Αναδρομικά ενστόλων: Παρέμβαση για το ζήτημα που έχει ανακύψει µε τα αναδρομικά των αποστράτων πραγµατοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Πάνος Καµµένος. Με εντολή που έδωσε σε συνεργασία µε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα γίνει έρευνα για τυχόν αδικίες και λάθη που έγιναν µε τα αναδροµικά των αποστράτων.
Στη σχετική ανακοίνωση σηµειώνεται πως «παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Αµυνας δεν είναι ο υπεύθυνος φορέας, µε εντολή του υπουργού Εθνικής Αµυνας Πάνου Καµµένου, σε συνεννόηση µε τον ΕΦΚΑ, δόθηκαν οδηγίες για να διερευνηθούν και να αποκατασταθούν τυχόν αδικίες οι οποίες µας καταγγέλθηκαν».
Η παρέµβαση του υπουργείου Αµυνας έρχεται ύστερα από καταγγελίες των φορέων των αποστράτων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει είτε πολύ χαµηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν είτε ότι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Για παράδειγµα, όπως καταγγέλλουν οι απόστρατοι, ένας συνταξιούχος ο οποίος αποστρατεύτηκε µε τον βαθµό του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού δικαιούται µεικτό ποσό αναδροµικών ύψους 13.630 ευρώ. Σε αυτό το ποσό οι συνολικές κρατήσεις ανέρχονται στα 10.386 και έτσι το καθαρό ποσό που καταβλήθηκε την Παρασκευή στον τραπεζικό του λογαριασµό ήταν µόλις 3.244 ευρώ, δηλαδή οι κρατήσεις ανήλθαν στο απίστευτο ποσοστό του 76,1%.
Αναδρομικά ενστόλων: Κραυγαλέες περιπτώσεις
Εχουν καταγγελθεί όµως και χειρότερες περιπτώσεις. Σε απόστρατο συνταγµατάρχη µε 35 χρόνια υπηρεσίας και µεικτή σύνταξη σήµερα 1.665 ευρώ δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αναδροµικών. Σε χήρα αποστράτου της Πολεµικής Αεροπορίας το µεικτό ποσό των αναδροµικών ήταν µόλις 99 ευρώ και σε αυτά έγιναν κρατήσεις µε αποτέλεσµα το καθαρό ποσό που εισέπραξε να διαµορφώνεται σε 79 ευρώ. Πρώην αρχηγός του Λιµενικού ο οποίος ανέµενε αναδροµικά περίπου 4.000 ευρώ είδε ότι στον τραπεζικό του λογαριασµό δεν είχε κατατεθεί ούτε ευρώ.
Οπως έχουν υποστηρίξει εκπρόσωποι των αποστράτων, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου για απόστρατους µε τον ίδιο βαθµό αποστρατείας και τα ίδια έτη υπηρεσίας καταβλήθηκαν ποσά αναδροµικών που διαφέρουν σηµαντικά µεταξύ τους. Οι ίδιοι σηµειώνουν ότι είναι πολύ µεγάλη η πιθανότητα να έχουν γίνει σηµαντικά λάθη από την πλευρά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος υπολόγισε το ποσό των αναδροµικών αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο υπολόγισε όλες τις κατηγορίες των κρατήσεων.
Μάλιστα σηµειώνουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις αρνητικών αναδροµικών, δηλαδή αποστράτων οι οποίοι λόγω της καταβολής αναδροµικών πέρασαν το όριο συνολικών καταβαλλόµενων συντάξεων άνω των 20.000 ευρώ και τέθηκε σε ισχύ µνηµονιακός κόφτης 5% επί του συνόλου των καταβαλλόµενων ποσών. Ετσι, όταν µε το ποσό των αναδροµικών το όριο των καταβαλλόµενων συντάξεων ξεπερνά οριακά τα 20.000 ευρώ, τότε προκύπτει πρόσθετη παρακράτηση ύψους 1.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα αναδροµικά ενεργοποίησαν έως και έξι κατηγορίες µειώσεων και συγκεκριµένα:
την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων,
την περικοπή του µνηµονιακού νόµου 4024/2011,
την περικοπή του µνηµονιακού νόµου 4051/2012,
τη µείωση του νόµου 4093/2012,
τις κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη,
την παρακράτηση 20% για φόρο εισοδήµατος.
Μάλιστα µε την παρακράτηση αυτή εξαντλείται και η φορολογική υποχρέωση καθώς αυτό προβλέπεται µε διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Τον χριστουγεννιάτικο «µποναµά» των αναδροµικών έλαβαν, έστω και συρρικνωµένο, περίπου 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών µισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστηµιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί κ.ά.). Τα αναδροµικά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για χρονικό διάστηµα από 16,5 µήνες έως και 47 µήνες, κατ’ αντιστοιχία µε το χρονικό διάστηµα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους.
Καταληκτική ηµεροµηνία καταβολής αναδροµικών για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών µισθολογίων θεωρήθηκε η υπαγωγή στον νόµο Κατρούγκαλου.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας µε πρόσφατη ανακοίνωσή του είχε αποκλείσει την πιθανότητα λαθών και είχε υποστηρίξει ότι στα αναδροµικά των αποστράτων έγιναν οι µειώσεις που είχαν γίνει σε όλους τους συνταξιούχους.