Αναδρομικά συντάξεων 2022: Έγινε η ανατροπή – Τετραπλή δικαίωση και πληρωμές σύντομα

Αναδρομικά συντάξεων: Nέες δικαστικές αποφάσεις επιδικάζουν την καταβολή αναδρομικών για δώρα και επικουρικές για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Τετραπλή δικαίωση συνταξιούχων για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών συντάξεων, που αφορούν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, συνιστούν τέσσερις νέες δικαστικές αποφάσεις.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις έρχονται σε μια περίοδο που όλοι οι συνταξιούχοι περιμένουν με αγωνία επί 18 μήνες, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει οριστικά την υπόθεση των αναδρομικών τους, για το επίμαχο 11μηνο.

Η συγκεκριμένη δίκη πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021 και έκτοτε δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, κρατώντας σε αγωνία και «ομηρία» περίπου 2.000.000 συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν τη δικαίωση ώστε να λάβουν τα αναδρομικά που τους αναλογούν.

Τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ για το κρίσιμο 11μηνο, Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, τα οποία αναλύονται σε 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η υπόθεση αφορά στις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τον δώρων που έγιναν το έτος 2012 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το δεύτερο μνημόνιο, οι οποίες ήδη κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2020, δικαίωσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Πρόκειται για 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν πλήρως τα αναδρομικά, για κύριες συντάξεις, επικουρικές και δώρα, για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Αναδρομικά συντάξεων: Τα ποσά που διεκδικούνται

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, λόγω του δεδικασμένου που υπάρχει, από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:

  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.
  • Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.

Και ενώ η αναμονή για την έκβαση της μεγάλης δίκης, απαιτεί αρκετή υπομονή, αφού καθυστερεί σχεδόν 18 μήνες, τα διοικητικά δικαστήρια, σε πρώτο βαθμό, συνεχίζουν να δικαιώνουν συνταξιούχους που υπέβαλλαν προσφυγές.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.), πρόκειται για τις αποφάσεις του διοικητικού Πρωτοδικείο Αθηνών:

  • 1711-2022-ΔΠΑ
  • 2731-2022-ΔΠΑ
  • 3394-2022-ΔΠΑ
  • 3912-2022-ΔΠΑ

Αυτές οι αποφάσεις, εφόσον δεν προσβληθούν από τον ΕΦΚΑ, ορίζουν την απόδοση των αναδρομικών επικουρικών συντάξεων και δώρων, για το συγκεκριμένο 11μηνο, στους συνταξιούχους που προσέφυγαν.

Αναδρομικά συντάξεων: Και νέες αυξήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Χαράς ευαγγέλια για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς έρχονται αυξήσεις και μάλιστα… γενναίες! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έχουν προβλεφθεί με νόμο και δεν ακυρώνονται, ενώ στις επικουρικές οι αυξήσεις που επίσης έχουν νομοθετηθεί θα δοθούν αν δεν υπάρχουν ελλείμματα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» με το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκάλυψε πρώτος στις 21/3/2022 τις επερχόμενες αυξήσεις για το 2023, με τα πρώτα σενάρια βάσει εκτιμήσεων να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό γύρω στο 4% με 5%, και επικρατέστερο το 4,5% σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα.

Την αποκάλυψη του «Ασφάλιση και Συντάξεις» ήρθαν να επιβεβαιώσουν πρόσφατα και οι επίσημες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Χατζηδάκης-Τσακλόγλου) ότι το 2023, μετά από μια 12ετία παγώματος και περικοπών, θα δοθούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις όπως τις προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ο νόμος 4670/2020, στην παράγραφο 4α, του άρθρου 25 (που τροποποιεί άρθρο 14 του νόμου 4387/2016), αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό των αυξήσεων για τις κύριες συντάξεις.

Ειδικότερα, η παράγραφος 4α του άρθρου 25 του νόμου 4670 αναφέρει ότι:

«Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Οι αυξήσεις, δηλαδή, θα είναι ίσες με το 50% του αθροίσματος της μεταβολής ΑΕΠ και πληθωρισμού και όχι μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.

Προσοχή: Η αύξηση θα υπολογιστεί επί της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης, όχι επί της προσωπικής διαφοράς.

Με τα ως τώρα δεδομένα από τις πλέον αρμόδιες πηγές (Τράπεζα της Ελλάδος, Κρατικός Προϋπολογισμός κ.ά.), ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 εκτιμάται στο 3,5%-3,8% και ο πληθωρισμός σε ένα εύρος από 5,8% ως 7%.

Σύμφωνα με το νόμο και βάσει των έως τώρα επίσημων προβλέψεων της οικονομίας, το ήμισυ της ανάπτυξης, δηλαδή περίπου 1,9%, και το ήμισυ του πληθωρισμού, δηλαδή ένα μέσο ποσοστό 3,2%, αθροίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 5,1%, που θα είναι και η αύξηση των αυξήσεων για το 2023.

Αν τα δεδομένα αλλάξουν (π.χ., μείωση του ρυθμού ανάπτυξης), μπορεί το ποσοστό αύξησης των συντάξεων να υποχωρήσει στο 4% και όχι πιο κάτω. Αν τα πράγματα καλυτερέψουν, τότε οι αυξήσεις μπορεί και να κινηθούν οριακά πάνω από το 5%.

Οι νέοι πίνακες με τις αυξήσεις κύριων συντάξεων για όλα τα Ταμεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», παίρνουν ως εκτίμηση μια αύξηση της τάξης του 4,8% σε όλες τις συντάξεις.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να είναι κλιμακωτές, δηλαδή να αποφασιστεί μεγαλύτερη αύξηση στις χαμηλές συντάξεις, ώστε να φανούν στην τσέπη των συνταξιούχων, και μικρότερη αύξηση στις υψηλότερες συντάξεις.