Ανακοινώθηκε η μεταφορά της Πρωτομαγιάς 2024 – Η νέα ημερομηνία

Πρωτομαγιά 2024: Από τα πλέον επίσημα χείλη ανακοινώθηκε η νέα ημερομηνία που θα τιμηθεί η αργία. Πώς αμείβεται, ποιοι δουλεύουν, όσα ισχύουν στο xristika.gr.

Πολύ νωρίς, πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, ανακοινώθηκε για πότε μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2024, που φέτος κανονικά πέφτει τη Μεγάλη Τετάρτη. Έτσι κι αλλιώς, ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα τιμηθεί μέσα στη Μ. Εβδομάδα η συγκεκριμένη αργία, αλλά θα μεταφερόταν σε άλλη ημέρα.

Δεν θα ήταν -σε καμία περίπτωση- εφικτό μέσα στην πασχαλινή περίοδο να κλείσει -για παράδειγμα- το λιανεμπόριο.

Το ξεχωριστό φέτος όμως ότι το «σήμα» δόθηκε από τα χείλη της αρμόδιας υπουργού, περισσότερο από δύο μήνες πριν. Άλλες χρονιές που είχε γίνει το ίδιο, αυτό συνέβαινε περίπου μια εβδομάδα πριν.

Το πρωί της Δευτέρας ωστόσο, 26 Φεβρουαρίου, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε τη νέα ημερομηνία. Και δεν είναι άλλη, από την αναμενόμενη που είχε ήδη γράψει το xristika.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η ημέρα παραμένει υποχρεωτική αργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και εργοδότες.

Διαβάστε όλα όσα ισχύουν για τη φετινή αργία:

Πότε μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2024

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κ. Μιχαηλίδου, η αργία μεταφέρεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα, δηλαδή την Τρίτη του Πάσχα, στις 7 Μαΐου. Έτσι θα έχουμε πενθήμερο, αφού θα «κολλήσει» πάνω στις αργίες του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον νόμο, την απόφαση λαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς αυτός έχει την εξουσία να αποφασίσει για τη μεταφορά της αργίας της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εάν αυτή συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Πρωτομαγιά 2024: Ποιοι δουλεύουν την αργία

Βάσει του Ν. 4468/2017, ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Αργία ή απεργία η Πρωτομαγιά;

Τεχνικά, η Πρωτομαγιά έχει οριστεί με επίσημο διάταγμα ως «προαιρετική» αργία, ωστόσο, με απόφαση του εκάστοτε Υπουργείου Απασχόλησης χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται δια του νόμου τόσο η απασχόληση των μισθωτών, όσο και η λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων, χωρίς να πραγματοποιείται κάποια περικοπή στο μισθό των εργαζομένων.

Πότε είναι το Πάσχα 2024

 Το Πάσχα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, η οποία είναι μετά την εαρινή ισημερία. Το 2024, η πρώτη πανσέληνος της άνοιξης πέφτει την Πέμπτη 2 Μαΐου. Έτσι, φέτος το Πάσχα είναι την Κυριακή 5 Μαΐου.

Η Μεγάλη εβδομάδα το 2024 ξεκινάει την στις 29 Απριλίου 2024, συνεπώς η Μεγάλη Παρασκευή είναι στις 3 Μαΐου 2024 και η Δευτέρα του Πάσχα είναι στις 6 Μαΐου 2024.

Οι αργίες του Πάσχα 2024

Το Ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας 2024 είναι το εξής:

  • 29 Απριλίου 2024: Μεγάλη Δευτέρα
  • 30 Απριλίου 2024: Μεγάλη Τρίτη
  • 1 Μαΐου 2024: Μεγάλη Τετάρτη
  • 2 Μαΐου 2024: Μεγάλη Πέμπτη
  • 3 Μαΐου 2024: Μεγάλη Παρασκευή
  • 4 Μαΐου 2024: Μεγάλο Σάββατο
  • 5 Μαΐου 2024: Κυριακή του Πάσχα
  • 6 Μαΐου 2024: Δευτέρα του Πάσχα

Ως επίσημες αργίες ορίζονται η Κυριακή του Πάσχα στις 5 Μαΐου και η Δευτέρα του Πάσχα στις 6 Μαΐου. Λάβετε υπόψιν όμως πως το 2024 η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει την Πρωτομαγιά άρα η μεγάλη βδομάδα έχει μία ακόμη αργία.

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα 2024

Οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 27 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 12 Μαΐου. Συνεπώς τα σχολεία θα είναι κλειστά για 2 εβδομάδες.

Πότε είναι η Καθαρά Δευτέρα 2024

Η Καθαρά Δευτέρα αργεί επίσης πολύ. Στην Καθαρά Δευτέρα οι «κρεατοφάγοι» ίσως δεν χαίρονται τόσο γιατί παραδοσιακά τρώμε νηστίσιμα φαγητά, όπως καλαμαράκια, φασολάδα, γαρίδες κ.α. Είναι όμως μια ημέρα που είναι αργία και συνδυάζεται και με το πέταγμα του χαρταετού. Φέτος πέφτει 18 Μαρτίου.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει 7 Μαρτίου. Αν και η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία όσοι είναι λάτρες του κρέατος την χαίρονται και με το παραπάνω καθώς σχεδόν όλοι ψήνουν και κάθε γειτονιά της Ελλάδας κυριολεκτικά «τσικνίζει», ακόμα όμως αργεί αυτή η μέρα, καθώς μένει κάτι λιγότερο από δύο μήνες.

Είναι αργία η Τσικνοπέμπτη;

Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που αναζητούν απάντηση στο ερώτημα, αν είναι ή όχι η Τσικνοπέμπτη ανεπίσημη αργία. Και αυτό γιατί, η συγκεκριμένη μέρα είναι μια ατέρμονη φιέστα που ξεκινά ήδη από τα γραφεία και τις επιχειρήσεις. Είναι τότε, γύρω στο μεσημέρι, ή το απόγευμα, που αρχίζουν οι παραγγελίες με τους συναδέλφους.

Ωστόσο, παρότι η μέρα σε πάρα πολλές εταιρίες είναι σαν «ημιαργία», δεν σημαίνει ότι είναι και στις υποχρεώσεις της εκάστοτε επιχείρησης να τηρεί αυτό το έθιμο.

Με απλά λόγια, η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία και δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο να προστεθεί στη λίστα, έστω και με τις κατ’ έθιμο αργίες.