Έρχεται ελεύθερο, δωρεάν Ίντερνετ για όλους τους Αθηναίους, επισκέπτες και τουρίστες.
Μετά από 20 χρόνια και πλέον λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας, αποφασίστηκε επιτέλους να μπει δωρεάν Wifi στους σταθμούς, ώστε οι πολίτες να μπορούν να σερφάρουν ελεύθερα και ενώ βρίσκονται στις αποβάθρες.
Το σχέδιο εγκατάστασης Wi-Fi στους σταθμούς του Μετρό είχε “κολλήσει” τρία χρόνια στη γραφειοκρατία. Τώρα, όμως, έχει μπει στην τελική ευθεία.
Στα τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει η εγκατάσταση στον πρώτο σταθμό. Σταδιακά θα γίνει η εγκατάσταση και σε άλλους, ώστε τον Οκττώβριο να είναι διαθέσιμο τουλάχιστον σε 5 σταθμούς.
Το εργο θα εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουλίου από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος παράλληλα θα παρουσιάσει το πλάνο των επόμενων κινήσεων.
Δεν έχει γίνει νωστό σε ποιον σταθμό θα μπει πρώτα.
Ανακοίνωση για το Ίντερνετ στην Αθήνα – Τι θα γίνει σε όσους έχουν Cosmote
Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η επέκταση της οπτικής ίνας που περνάει ο OΤΕ, με το ίντερνετ πλέον να πηγαίνει σφαίρα σε 32 νομούς, ανάμεσά τους και η Αττική.
Η υποδομή Fiber To The Home (FTTH) από τον Όμιλο ΟΤΕ επεκτείνεται και πλέον έχει περαστεί σε 32 δήμους σε όλη τη χώρα.
Η επέκταση του FTTH πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ άνω των 3 δισ. ευρώ. Υλοποιώντας το έργο, ο Όμιλος θα φέρει το FTTH σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του 2024 είναι τα 1,8 εκατ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ τα νέα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μέσα από αυτή την επέκταση, θα έχουν μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, πρόσβαση σε FTTH, βρίσκονται σε δήμους των νομών: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος Άργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας).
«Η FTTH υποδομή μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με οπτικές ίνες να φτάνουν σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Συνεπείς στη δέσμευσή μας, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας, όπου όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα.», δήλωσε σχετικά ο Chief Technology Officer Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης.
Ανακοινώθηκε δωρεάν γρήγορο Ίντερνετ στην Ελλάδα: Ισχύει για όλους
Όλα είναι έτοιμα για σούπερ γρήγορο Ίντερνετ και μάλιστα… τσάμπα. Διαβάστε στα xristika.gr.
Το πολυδιαφημισμένο νέο πρόγραμμα «Smart Readiness» για συνδέσεις ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων μέσω οπτικής ίνας για διαμερίσματα είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα.
Το είπε άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τόνισε πως όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται για να βάλετε γρήγορο ίντερνετ έχουν ήδη «τρέξει» και το πρόγραμμα για σύνδεση ίντερνετ με οπτική ίνα θα είναι στον «αέρα» εντός του Ιουλίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως το πρόγραμμα είναι συμπληρωματικό στο ισχύον πρόγραμμα για το voucher ευρυζωνικότητας με το οποίο κάθε κτίριο και κάθε πολυκατοικία μπορεί να συνδεθεί.
Πιο συγκεκριμένα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, προβλέπεται ότι πλέον για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της αίτησης έκδοσης «Smart Readiness Vouchers».
Οι Smart Readiness
Στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).
Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Επίσης, πραγματοποιείται η απαραίτητη προετοιμασία για την εγκατάσταση και την επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).
Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες που βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης και δεν διαθέτουν, ήδη, ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.
Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Οι ενδιαφερόμενοι εγκαταστάτες μέσω της πλατφόρμας smartreadiness.gov.gr μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, για τα κτίρια που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της Δράσης «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια (Smart Readiness)».
Κόβεται… το Ίντερνετ στην Ελλάδα: Έκτακτες αποφάσεις σε λίγο
Το Ίντερνετ στην Ελλάδα σχεδόν παραπαίει σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ΕΕ έχει βάλει τη χώρα μας για τα καλά στο στόχαστρό της.
Και επειδή το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης γνωρίζει σε πόσο δυσμενή θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες δρομολογεί έκτακτες εξελίξεις.
Οι ταχύτητες σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία έχουν μπει στο στόχαστρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προχώρησε στην ανάθεση δύο συμβάσεων.
Η πρώτη σύμβαση έγινε με την «T3i Group LLC dba Tarifica» και αφορά στην «Ανάθεση υπηρεσιών εξειδικευμένου Συμβούλου για α) την πρόσβαση σε διεθνή βάση δεδομένων των προσφερόμενων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και των τιμών αυτών και β) τη συγκριτική αξιολόγηση της Ελληνικής Αγοράς Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, βάσει σύνθετου δείκτη που συνδυάζει δεδομένα ποιότητας υπηρεσιών και κόστους ανάπτυξης δικτύου».
Η δεύτερη ανάθεση έγινε στην Εταιρεία “Ookla” και αφορά την παροχή υπηρεσιών ανάλυσης μετρήσεων ταχύτητας και άλλων μετρικών απόδοσης δικτύων πρόσβασης στο διαδίκτυο των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.
Στις δύο αποφάσεις τονίζεται ότι «η ΕΕΤΤ ως Εθνική Ρυθμιστική Αρχή των αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών οφείλει να ασκεί τα ρυθμιστικά, εποπτικά και ελεγκτικά της καθήκοντα έχοντας υπόψη της το σύνολο των παραγόντων και στοιχείων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των παρεχόμενων στους χρήστες υπηρεσιών, σταθερών και κινητών επικοινωνιών».
Μάλιστα αναφέρεται ότι «κατά συνέπεια, καθίσταται αναγκαία για την αποτελεσματική αφενός προστασία των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και αφετέρου άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ κατά την κείμενη νομοθεσία η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, από ανεξάρτητο σύμβουλο διεθνούς φήμης και εγνωσμένου κύρους σε θέματα αποτίμησης του επιπέδου των παρεχόμενων στους χρήστες υπηρεσιών, σταθερών και κινητών επικοινωνιών για τη συγκριτική αξιολόγηση δεικτών μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ, με σκοπό την παρακολούθηση της θέσης της χώρας, την υιοθέτηση καλών πρακτικών και τη σύγκλιση με τους προτεινόμενους στόχους της ΕΕ».