Μπάχαλο στους Δήμους της Αθήνας με τις αποφάσεις για νέες άδειας χτισίματος. Ποιοι Δήμαρχοι έκαναν κινήσεις ώστε πλέον να μην εκδίδονται άδειες.
Οι κατασκευαστές καταθέτουν αιτήματα στις υπηρεσίες δόμησης για να προλάβουν τις ανατροπές που μπορεί να φέρει το ΣτΕ σχετικά με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και οι Δήμαρχοι της Αττικής προχωρούν στο πάγωμα των οικοδομικών αδειών.
Το ΣτΕ αναμένεται να λάβει απόφαση για το αν είναι συνταγματική ή όχι η πρόβλεψη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) με την οποία οι εργολάβοι οικοδομών μπορούν να έχουν μπόνους σε ύψος και τετραγωνικά σε κτίρια με περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, κ.λπ.
Ήδη το Πέμπτο Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε πως το μπόνους είναι αντισυνταγματικό αλλά παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια λόγω της σοβαρότητάς του.
Μετά την απόφαση από το Πέμπτο Τμήμα ήταν φυσικό οι εργολάβοι να προχωρήσουν σε νέα αιτήματα για έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, ώστε να προλάβουν το μπόνους.
Από την άλλη, οι Δήμαρχοι κάνουν κινήσεις ματ.
Με χθεσινή απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, επιδιώκει να μπλοκάρει την έκδοση νέων αδειών. Ήδη η δημοτική αρχή διαμηνύει πως θα εγκρίνει μόνο άδειες που δεν θα προβλέπουν το μπόνους.
Το ίδιο αναμένεται να κάνουν αυτές τις ημέρες και άλλοι δήμαρχοι σε Γλυφάδα, Παπάγου, κ.α. Σημειώνεται πως από το μπόνους είχαν εξαιρεθεί οι περιοχές Φιλοθέης, Ψυχικού και Εκάλης με το σκεπτικό πως ήταν κηπουπόλεις.
Το ίδιο ευεργέτημα ζητούν τώρα και άλλες περιοχές επειδή και αυτές θεωρούνται κηπουπόλεις. Την αρχή είχε κάνει ο δήμος Αλίμου ο οποίος ήταν ένας από αυτούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ με το επιχείρημα πως το μπόνους του ΝΟΚ επιτρέπει την τσιμεντοποίηση μεγάλων περιοχών αλλά και την κατασκευή πανύψηλων κτιρίων.
Οι δημοτικές αρχές σκληραίνουν τη στάση τους μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σύμφωνα με την οποία δεν έχουν το δικαίωμα να παγώσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών και πως κινούνται εκτός θεσμικού πλαισίου. Σε προχθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει πως «αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου».
«Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
4 ελληνικές τράπεζες το ανακοίνωσαν: Τι κλείνουν
Αλλάζουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε και… μέρισμα.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να γυρίσουν σελίδα, καθώς ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κλείνει.
Από εδώ και πέρα οι τράπεζες περνούν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απομένει αφενός η πώληση του 18% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, αφετέρου ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής.
Και τα καλά νέα για τις τράπεζες συνεχίζονται. Ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μία περίοδο με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας και με υπόσχεση μερίσματος μετά από μία και πλέον δεκαετία.
Το ΤΧΣ ολοκληρώνει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.
Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσει προσφορές άνω των 25 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.
Τα placement στην Εθνική και της Πειραιώς συγκέντρωσαν το υψηλό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, δίνοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονoμία γενικότερα.
Στην περίπτωση της Εθνικής , η αποεπένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ συγκέντρωσε 8 δισ. με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο 1,067 δισ.
Ο επιτυχημένος κύκλος των αποπεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε με την Eurobank και την Alpha Bank.
Η Eurobank αγόρασε το 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατ.
Η Αlpha Bank έγινε η δεύτερη τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως, καθώς το ΤΧΣ έκανε αποδεκτή τη μία και μοναδική προσφορά, αυτή της UniCredit για την αγορά του περίπου 9% έναντι 293,48 εκατ.
Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται και από την έντονη παρουσία τους στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων τους.
Η έξοδος της Εθνικής στις αγορές μέσω έκδοσης 5ετούς senior preferred ομολόγου συγκέντρωσε προσφορές άνω των 2,4 δισ. από περισσότερους από 200 επενδυτές υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.
Η έκδοση της Πειραιώς (10ετές ομόλογο Tier 2), υπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 145 θεσμικούς επενδυτές.
Με σημαντική υπερκάλυψη, κατά 6 φορές ολοκληρώθηκε και η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου της Eurobank,, ενώ οι προσφορές άγγιξαν τα 1,8 δισ.
Τράπεζα Πειραιώς: Η έκτακτη ανακοίνωση για δωρεάν… χρήματα
Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μία νέα ανακοίνωση για τη δωρεάν διάθεση των μετοχών της.
Συγκεκριμένα η συστημική τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε σε δωρεάν διάθεση 205.680 ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 822.720 ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει:
Η «Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε εφαρμογή της από 27.06.2023 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτής από 19.10.2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της για την έγκριση των όρων του Προγράμματος Διάθεσης Δωρεάν Μετοχών της Εταιρείας σε στελέχη και υπαλλήλους αυτής και συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών, διατέθηκαν δωρεάν από την Εταιρεία σε υλοποίηση εφαρμοζόμενου σχήματος μεταβλητών αποδοχών (Πρόγραμμα Διακράτησης Ανώτατων Στελεχών, εφεξής το «Πρόγραμμα»), μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, συνολικά 205.680 ίδιες, κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Εταιρείας. Η συνολική αξία των ανωτέρω μετοχών ανήλθε σε €822.720, βάσει της τιμής κλεισίματος €4,00 της μετοχής της Εταιρείας στις 14.03.2024.
Οι ως άνω μετοχές αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 27.06.2023 προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της Εταιρείας.
Βάσει του Προγράμματος, υφίσταται υποχρέωση διακράτησης των εν λόγω μετοχών για ένα έτος από την ημερομηνία κτήσης τους. Μετά και την προαναφερόμενη διάθεση στο πλαίσιο του Προγράμματος, η Εταιρεία κατέχει συνολικά 3.769.739 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,30% του συνόλου των μετοχών της.