Ανατιμήσεις: Στο 5,1% ο ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβριο. Πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Σε απελπισία οι πολίτες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στα ύψη σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον τελευταίο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε στο 5,1%, επίπεδα που έχει να τα δει από τον Ιανουάριου του 2011. Σε μέσα επίπεδα ο δείκτης διαμορφώθηκε για το 2021 στο 1,2%.

Στις κυριότερες μεταβολές των τιμών από τον Δεκέμβριο του 2020 η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει άλμα 135,7% στο φυσικό αέριο, 45% στον ηλεκτρισμό και 34,1% στο πετρέλαικο θέρμανσης. Παράλληλα, καταγράφει μεγάλες αυξήσεις και σε τρόφιμα (ψωμί 4,9%, αρνί/κατσίκι 19,7%, ελαιόλαδο 17%, πατάτες 14,2%), ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει το άλμα σστις μεταφορές με αεροπλάνο κατά 19,6%.

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021 ο γενικός δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021 παρουσίασε αύξηση 0,7%. Παράλληλα, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 5,2% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης, εκτός βέβαια από την ενέργεια, εκεί όπου ο χορός καλά κρατεί.

Πιο συγκεκριμένα το φυσικό αέριο που σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έχει σημειώσει αύξηση 135,7%. Ακολουθούν Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45%, τα καύσιμα με 21,7%, αρνί και κατσίκι με 19,7%, ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%.

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019 .

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των εξής δεικτών:

  • 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.
  • 3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Ανατιμήσεις: Μεγάλες σε όλο το φάσμα της αγοράς

Ολο το φάσµα των αγαθών και υπηρεσιών, από φυσικό αέριο και πετρέλαιο μέχρι ψωμί και είδη ένδυσης, χαρακτηρίζουν πλέον οι ανατιμήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι υψηλές όχι μόνο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ακόμη και σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, εξέλιξη που επιδεινώνει συνεχώς την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Νοέμβριος έκλεισε με πληθωρισμό 4,8%, στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 5,2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται, όπως ήταν αναμενόμενο, στα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως στο φυσικό αέριο, όπου παρατηρείται σχεδόν τριπλασιασμός της τιμής, όμως είναι πολύ υψηλές και σε σειρά άλλων αγαθών, μεταξύ αυτών και σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα ψάρια, το κρέας, το κοτόπουλο και τα αλλαντικά.

Ανατιμήσεις, πλέον, καταγράφονται ακόμη και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, κατηγορία στην οποία οι τιμές επί σχεδόν μία δεκαετία μειώνονταν ή έμεναν στάσιμες.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου αυξήσεις στην κατηγορία του κρέατος παρατηρούνταν μόνο στο αρνί και στο κατσίκι, πλέον καταγράφονται ανατιμήσεις, και μάλιστα σημαντικές, και στο χοιρινό και στο μοσχάρι και στα πουλερικά, κάτι που σχετίζεται κυρίως με τη μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μεταβολές τιμών σε ετήσια βάση στις κύριες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχουν ως εξής:

• 3,5% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί (4,3%), άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,4%), ζυμαρικά (3,9%), μοσχάρι (1,5%), πουλερικά (5,6%), αρνί και κατσίκι (21,3%), παρασκευάσματα με βάση το κρέας (6,1%), νωπά ψάρια (9,8%), τυριά (3,5%), ελαιόλαδο (18,5%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), νωπά φρούτα (0,4%), νωπά λαχανικά (2,5%), πατάτες (11,9%), σοκολάτες – προϊόντα σοκολάτας (3,8%), καφέ (3,9%).

• 3,9% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση».

Αυξήσεις καταγράφονται και σε ένδυση – υπόδηση, όπου οι τιμές παρέμεναν σταθερές την τελευταία δεκαετία.

• 17,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών (0,3% ), ηλεκτρισμό (37,8%), φυσικό αέριο (180,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%).

• 2,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη (3,2%), υαλικά – επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (5,3%), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,8%), οικιακές υπηρεσίες (5,7%).

• 9,3% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά (24,9%), καινούργια αυτοκίνητα (6,3%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (12,1%).

• 1,3% στην ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία (1,1%) και ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία (12,8%).

Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και σε μηνιαία βάση, επίσης σε ό,τι έχει σχέση με την ενέργεια, συμπαρασύροντας τις τιμές προς τα πάνω και σε σειρά άλλων προϊόντων. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021 κατά 31,7% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15,9%.