Ανατροπή με τις εκλογές του 2023: Αυτή την ημερομηνία θα γίνουν τελικά

Εκλογές 2023: Ούτε Ιανουάριος, ούτε Φεβρουάριος. Οι εκλογές 2023 έχουν αποφασιστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχουν… πατριωτικό τόνο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τι εννοούμε πατριωτικό τόνο; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει κυκλώσει την 26η Μαρτίου ως την ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές 2023. Με τους πολίτες να βρίσκονται σε κατάσταση εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας λόγω της 25ης Μαρτίου, μια ψήφος στη δεξιά παράταξη θα γίνει ακόμα πιο εύκολη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα περιοδεία που πραγματοποίησε το Σάββατο, εντός Αττικής αυτή τη φορά –στην Καλλιθέα–, πυροδότησε ακόμη περισσότερο το ήδη διαμορφωμένο προεκλογικό κλίμα. «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, φράση την οποία ουδέποτε είχε πει στο παρελθόν, ακόμη και όταν άπαντες προεξοφλούσαν πως οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Η φράση πάντως του κ. Μητσοτάκη απλώς επιβεβαίωσε πως το πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με μόνο ενδιάμεσο σταθμό την εορταστική περίοδο που πλησιάζει. Μόλις όμως περάσει και η Πρωτοχρονιά, θα βρισκόμαστε ουσιαστικά σε πλήρη προεκλογική περίοδο, αφού το αργότερο σε τέσσερις μήνες θα στηθούν κάλπες.

Εκλογές 2023: Ο εκλογικός αιφνιδιασμός

Η φράση του κ. Μητσοτάκη πυροδότησε εκ νέου σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του Ιανουαρίου. Αρμόδιες κυβερνητικές –αλλά και κομματικές– πηγές διαψεύδουν με έμφαση πως υπάρχει ενδεχόμενο για εκλογές στις αρχές του χρόνου.

«Δεν είναι μόνο λάθος στρατηγικά», επισημαίνει πηγή στην «Κ», αλλά «δεν μπορεί να γίνει και τεχνικά», προσθέτει, καθώς «δεν έχουν κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια και κανείς δεν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος σε εκλογές που θα γίνουν σε 60 μέρες από σήμερα».

Οπως έγραφε και την Κυριακή η «Κ», το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι οι εκλογές να γίνουν στις αρχές Απριλίου και οι δεύτερες –εφόσον κριθούν απαραίτητες, που είναι και το πιθανότερο– να γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.

Το σκεπτικό είναι πως αφενός θα γίνει πράξη αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε εξαρχής, πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας, αφετέρου ο χειμώνας, και μαζί οι δυσκολίες που αναμένονται λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα είναι πίσω.

Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόσο από την Καλλιθέα όπου περιόδευσε όσο και από το Λονδίνο όπου βρέθηκε χθες έκανε σαφείς εκλογικές αναφορές για τον στόχο του κόμματός του.

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Ν.Δ. πρώτη και αυτοδύναμη», δήλωσε από την Καλλιθέα, προσθέτοντας το εκλογικό δίλημμα:

«Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά και ψηλά ή θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που έχουμε ξεχάσει;». Χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, ο κ. Μητσοτάκης έκανε νέα αναφορά στις διπλές εκλογές, οι οποίες, όπως τόνισε, «δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους επενδυτές» διότι «οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα μετά τις πρώτες» και δεν θα μεσολαβήσει διάστημα μηνών αλλά εβδομάδων, ίσως «τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου –κάτι που θα γίνεται διαρκώς από εδώ και στο εξής– το δίλημμα των εκλογών:

«Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη. Τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία.

Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δύο «πλήρεις θητείες» για να «αλλάξεις σελίδα» και «να ανέβεις επίπεδο».

Στο σαφέστατο προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί συμβάλλουν και οι στοχευμένες τηλεοπτικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, όπως έκανε το Σάββατο, που εμφανίστηκε στη μεσημεριανή εκπομπή που παρουσιάζει η Ναταλία Γερμανού, μια εκπομπή ψυχαγωγικού χαρακτήρα με γυναικείο κατά κύριο λόγο κοινό.

Εκλογές 2023: Το «παράθυρο ευκαιρίας»

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εκφράσει την άποψη πως το 2023 θα είναι μια χρονιά που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη οικονομικά.

Από τη μια πλευρά, δηλαδή, θα είναι μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την τσέπη του πολίτη με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση ενώ από την άλλη γενικά το σύστημα, ενόψει εκλογών και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τηρεί στάση αναμονής.

