Εμβολιασμός: Νέοι κανόνες από 1η Σεπτεμβρίου σε όλες τις δραστηριότητες παιδιών. Οι παιδότοποι σε κλειστούς χώρους θα δέχονται μόνον εμβολιασμένους συνοδούς των παιδιών ή νοσήσαντες. Το λάθος που δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Από την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου ανοίγουν και οι παιδότοποι που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση ενώ οι παιδότοποι σε υπαίθριο χώρο λειτουργούσαν από τις αρχές του καλοκαιριού.
Όπως προβλέπει η απόφαση θα επιτρέπονται έως δύο (2) σύνοδοι με μάσκα στον χώρο αναμονής και ένα (1) παιδί ανά 5 τ.μ.
Η είσοδος για τους συνοδούς θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν
Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο (2) φορές την εβδομάδα, μία (1) με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία (1) με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στα τραπεζοκαθίσματα ισχύουν οι όροι που ισχύουν και στην εστίαση.
Εμβολιασμός: Η ανακοίνωση που αφορά όλους τους μαθητές
Έρχονται νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία. Μάσκα παντού εκτός από γυμναστική. Τι ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά. Τι πρέπει να κάνουν καθητές και εκπαιδευτικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Με νέες διευκρινίσεις προχώρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Η κ. Κεραμέως, επεσήμανε πως «τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση».
«Η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις» επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.
Η ίδια ανέφερε ότι η απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζωσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές. «Περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί» είπε κλείνοντας η υπουργός.
Εμβολιασμός: Εκκλήσεις στους εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό και διευκρινίσεις για τα self test
Όπως έγραψε το ethnos.gr, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέλαβαν από σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, υπηρεσία και και μετά από τις «παρανοήσεις» που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τα τεστ, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι μπορούν να κάνουν ένα self test και ένα πριν προσέλθουν στα σχολεία στις 6 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τονίζει ότι: «Aπό 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου».
Μέχρι τότε (δηλαδή από σήμερα έως ν΄ ανοίξουν τα σχολεία), θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), από την Τρίτη 31 Αυγούστου και ως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Η δήλωση του αποτελέσματος θα πραγματοποιείται με την ισχύουσα και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά διαδικασία.
Εμβολιασμός: Έκκληση Κεραμέως για εμβολιασμό
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απηύθυνε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς για άλλη μια φορά να εμβολιαστούν. «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για να εμβολιαστεί και ο τελευταίος εκπαιδευτικός, δίνοντας με αυτό τον τρόπο και το παράδειγμα στην κοινωνία για τη σημασία του εμβολιασμού», τόνισε η υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης.
Φέτος έχουμε το εμβόλια που μας βοηθάει να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία». Η ίδια υπενθύμισε ότι για τους εκπαιδευτικούς, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο προβλέπονται δύο εργαστηριακά τεστ, με δική τους ευθύνη και κόστος, ενώ για τους μαθητές, αντίστοιχα, προβλέπονται δύο self test.
Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία θα υπάρξει αύξηση των εργαστηριακών τεστ, τονίζοντας ότι «η γενική κατεύθυνση σε περίπτωση κρούσματος είναι να μην κλείνει αυτομάτως το τμήμα, γιατί τώρα έχουμε νέα δεδομένα. Η κατεύθυνση είναι να αυξηθεί ο εργαστηριακός έλεγχος».
Εμβολιασμός: Όλες οι αλλαγές που θα δούμε από Σεπτέμβρη
Την ίδια ώρα, αλλαγές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση.
Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου αφορούν «την αυτονομία του σχολείου, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών, την ενίσχυση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου και την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης».
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου για τα παιδιά μας, που εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, και η απελευθέρωση του δυναμικού των εκπαιδευτικών μας, σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας, διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας.
Ελεύθερη επιλογή βιβλίου, αυτονομία στη μορφή των τετραμηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης (πχ ατομική/ομαδική εργασία, ανεστραμμένη τάξη αντί για ωριαίο διαγώνισμα) και τέλος στην υπερρύθμιση των λοιπών ενδιάμεσων δοκιμασιών, όπως ο αριθμός και η διάρκειά τους.
Αποκεντρώνεται η διαδικασία διεξαγωγής εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων, όπου σήμερα απαιτείται η έγκριση του υπουργείου, δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης εκπαιδευτικών ομίλων και απλοποιείται η διαδικασία διενέργειας ερευνών και πρακτικής άσκησης εντός των σχολικών μονάδων.
Ο διευθυντής αποκτά αρμοδιότητες που του «επιτρέπουν να υπηρετήσει το αυτόνομο σχολείο, ενώ καλείται πλέον να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής».
Συγκεκριμένα, θεσπίζονται υποστηρικτικά όργανα (ενδοσχολικοί συντονιστές, μέντορες, υποδιευθυντές, υπεύθυνοι διασύνδεσης με το μαθητή στα ΕΝΕΕΓΥΛ (Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια Λύκεια), διοργανώνονται υποχρεωτικές ετήσιες επιμορφώσεις.
Ο διευθυντής θα είναι ένας από τους τρεις αξιολογητές των εκπαιδευτικών, θα έχει την αρμοδιότητα για τη διοργάνωση παιδαγωγικών συναντήσεων, την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, τη δυνατότητα αξιοποίησης των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου, της εξασφάλισης επιπλέον πόρων μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την ευκολότερη αποδοχή δωρεών και χορηγιών.
Η θητεία τους αυξάνεται από τρία σε τέσσερα χρόνια και παρέχεται η δυνατότητα επαναδιορισμού χωρίς όριο δυο θητειών.
Θα διενεργούνται εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο στην ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου (ελληνική PISA), για την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η ενταξιακή εκπαίδευση ενισχύεται, ακόμα, με τη προσβασιμότητα των ιστοσελίδων όλων των δημόσιων σχολικών μονάδων.