Ανακοπή καρδιάς: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν 24 ώρες νωρίτερα

Ανακοπή καρδιάς: Προειδοποιητικά σημάδια -και δυνητικά σωτήρια- θα δώσει 24 ώρες νωρίτερα η επικείμενη καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ίσως η καρδιακή ανακοπή να μην είναι τόσο αιφνίδια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο The Lancet Digital Health, η οποία διατείνεται ότι ένας στους δύο που υπέστη την ξαφνική διακοπή της καρδιακής λειτουργίας είχε ένα τουλάχιστον προειδοποιητικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν το συμβάν, διαφορετικό μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Δρ Sumeet Chugh, πρόεδρος στην έρευνα Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού στο Τμήμα Καρδιολογίας του Ινστιτούτου Smidt Heart (Νοσοκομείο Cedars-Sinai, Λος Άντζελες), επισημαίνει πως ο έγκαιρος εντοπισμός προειδοποιητικών συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που υφίστανται καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Κάθε χρόνο, 450.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, ένα περιστατικό σημειώνεται κάθε 45 δευτερόλεπτα.

Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από εξωνοσοκομειακή ανακοπή καρδιάς ετησίως αγγίζουν σχεδόν τις 80.000, ενώ στην Αττική, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συμβαίνουν καθημερινά 7-18 ανακοπές κατά προσέγγιση, με μία στις πέντε σε δημόσιους χώρους και από αυτές, το 50-85% οφείλονται σε απινιδώσιμους ρυθμούς (δηλ. αντιμετωπίζονται με ηλεκτρικό shock).

Ανακοπή καρδιάς: Τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες

Μέσα από στοιχεία δύο μελετών στις πόλεις Βεντούρα (Καλιφόρνια) και Πόρτλαντ (Όρεγκον) των ΗΠΑ σχετικά με περιστατικά καρδιακής ανακοπής και άτομα που αναζήτησαν επείγουσα ιατρική φροντίδα αλλά δεν υπέστησαν το συμβάν, οι ερευνητές συνέκριναν τα συμπτώματα και διαπίστωσαν ότι το 50% των ατόμων που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή παρουσίασαν τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα την προηγούμενη ημέρα, πόνο στο στήθος για τους άνδρες και δύσπνοια για τις γυναίκες.

Η έρευνα παρουσίασε ακόμη ειδικά συμπτώματα σε μικρότερες ομάδες ανδρών και γυναικών όπως αυξημένους παλμούς, εκδηλώσεις που προσιδίαζαν σε επιληπτικές κρίσεις και συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Ο Δρ Chugh τόνισε ότι τα δύο βασικά συμπτώματα δεν συνεπάγονται απαραιτήτως μια επικείμενη ανακοπή, χρειάζεται όμως προσοχή όταν συνυπάρχουν υπέρταση, διαβήτης ή υποκείμενη καρδιακής νόσος, προσθέτοντας ότι έξυπνες εφαρμογές ή ρολόγια (wearables) στο μέλλον θα μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θωρακικός πόνος που είναι πρωτοφανής και σχετίζεται με δύσπνοια, αίσθημα αυξημένων παλμών, ζάλη, τάσεις λιποθυμίας, εφίδρωση ή ναυτία, αποτελεί ένδειξη για άμεση ιατρική βοήθεια.

Ανακοπή καρδιάς: Το πράσινο πιάτο που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο για την καρδιά

Η καρδιά αποτελεί ένα από τα πρωταγωνιστικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Μια γερή καρδιά ισοδυναμεί με πολλά και υγιή χρόνια ζωής. Εάν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε μια υγιή καρδιά και να κρατήσετε τον καρδιολόγο μακριά, ίσως ο τρόπος να είναι πιο απλός απ’ ότι φαντάζεστε. Μόλις ένα μπολ πράσινης σαλάτας την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Epidemiology.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων περισσότερων από 53.000 ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν στην Δανική Μελέτη για τη Διατροφή, τον Καρκίνο και την Υγεία, που διήρκεσε συνολικά 23 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και κανείς από αυτούς δεν παρουσίαζε κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες ποσότητες λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα -ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι- αντιμετώπιζαν 12% έως 26% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου). Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ένα μπολ σαλάτας την ημέρα είναι αρκετό, ώστε οι άνθρωποι να αντλήσουν αυτά τα πολύτιμα οφέλη.

Η ομάδα μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ωφέλιμη επίδραση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πέψης, το νιτρικό άλας που περιλαμβάνεται σε αυτά τα τρόφιμα, μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση γνωστή για την ιδιότητά της να προκαλεί χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Τα νέα ευρήματα, μάλιστα, ευθυγραμμίζονται με τα συμπεράσματα προγενέστερων μελετών, που υπογραμμίζουν τα οφέλη της κατανάλωσης πράσινων φυλλωδών λαχανικών στην καρδιαγγειακή υγεία.