Ανατροπή μεγάλη με το ελαιόλαδο: Πού θα κυμανθεί η τιμή και η παγκόσμια παραγωγή

Ελαιόλαδο: Σε κανονικά επίπεδα η παγκόσμια παραγωγή φέτος. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές που φαίνεται να αποκλιμακώνομνται μετά το περσίνο ράλι. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα και να αγγίξει τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ένας φορέας από Έλληνες επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς με εξειδίκευση την ελαιοπαραγωγή τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις αφορούν την καλλιεργητική περίοδο που δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα. Εκατό ημέρες μετά τις πρώτες της εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της νέας εσοδείας 2024/25, και επανεξέταση των δεδομένων το συμπέρασμα της 4Ε είναι ότι αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο πλαίσιο. Συγκεκριμένα: Εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους). Ισπανία 1.300 – 1.500 Τουρκία 300 – 320 Ελλάδα 230 – 290 (250) Τυνησία 260 – 280 Ιταλία 180 – 200 Πορτογαλία 160 – 180 Μαρόκο 110 – 140 Συρία 90 – 100 Λοιπές 550 – 650 Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής 3.000 – 3.200

Ελαιόλαδο: Πώς κυμάνθηκε η παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια

Ελαιόλαδο: Σε κανονικά επίπεδα η παγκόσμια παραγωγή φέτος – Οι εκτιμήσεις για τις τιμές-1 Τα παραπάνω στοιχεία για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο σημαίνουν πως μετά από τρία ταραγμένα χρόνια ξηρασίας και αντίξοων καιρικών συνθηκών, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται -εκτός καταστροφικού συγκλονιστικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής- να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Ελαιόλαδο: Οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 5 – 5,5€/κιλό στη χονδική

Λογικά, λοιπόν, οι τιμές πρώτης ύλης (χονδρική, βυτίου ex-work) αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024. Μία τιμή παραγωγού μεταξύ των 5 – 5,5€/κιλό για τα μέσης ποιότητας έξτρα παρθένα θα μπορούσε να θεωρηθεί «λογική» υπό τις παραπάνω συνθήκες. Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού (βυτίο στην πόρτα του ελαιοτριβείου) ξεκίνησε από 9 ευρώ/κιλό και έφτασε να πωλείται στα 7 – 7,5€/κιλό

Ελαιόλαδο: Τι ρόλο θα παίξει η κατανάλωση

Ωστόσο, ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης ελαιολάδου, μεταξύ 30 και 40%, να «μεταναστεύσει» σε ανταγωνιστικά σπορέλαια ή και να περιορίσει τις διάφορες χρήσεις στη μαζική αλλά και στην οικιακή εστίαση. Το μεγάλο «στοίχημα» του ελαιολάδου είναι να επανακάμψει αυτή η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαφορετικά η ανισορροπία με το πλεόνασμα της προσφοράς θα τείνει να πιέζει πτωτικά τις τιμές παραγωγού. Γι΄ αυτό λοιπόν η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, όπως και οι δράσεις προώθησης της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία όλου του κλάδου και προς το συμφέρον και των ελαιοπαραγωγών. Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, των εμπλεκομένων της αλυσίδας αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας.

Ελαιόλαδο: Αποσύρεται πασίγνωστο λόγω φυτοφαρμάκων

Οι Αρχές της Δανίας προχώρησαν στην απόσυρση ελληνικού ελαιόλαδου. Η Δανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ενημέρωσε τους καταναλωτές ότι αναλύσεις σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Ελλάδα αποκάλυψαν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, οι Δανικές αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF), καταγράφοντας σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Στην ανακοίνωση του RASFF αναφέρεται ότι στο ελαιόλαδο βρέθηκε η μη εγκεκριμένη ουσία Chlorpyrifos. Το ελαιόλαδο GAEA Classic, το οποίο ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ της χώρας, είναι το επίκεντρο της ανάκλησης. Οι Δανικές αρχές συμβουλεύουν τους καταναλωτές να πετάξουν ή να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα. Η ανακοίνωση ανάκλησης προειδοποιεί ότι «η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακο Chlorpyrifos δεν επιτρέπει την αποκλεισμό κινδύνου για την υγεία και είναι κρίσιμο οι καταναλωτές να μην έχουν υψηλή πρόσληψη φυτοφαρμάκων για μεγάλο διάστημα». Το ελαιόλαδο GAEA διατίθεται στην ελληνική αγορά σε όλες σχεδόν τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Ελαιόλαδο: Έτσι θα καταλάβετε πως σας έδωσαν νοθευμένο – Τα σημάδια που πρέπει να ξέρετε

