Αναδρομικά συντάξεων: Δήλωση… βόμβα από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αναδρομικά… γιοκ!
Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει την δικαστική απόφαση που επαναφέρει στα επίπεδα προ του 2012 τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών.
Επαναλαβάνοντας τις διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή:
Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά, σημείωσε προσθέτοντας πως η καθολική εφαρμογή της θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε πως σέβεται πολύ τους δικαστές και συμφωνεί ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά, ωστόσο όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή.
Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη.
Εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρθηκε σε δυο παρεπόμενα προβλήματα:
«Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό», υποστήριξε.
Φαντάζεστε μια κοινωνία που για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές.
Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών.
Μα είναι δυνατόν; αναρωτήθηκε.
Το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός ισχυρίστηκε πως στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνει όταν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές – που έχουν δημοσιονομικό κόστος – να μπαίνουν αυτομάτως εφάπαξ φόροι στους πολίτες:
Επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Έμα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει[…]
Όταν βγαίνει μια απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες.
Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κανουμε δημοσιονομική πολιτική.
Υπενθυμίζεται πως με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (28-3) το Ελεγκτικό Συνέδριο, συντασσόμενο με το Μισθοδικείο, αποφάσισε την επάνοδο των συντάξιμων αποδοχών των Δικαστών στα επίπεδα προ του 2012, οπότε και εφαρμόστηκαν οι μνημονιακές περικοπές.
Με την απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαιώνει τους προσφεύγοντες συνταξιούχους δικαστές, καθώς προβλέπει ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και από Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή αφορά μόνο στους συνταξιούχους που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να υπάρξει σχετική κυβερνητική απόφαση.
Στις τρεις πρώτες κατηγορίες εντάσσονται 560.000 δικαιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς και είχαν μικρές ωφέλειες, οι οποίοι θα λάβουν έως το τέλος Μαρτίου 300 ευρώ.
Ειδικότερα:
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται 120.000 συνταξιούχοι (το 5% του συνόλου των συνταξιούχων) με συντάξεις από 800 έως 1000 ευρώ, που δεν πήραν καθόλου αύξηση, καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν το υψηλό μπόνους των 300 ευρώ.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται 370.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ, οι οποίοι έλαβαν μεν την επιταγή ακρίβειας των Χριστουγέννων ύψους 250 ευρώ, αλλά δεν πήραν καθόλου αύξηση, καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά.
Και αυτή η κατηγορία θα λάβει το υψηλό μπόνους των 300 ευρώ για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας
Στη τρίτη κατηγορία εντάσσονται 70.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.000 έως 1.100 ευρώ, που επίσης δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Είχαν, ωστόσο, μηδαμινή ωφέλεια 36 ευρώ το χρόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 300 ευρώ.
Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν 300.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ, οι οποίοι δεν έλαβαν αυξήσεις και είχαν ωφέλεια από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης περίπου 111 ευρώ ετησίως.
Αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 250 ευρώ.
Στην πέμπτη κατηγορία εντάσσονται 94.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ, που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% αλλά πήραν μικρότερη αύξηση έως 3,49%.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ.
Στην έκτη κατηγορία εντάσσονται 33.000 συνταξιούχοι με συντάξεις από 1.100 έως 1.600, που έλαβαν αύξηση έως 3,49%. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν μπόνους 200 ευρώ.
Στην έβδομη κατηγορία εντάσσονται 158.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ, που πήραν αύξηση από 3,5% έως 6,9%. Και αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει μπόνους 200 ευρώ.
Η εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση είναι κλιμακούμενη σε 3 κλίμακες:
300 ευρώ
250 ευρώ
200 ευρώ
και εξαρτάται από τρία κριτήρια: την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης και τις τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης, που αποτελεί και κρίσιμο κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης. Δηλαδή, η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν την παρακράτηση των φόρων.
Οι μόνοι που εξαιρούνται από την παροχή είναι οι υψηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ (το 2% των συνταξιούχων), οι οποίοι όμως έχουν κέρδος άνω των 500 ευρώ ετησίως από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Παράλληλα, «αδικημένοι» θεωρούνται οι συνταξιούχοι που ναι μεν πήραν ακέραια την αύξηση (οπότε δεν δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση), αλλά η ανοδική πορεία της φορολογικής κλίμακας και οι υπόλοιπες κρατήσεις απορρόφησαν μέρος της αύξησης.
Για παράδειγμα:
συνταξιούχος ελάμβανε σύνταξη 1.582 ευρώ
Με την αύξηση κατά 7,75%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 122,6 ευρώ, φτάνοντας τα 1.705 ευρώ μικτές αποδοχές.
Επειδή όμως η σύνταξή του είναι πάνω από το όριο των 1.700 ευρώ, στον εν λόγω συνταξιούχο επιβλήθηκε κράτηση 6% υπέρ εισφοράς αλληλεγγύης, από 3% που ήταν μέχρι πρότινος.
Η νέα κράτηση ανέρχεται σε 102 ευρώ.
Αρα, η νέα σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.603 ευρώ μικτές αποδοχές.
Συνεπώς, η πραγματική αύξηση για τον συνταξιούχο αυτής της περίπτωσης δεν είναι 122 ευρώ, αλλά 21 ευρώ, δηλαδή 101 ευρώ λιγότερα.
Ωστόσο οι εν λόγω συνταξιούχοι δε θα λάβουν μόνο την παροχή σε χρήμα αλλά θα δουν και λογιστικό όφελος, με τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς ώστε να ανοίξει και γι΄αυτούς ο δρόμος για μελλοντικές αυξήσεις στην τσέπη.
Η νέα προσωπική τους διαφορά είναι ήδη εμφανής στα εκκαθαριστικά σημειώματα Φεβρουαρίου. Πολλοί συνταξιούχοι όμως δεν γνωρίζουν πού να αναζητήσουν τα εκκαθαριστικά η όταν τα εντοπίσουν διαμαρτύρονται γιατί τα θεωρούν πολύπλοκα και δεν βρίσκουν εύκολα τα ποσά που τους ενδιαφέρουν.
Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε λοιπόν για να βρείτε το νέο ποσό της σύνταξής σας και τη νέα προσωπική σας διαφορά;
Πρώτο βήμα: Εισέρχεστε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-efka (efka.gov.gr) και επιλέγετε την υπηρεσία Συνταξιούχοι. Στη συνέχεια πατάτε την επιλογή «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης» και κατόπιν την επιλογή «Μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα κύριων συντάξεων από 1/1/2019».
Δεύτερο βήμα: Εισέρχεστε στην υπηρεσία πληκτρολογώντας τους κωδικούς του TAXISNET
Tρίτο βήμα: Αναζητάτε δύο ενημερωτικά σημειώματα του Δεκεμβρίου 2022 και του Φεβρουαρίου 2023 ώστε να μπορείτε να τα συγκρίνετε.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η εισφορά επιβάλλεται σε όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.
Επίσης, επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.
Αναλυτικότερα, το κέρδος μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…