Συντάξεις 2021: Κύμα εξόδου προς τη συνταξιοδότηση έχει πυροδοτήσει η ανησυχία των ασφαλισμένων για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Ποιοι και πότε μπορούν να βγουν. ΌΛες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2021 είναι το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα λεγόμενα «μεταβατικά» όρια ηλικίας που ισχύουν για την περίοδο 2015-2021. Μετά την 31/12/2021 οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ πλήρους σύνταξης στα 62 (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στα 67 (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης) και μειωμένης σύνταξης στα 62 με 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Μετά την 31η/12/2021 υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης), ενώ για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι τα 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Σε εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2021, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με 5 έως 9 επιπλέον έτη εργασίας. Στο Δημόσιο το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται τη χρονιά που ο υπάλληλος συμπληρώνει 25ετία (και συγκεκριμένα τα έτη 2010, 2011, 2012).
Στο πρώην ΙΚΑ η έξοδος για σύνταξη προϋποθέτει να έχουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι 35 έτη ως το 2012 και οι μητέρες με ανήλικο 5.500 ένσημα ως το 2012 για να κατοχυρώσουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.
Β) Σε εκείνους που συμπληρώνουν τα έτη ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι οφείλουν να περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Ωστόσο, πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν το 2022, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 και τα 67 έτη, αν και το υπουργείο Εργασίας έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη ότι πρόκειται να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα.
Συντάξεις 2021: Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες μεταβατικών ορίων, όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31 /12/2021.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το δικαίωμα διατηρείται, καθώς οι περισσότεροι από τους εν λόγω ασφαλισμένους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και μετά το 2022 που εκπνέει το μεταβατικό διάστημα.
Πρόκειται κυρίως για μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο και ασφαλισμένους με 35ετίες στο Δημόσιο και ΔΕΚΟ-Τράπεζες.
Έτσι, για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου με 5.500 ένσημα (το 2012) στον ιδιωτικό τομέα, η οποία ήταν 52 ετών το 2017, έχει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στα 58 και 5 μήνες. Το όριο ηλικίας της συμπληρώνεται το 2023, δηλαδή, μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Επομένως διατηρεί το δικαίωμά της να βγει στη σύνταξη πριν από τα 62.
Συντάξεις 2021: Τρία νέα πακέτα αναδρομικών εντός του 2021
Εκεί που όλοι είχαν απογοητευτεί πως δεν θα πάρουν ούτε τα προηγούμενα αναδρομικά, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ετοιμάζει «μποναμά» τριών νέων πακέτων αναδρομικών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τρία νέα πακέτα αναδρομικών περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με το οικονομικό επιτελείο να πονοκεφαλιάζει λόγω των υψηλού κόστους με το οποίο θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Ήδη έκλεισε ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση και θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος, το φθινόπωρο, για τους παλιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016).
Τα άλλα δύο πακέτα αφορούν την επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα αναδρομικά για τις κομμένες επικουρικές και τα δώρα που εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, kατά κύματα θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών – έως τον Σεπτέμβριο – για τους παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη (πριν από τον Μάιο του 2016). Κι αυτό γιατί με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.
O προγραμματισμός και ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν στο τέλος Αυγούστου οι παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι για το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων.
Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έστω και αν για πολλούς θα είναι μικρές, γιατί μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) και οι επόμενες τρεις το 2022, το 2023 και το 2024.
Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μια «παρτίδα» αναδρομικών που έπρεπε να πληρωθούν την περασμένη εβδομάδα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2019).
Πρόκειται, κατά τα Νέα για 29.032 περιπτώσεις, ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του Αυγούστου.
Παράλληλα, νέο γύρο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει ανοίξει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου – η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους Δημοσίου και Σωμάτων Ασφαλείας – πυροδοτεί έναν νέο γύρο διεκδίκησης αναδρομικών με μπαράζ προσφυγών που κατατίθενται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.
Τέλος, αναδρομικά θα δοθούν και με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των κομμένων δώρων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευτεί, σε συνέχεια της δίκης του περασμένου Ιανουαρίου και θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.
Η υπό δημοσίευση απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα αφορά τα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ), τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ και την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δύο επικουρικές ανά έτος.
Συντάξεις 2021: Ποιοι είδαν… μηδέν!
Τα ποσά δεν καταβλήθηκαν σε 29.032 περιπτώσεις καθώς ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές.
Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις όπως:
- απασχολούμενοι συνταξιούχοι,
- συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και
- περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.
Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.
Επιπλέον η διοίκηση του ΕΦΚΑ τονίζει ότι πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους που υπέβαλλαν ερωτήσεις στον φορέα, εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, δηλαδή δεν έχουν διανύσει περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης η είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά και δεν το γνώριζαν.
Για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση και οι διεθνείς, θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση το φθινόπωρο.