η δομή του συστήματος ορίστηκε κατά τον σχεδιασμό και εφαρμογή του, προ τριάντα πέντε ετών, έτσι ώστε να αντανακλά την επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ και να διευκολύνει τη διαδικασία της διανομής σύμφωνα με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές τους οντότητες.

Κατ’ επέκταση, η επί μέρους κωδικοποίηση κατά κύριο λόγο αφορά στις εν λόγω επιχειρησιακές οντότητες των ΕΛΤΑ, όπως αυτές είναι διεσπαρμένες ανά την επικράτεια.

Με άλλα λόγια, oι ανωτέρω πληροφορίες αφορούν μόνο τον Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ) και την οργάνωση και λειτουργία του και δεν παρέχουν καμία ουσιαστική πληροφορία στους εναλλακτικούς παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών, πλην ενδεχομένως την πληροφορία που σχετίζεται με την αστικότητα του σημείου επίδοσης όπως όμως αυτή έχει οριστεί από τα ΕΛΤΑ.

Εν όψει των ανωτέρω, αντικείμενο του έργου είναι η ουσιώδης αναβάθμιση των παρεχόμενων ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα, τόσο από τον ΦΚΠΥ όσο και από τους εναλλακτικούς παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών.