Αναδρομικά 2021: Η πικρή αλήθεια – Δεν θα πάρει κανένας ούτε ευρώ! Δείτε γιατί

Αναδρομικά 2021: Μπορεί χιλιάδες συνταξιούχοι να… ονειρεύονται την επιστροφή νέων αναδρομικών για το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016, ωστόσο η αλήθεια για το αν θα καταβληθούν είναι πολύ διαφορετική. Δείτε στο xristika.gr γιατί…

Οριστική απόφαση για το εάν το Δημόσιο οφείλει και νέο γύρο αναδρομικών πληρωμών σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, για το επίμαχο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016, που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε δίκη που θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να «σβήσει» τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Βάσει των υπολογισμών, τα νέα αυτά αναδρομικά ποσά ενδέχεται να φθάσουν έως και τα 2,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα πρόσθετο βαρύ φορτίο στα δημόσια οικονομικά.

Ήδη οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και οι πληρωμές -έστω και μερικώς- των διεκδικήσεων των συνταξιούχων είχαν ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να εκτινάξουν τη δαπάνη για συντάξεις, το 2020, στο 18% του μειωμένου ΑΕΠ.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων υπολογίζονται σε 723 εκατ. ευρώ, που αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, που αφορούν τόσο τους συνταξιούχους του δημοσίου όσο και αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

Να σημειωθεί ότι τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων ήταν το 2012 στα 800 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που διεκδικούν χαμηλότερο ποσό, καθώς η κύρια σύνταξή τους ήταν κάτω από τα 400 ευρώ, όπως για παράδειγμα οι αγρότες που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη και διεκδικούν 660 ευρώ.

Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές ήταν πλήρης, ήτοι δύο επικουρικές ανά έτος, ενώ οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 ήταν σε όλους όσοι λαμβάνουν επικουρικές και επιβλήθηκαν από το πρώτο ευρώ.

Μετά την πρώτη πιλοτική απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση, το περασμένο καλοκαίρι, προχώρησε στην επιστροφή των ποσών που αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και μόνο για 11 μήνες (Ιούνιος 2015 -Μάιος 2016).

Μετά από αυτό, οργανώσεις συνταξιούχων προσέφυγαν μαζικά στο ΣτΕ, ζητώντας να καταβληθούν και τα αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012.

Αναδρομικά 2021: Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον, το δικαστήριο είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση της νέας απόφασης, η οποία αφορά δυνητικά το σύνολο των συνταξιούχων. Αναλυτικά, οι δικαιούχοι χωρίζονται ως εξής:

  • Όλοι οι συνταξιούχοι, ήτοι 2,4 εκατ. άτομα, ενδέχεται να δικαιωθούν τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, για το επίμαχο διάστημα.
  • Περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι, που σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών.
  • Κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τη νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020, η οποία απαγορεύει σε όσους εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα.

Όσο για τα διεκδικούμενα ποσά, αυτά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τις 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και όσοι συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες, Δημόσιο είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά, που έλαβαν τις επιστροφές για τις περικοπές στις κύριες κι ενδέχεται να δικαιωθούν επιπλέον από 800 έως και 3.000 ευρώ ο καθένας.

Αναδρομικά 2021: Ξεκινά το πρώτο κύμα πληρωμών

Εντός καλοκαιριού, ο ΕΦΚΑ αρχίζει να πληρώνει, με καθυστέρηση, τις νέες, αυξημένες συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Πιθανότατα με εμβόλιμη πληρωμή, εντός του Ιουνίου, αναμένεται να καταβληθούν για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις συντάξεις περίπου 50.000 «νέων» συνταξιούχων, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, λόγω της αλλαγής στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Συνολικά, τα αναδρομικά για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους, ήτοι για όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν ή μετά το νόμο Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους.

Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο, καθώς μετά το πρώτο κύμα των αυξήσεων προς τους νέους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα, έπονται τα αναδρομικά και στη συνέχεια οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους παλαιούς.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις έρχονται σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο ΕΦΚΑ πληρώνει εντός της εβδομάδας αναδρομικά σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν σε υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων), καθώς και την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας Ιουνίου.

Ειδικότερα, από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν εκτός από τις τακτικές πληρωμές εξόδων κηδείας, επιδομάτων ασθένειας, μητρότητας ή εφάπαξ, 4,7 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων, αλλά και 1,35 εκατ. ευρώ σε 5.100 δικαιούχους συντάξεων θανάτου, που είδαν ξαφνικά, τον προηγούμενο μήνα, τη σύνταξή τους να μειώνεται.

Την αμέσως επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου και πιθανότατα με εμβόλιμη πληρωμή, την τελευταία βδομάδα του μήνα, θα πληρωθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους του δημοσίου έχουν ήδη υπολογιστεί και θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 25.000 συνταξιούχους του δημοσίου που θα λάβουν μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 78 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολοι ή δικαστικοί, που θα λάβουν αυξήσεις κοντά στα 200 ευρώ ή και παραπάνω. Προσοχή όμως. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, η αύξηση θα είναι λογιστική και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν απλώς να μειώνεται η προσωπική διαφορά.

Αλλά και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, κυρίως όσοι προέρχονται από τα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δουν αυξήσεις έως και 200-220 ευρώ. Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τα αναδρομικά 19 μηνών θα καταβληθούν ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα που θα λάβει αυξήσεις και αναδρομικά είναι όσοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016, και βάσει των υπολογισμών, πρόκειται για περίπου 150.000 συνταξιούχους. Αυτοί θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά αργότερα, πιθανότατα τον Ιούλιο, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ αλλά και άλλοι, περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση, κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.