Απίστευτες καταστάσεις βιώνουμε με το ελαιόλαδο καθώς νοθεύεται από επιτήδειους. Έχουμε κλοπή τόσο ελαιόκαρπου, όσο και ελαιόλαδου, και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, είχαμε πολλά περιστατικά, είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου. Συγκεκριμένα είχαμε 13 περιπτώσεις κλοπής ελαιόκαρπου και 28 περιπτώσεις κλοπής ελαιόλαδου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία για νοθευμένο ελαιόλαδο, για ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο πωλούν διάφοροι επιτήδειοι. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά: Ένα στη Χαλκιδική που αφορούσε υπεξαίρεση και απάτη σε αγροτικό συνεταιρισμό με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου. Ένα στην Δυτική Αχαΐα, με κλοπή ελαιόκαρπου, όπου το λάδι το οποίο πουλήθηκε ήταν αξίας πάνω από 10.000 ευρώ, και είχαμε και τρεις συλλήψεις. Στην Πέλλα και στην Κοζάνη είχαμε δύο περιπτώσεις με πώληση ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας. Είναι αρκετά τα στοιχεία αυτά σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον που είχαμε μεμονωμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Τώρα βλέπουμε ότι όντως εβδομαδιαίως έχουμε τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις να μας απασχολούν τόσο με την κλοπή του ελαιόλαδου όσο και με τον καρπό της ελιάς. Παράλληλα με την καταγγελία γίνεται και έλεγχος σε αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου μας υποδεικνύουν και τα θύματα και συνήθως κατάσχονται αυτές οι ποσότητες, καθώς και τα οχήματα με τα οποία έχει γίνει η μεταφορά. Έχουμε πάνω από δέκα συλλήψεις μέχρι στιγμής και φυσικά η έρευνα και για τις υπόλοιπες υποθέσεις συνεχίζεται ώστε να βρεθούν οι δράστες. Το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με πιο φθηνά φυτικά έλαια ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Ζαμπέλας. Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει και το χρώμα του ελαιόλαδου. Εδώ και αρκετές ημέρες, έχουμε βγάλει και ένα δελτίο τύπου στον ΕΦΕΤ όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται λάδι. Το σχετικό δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επίσης θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές. Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να δείχνει αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη. Όπως επίσης και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν. Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο αναμειγνύεται με αυτά που είπα, δηλαδή σπορέλαια και χρωστικές, δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας. Από εκεί και πέρα βέβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάτι μπορεί να υπάρξει που να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ενός ανθρώπου. Βεβαίως εάν κάποιος θέλει, μπορεί να δώσει δείγμα ελαιόλαδου που αγόρασε για έλεγχο ποιότητας και στα δικά μας τα εργαστήρια. Έχουμε βγάλει και ένα τηλέφωνο που μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας. Είναι το 11 717. Επίσης μπορεί κάποιος να κάνει και καταγγελία, στο site μας, έχουμε συγκεκριμένη φόρμα που μπορεί να κάνει καταγγελία και να πάμε εμείς να την διερευνήσουμε. Και μιας και είναι παρούσα και η αξιωματικός της Αστυνομίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Αστυνομία γιατί είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία ιδίως με τις περιφερειακές μας διευθύνσεις. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η αστυνομία πιάνει σπίτια ή αποθήκες όπου γίνεται κάποια διακίνηση. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, προφανώς γιατί δεν μας το επιτρέπει ο νόμος, αλλά μας στέλνει δείγματα η αστυνομία και από διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις, όπου έχουμε βρει αρκετές περιπτώσεις που είναι νοθευμένα ελαιόλαδα. Σε πολλές περιπτώσεις και σε όλη τη χώρα, κυρίως νυχτερινές ώρες, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ελέγχουν τα κτήματά τους ώστε να μην πέσουν θύματα κλοπής, είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου. Αυτό πρέπει να γίνεται βέβαια με μεγάλη προσοχή, τόνισε. Πολύ σημαντικό είναι να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά είτε όπου υπάρχει υπόνοια ότι υπάρχει νοθευμένο ελαιόλαδο ή αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο, είτε όπου υπάρχει περίπτωση όπου φτάνει ένας καρπός, ένα ελαιοτριβείο και δεν γνωρίζουμε αν αυτός που έφερε τον καρπό είναι ο ιδιοκτήτης. Είναι πολύ σημαντικό δηλαδή να συνεργάζονται και οι συνεταιρισμοί με την Ελληνική Αστυνομία.