Για παράδειγμα όλοι αναμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για να μπει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, οι διαγωνισμοί που θα πρέπει να τρέξουν για το ταμείο ανάκαμψης ίσως δεν …τρέξουν τόσο γρήγορα και γενικά σε μια δύσκολη χρονιά όσο περισσότερο χρόνο έχει μια κυβέρνηση τόσο καλύτερα και για την ίδια και για την οικονομία.

Τα λέω αυτά γιατί σύμφωνα με τη γάτα δεν θα πρέπει να πέσουμε από τα σύννεφα αν οι εκλογές γίνουν και νωρίτερα από τον Μάρτιο. Βέβαια εκεί έχεις άλλα ζητήματα να διαχειριστείς, όπως μία ενδεχόμενη κακοκαιρία την Κυριακή των εκλογών που θα μεγαλώσει και την αποχή, αλλά αυτό είναι κάτι που ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να το ρισκάρει.

Το επόμενο διάστημα η πολιτική αντιπαράθεση θα μεταφερθεί στο επίπεδο της οικονομίας καθώς θα έχουμε τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, όπου εκεί μαθαίνω πως ο Πρωθυπουργός ίσως προχωρήσει και σε νέες ανακοινώσεις στήριξης της κοινωνίας.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο ακόμα δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει να θυμίσω πως ήδη έχουν εγκριθεί 3,56 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, αναμένουμε σε λίγες μέρες την έγκριση από το Γιούρογκρουπ της τελευταίας δόσης από το πρόγραμμα επιστροφής κερδών από ομόλογα, κοντά στα 700 εκατομμύρια ενώ θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και το πού θα κάτσουν τα έσοδα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, μου λέει η γάτα, πως τα περιθώρια δεν θα είναι πολλά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει – μεταξύ άλλων – τους στόχους για το πλεόνασμα το 2023 αλλά σε μια προεκλογική περίοδο όλα γίνονται.

Μέσα σε όλα η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί και το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων, αύξηση που πλήττει τους πάντες, και αυτούς που είναι απόλυτα τυπικοί με τις υποχρεώσεις τους και που ενδέχεται πλέον με την αύξηση των δόσεων να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Μαθαίνω λοιπόν ότι αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους τραπεζίτες οι οποίοι και θα του παρουσιάσουν το σχέδιο τους έτσι ώστε να μην εκτιναχθούν εκ νέου τα κόκκινα δάνεια. Όπως μου λένε ίσως αποφασιστούν μεταξύ άλλων μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κάποιο πάγωμα για όσους είναι καλοπληρωτές και ενήμεροι κλπ., αλλά εγώ όποτε έχει να κάνει με τράπεζες κρατώ και μικρό καλάθι.

Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις προεκλογικές του περιοδείες, και μετά την Πάτρα, μαζί με το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα θα είναι στην Τρίπολη όπου και θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το ποσό που θα ανακοινωθεί, γιατί εκεί καταλήγουν όλα, δεν το έχουν ακόμα αποφασίσει αλλά στην Πάτρα να θυμίσω ο Πρωθυπουργός πριν φύγει άφησε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Άφησα επίτηδες για το τέλος την υπόθεση των υποκλοπών και αυτό γιατί στο Μαξίμου θεωρούν πως περνούν τον ένα κάβο μετά τον άλλο, εν μέσω σφοδρής «θαλασσοταραχής» με επιτυχία.

Η παρουσία του Γρηγόρη Δημητριάδη χθες στην αρμόδια επιτροπή απέδειξε πως …πολύ κακό για το τίποτα και πως τζάμπα αγωνιούσαν στην κυβέρνηση.

Ο Δημητριάδης δεν είπε ουσιαστικά τίποτα, οι άλλοι θα στείλουν γράμμα με τις απαντήσεις από το εξωτερικό γιατί τώρα στις γιορτές είναι πανάκριβα τα εισιτήρια και έχουν και δουλειές και όλα καλά.

Εξάλλου όπως μου έλεγε η γάτα η κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και κατέθεσε και στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, ακούγοντας και τις θέσεις των άλλων κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ που καλό είναι σιγά σιγά, να αρχίσουμε να βελτιώνουμε και τις σχέσεις μας για την επόμενη μέρα.

Με απλά λόγια καμία ανησυχία στο Μαξίμου για το πως εξελίσσεται η υπόθεση των υποκλοπών, άστε που θεωρούν πως όσο ξεχειλώνει το πράγμα τόσο πιο αδιάφορο γίνεται για την κοινωνία.

Εκλογές 2023: Πόσες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφές προβάδισμα 8 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MARC που παρουσιάστηκε απόψε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΠΑΣΟΚ 11,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 4,1% και το ΜέΡΑ25 3%.

Να σημειωθεί ότι στην μέτρηση του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 8,7%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 50,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 34,3% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.