Ένα μεγάλο πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει που θα δίνει κουπούνια στους πολίτες για γρήγορο ίντερνετ, καθώς πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω του Mηχανισμού Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας (ΜΑΑ).
Καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα μπορούν να εγγραφούν σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που παρέχουν ταχύτητα καταφόρτωσης τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps (ίδια ταχύτητα καταφόρτωσης και αναφόρτωσης).
Θα δοθεί κουπόνι που θα καλύπτει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα 200 ευρώ ανά κουπόνι. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών.
Η Κομισιόν αξιολόγησε το πρόγραμμα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και των κατευθυντήριων γραμμών του 2023 για τα ευρυζωνικά δίκτυα, οι οποίες παρέχουν καθοδήγηση για την αξιολόγηση της συμβατότητας των κρατικών ενισχύσεων για τη διάδοση ευρυζωνικών υπηρεσιών με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή την ενίσχυση της διαδικτυακής συνδεσιμότητας και της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια της αγοράς για τη διάδοση των επιλέξιμων ευρυζωνικών υπηρεσιών από τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν εισάγει διακρίσεις και είναι τεχνολογικά ουδέτερο, δεδομένου ότι οι επιλέξιμοι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επιλέγουν πάροχο υπηρεσιών ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας. Επιπλέον, το πρόγραμμα είναι αναλογικό, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο μέτρο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ΕΕ. Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Ίντερνετ: Έχετε αυτό το αντικείμενο σπίτι σας; Σας «κόβει» ταχύτητα στο… φουλ!
Ίντερνετ: Αν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες, η λύση είναι ίσως πιο απλή από ό,τι πιστεύεις.
Πριν αρχίσεις δηλαδή να κατηγορείς τον πάροχο του internet για αργές επιδόσεις Wi-Fi, σκέψου ότι ίσως η αιτία του αργού Wi-Fi να βρίσκεται μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.
Πιο συγκεκριμένα ο Drew English της Charter & Co. αναφέρει συγκεκριμένα: Δεν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά τα μικροκύματα επηρεάζουν το Wi-Fi, ρίχνοντας της κλήσεις ή το HD streaming.
Τόσο ο φούρνος μικροκυμάτων όσο και το Wi-Fi router σου χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα 2.4Ghz. Αν και ο φούρνος χρησιμοποιεί τα κύματα αυτά για να ζεστάνει το φαγητό, το Wi-Fi router από την μεριά του βασίζεται σε αυτά για να μεταφέρει δεδομένα στο σπίτι.
Αν και οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν τα μικροκύματα εντός της συσκευής πολλές φορές προκαλούν παρεμβολές με το Wi-Fi.
Ο Drew ανέφερε συγκεκριμένα:
Οι φούρνοι μικροκυμάτων από λιγότερο γνωστές μάρκες συχνά δεν είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τα ίδια υψηλά πρότυπα με εκείνους των μεγάλων κατασκευαστών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί leak μικροκυμάτων νωρίτερα σε σχέση με ένα επώνυμο μοντέλο.
Ωστόσο, ακόμη και οι ακριβότεροι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν να παρουσιάσουν διαρροές με την πάροδο του χρόνου.
Η λύση; Απλή, απομάκρυνε το Wi-Fi από φούρνους μικροκυμάτων.
Ίντερνετ: Πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα – Γιατί θα «σέρνεται» για πάντα
Σύμφωνα με συνέντευξή του στη Καθημερινή του καθηγητή και αντιπροέδρου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Δημήτριο Βαρουτά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει γρήγορο internet.
Σχολιάζοντας τις ταχύτητες του Ιντερνετ στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουτάς επιβεβαιώνει πως στις υψηλές ταχύτητες είμαστε σε αρκετά χαμηλό ποσοστό και προσθέτει πως σε αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο η προσφορά αλλά και η ζήτηση.
«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αυξημένη ζήτηση στη μέση ταχύτητα στην Ελλάδα, ωστόσο ο εθνικός και ο ευρωπαϊκός στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στα 100Mbps και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 1Giga. Αλλωστε, η υπάρχουσα υποδομή αυτή τη στιγμή μπορεί να υποστηρίξει τα 100Mbps», εξηγεί.
Στην ερώτηση, λοιπόν, γιατί έχουμε πολύ καλά ποσοστά στις μέσες ταχύτητες, αλλά ακόμη υστερούμε σημαντικά στα πακέτα που ξεπερνούν τα 100Mbps, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως γι’ αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι.
Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. […] Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές.
«Αρχικά στην Ελλάδα έχουμε πολλές γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μόνο για τηλέφωνο, με αποτέλεσμα αυτές οι γραμμές να μη γίνουν ποτέ ευρυζωνικές. Επίσης υπάρχουν πολλά σπίτια με έναν κάτοικο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με 50Mbps ή λιγότερα. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν πολλές γραμμές –σε χωριά ή εξοχικά– με χαμηλές ταχύτητες διότι η χρήση Ιντερνετ γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Επίσης βλέπουμε πως αυτή τη στιγμή πολλά νοικοκυριά ικανοποιούν τις ανάγκες με τα 100Mbps και «συμπληρώνουν» με πρόσβαση από το Διαδίκτυο στο κινητό», εξηγεί ο κ. Βαρουτάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη ένας λόγος είναι η πολύ χαμηλή διείσδυση της οπτικής ίνας –κάτω του 1% στην επικράτεια– και η οποία προσφέρει ταχύτητα άνω των 200Mbps.
«Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. Είναι προφανές πως χρονικά είμαστε πίσω, αλλά επιταχύνουμε. Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ, το «δημοφιλέστερο» πακέτο σύμφωνα με τις μετρήσεις των χρηστών για το 2022 είναι το 100Mbps, το οποίο έχει πάνω από τις μισές μετρήσεις – 56%. Ακολουθούν το πακέτο 50Mbps, με 20% των μετρήσεων, και το πακέτο 24Mbps (DL), το οποίο έχει 20,04% των συνδέσεων.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της μέσης ταχύτητας στα σταθερά δίκτυα από το 2019 και μετά, καθώς και αύξηση του αριθμού των συνδρομητών σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (VDSL, FTTH).
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ εξηγεί πώς η περίοδος της πανδημίας ήταν καθοριστική για να αλλάξει ο χάρτης της συνδεσιμότητας στην Ελλάδα.
«Πριν από την πανδημία δεν υπήρχε τόσο στην κουλτούρα μας η σύνδεση σε τόσες πλατφόρμες στην τηλεόραση. Αυτό σε συνδυασμό με την τηλεργασία οδήγησε στη σημαντική αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες Ιντερνετ στο σπίτι από τους συνδρομητές», τονίζει.
Φτάνοντας στο σήμερα, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως ο χρήστης έχει ποικιλία, καθώς μπορεί να συνδεθεί στο Ιντερνετ από το κινητό του ή από το σταθερό, ενώ στη σύνδεση εκτός από τον χαλκό προχωρούμε και στην οπτική ίνα στο σπίτι.