Ελαιόλαδο: Το τέλος του τενεκέ… έφτασε – Δείτε γιατί καταργείται

Το ράλι της ακρίβειας φέρνει το τέλος εποχής και στους τενεκέδες! Τα αποθέματα ελαιολάδου που έχουν μείνει στις δεξαμενές παραγωγών και ελαιοτριβείων είναι ελάχιστα και η ζήτηση υψηλή. Οι παλιότεροι κάθε φορά που βίωναν δύσκολες εποχές συνήθιζαν να λένε τη φράση «θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι». Να λοιπόν που στη σημερινή εποχή και με αφορμή τη συνεχώς αυξανόμενη τιμή του ελαιόλαδου στη χώρα μας, μπορούμε να παραφράσουμε την παραπάνω φράση στο… «θα πούμε το λάδι, λαδάκι». Απαισιόδοξη πρόβλεψη ή μια πραγματικότητα; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι και ευχάριστη, καθώς στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» καταγγέλθηκαν φαινόμενα διπλασιασμού των μέχρι χθες τιμών στον τεκενέ του ελαιολάδου. «Ποια 50 και ποια 60 ευρώ που ξέρατε;» μας είπε χαρακτηριστικά αναγνώστης. «Ο τενεκές πωλείται πλέον από 120 ευρώ και πάνω». Κάνοντας την επιτόπια έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Μιλώντας με τον Νίκο Καράπαπα, έμπειρο επιχειρηματία στον χώρο της επεξεργασίας, συσκευασίας και τυποποίησης βρώσιμων ελαίων, διαπιστώσαμε μάλιστα ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν ακόμη πιο πολύ. «Το λάδι έχει πάει ακόμη και 8,5 ευρώ το κιλό. Στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά πουλάνε τον τενεκέ 130 ευρώ. Ο λόγος αυτής της αύξησης έχει να κάνει με τον νόμο της αγοράς και της ζήτησης. Στην Ισπανία και την Ιταλία δεν είχε λάδι φέτος, με αποτέλεσμα όλη η Μεσόγειος, για να μην πω όλη η Ευρώπη και ο κόσμος, να παίρνουν το λάδι τους από την Ελλάδα. Θεωρώ ότι και του χρόνου θα γίνουμε μάρτυρες στο ίδιο φαινόμενο. Ο καθένας πουλάει, πλέον, ό,τι θέλει». Και ο Νίκος Καράπαπας πρόσθεσε τα εξής: «Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να βάλει κάποια πλαφόν, όμως δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να το κάνει, καθώς πολλοί βολεύονται με όλη αυτή την ιστορία. Οι ελαιοπαραγωγοί ποντάρουν στην ανάγκη. Το λάδι είναι βασικό αγαθό. Και 200 ευρώ να σου πουν ότι έχει ο τενεκές, εσύ θα πας να το πάρεις». Ποια είναι, όμως, η πρόβλεψη του ιδιοκτήτη του «Nicolas Olives»; «Νομίζω ότι για τα νοικοκυριά η εποχή του τενεκέ αρχίζει να τελειώνει. Ο κόσμος θα πηγαίνει εβδομάδα με την εβδομάδα στα σούπερ μάρκετ για λάδι. Μέχρι τώρα ξέραμε τον μαύρο χρυσό, το πετρέλαιο. Τώρα θα μάθουμε και τον πράσινο χρυσό, το λάδι. Πριν από δυο μήνες το κιλό στοίχιζε 7,30 ευρώ, σε λίγο καιρό προβλέπω ότι θα φτάσει τα 10 ευρώ. Αλλά και στις ελιές είναι μια από τα ίδια. Πέρσι τις αγόραζα 90 λεπτά και φέτος 2,70 και 2,80 ευρώ και τις πουλάω στα 3».