Αλλάζουν τα πάντα στα αεροπορικά ταξίδια από το 2023: Τα πάνω – κάτω στις πτήσεις

Αεροπορικά ταξίδια: Τα αεροπορικά ταξίδια θα φθάσουν από 4 δισ. φέτος σε 7,8 δισ. το 2036. Τι αλλάζει με το νέο έτος, τι πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν ταξιδέψετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ανάκαμψη των ταξιδιών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό παγκοσμίως, ωστόσο λαμβάνουν χώρα αλλαγές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες ταξιδεύουν στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Από την πρώτη αεροπορική εταιρεία που πέταξε εμπορική επιβατική πτήση χρησιμοποιώντας 100% αειφόρο αεροπορικό καύσιμο το 2021, έως τις επενδύσεις σε ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης και της καινοτομίας στα αεροπορικά ταξίδια.

Για παράδειγμα, η United Airlines δια του εκπροσώπου της, κ. Bob Schumacher, Διευθυντή Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας, Ισραήλ και Off-line Πωλήσεων, εντόπισε τις βασικές τάσεις που πρέπει να παρακολουθήσουν το 2023 οι επιχειρήσεις στις οποίες τα αεροπορικά ταξίδια είναι απαραίτητο εργαλείο δουλειάς και περιλαμβάνονται σε έρευνα της CWT.

Αεροπορικά ταξίδια: Τα «εναλλακτικά» αεροδρόμια γίνονται δημοφιλή

Πριν από 10 χρόνια, η ιδέα του να μπορεί κανείς να πετάξει από αεροδρόμια εκτός των κύριων κόμβων των πόλεων και να απολαμβάνει την ίδια ή και καλύτερη άνεση και εξυπηρέτηση, θα ήταν σχεδόν αδιανόητη, όμως σήμερα, η ικανοποίηση των προσδοκιών αυτών, είναι πιο κοντά από ποτέ.

Στα επόμενα 20 χρόνια, η ζήτηση επιβατών για αεροπορικά ταξίδια προβλέπεται να διπλασιαστεί. Η IATA αναμένει ότι το 2036 θα ταξιδέψουν 7,8 δισ. επιβάτες, δηλαδή σχεδόν οι διπλάσιοι των 4 δισ. αεροπορικών ταξιδιωτών που αναμένεται να πετάξουν φέτος.

Ήδη, τα κύρια αεροδρόμια των ΗΠΑ, έχουν μπλοκάρει από την ταξιδιωτική κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Schumacher.

Συνεπώς, σήμερα που η κίνηση έχει επιστρέψει, τα αεροδρόμια θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα προσφέρουν στους επιβάτες μία αξέχαστη εμπειρία.

Στην περιοχή της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, ο τερματικός σταθμός Α του αεροδρομίου του Newark, είναι η τελευταία από μια σειρά αναβαθμίσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 3 κύρια αεροδρόμια της πόλης, JFK, LaGuardia και Newark.

Η United Airlines σχεδιάζει να επεκτείνει το αποτύπωμά της σε 15 πύλες, ή σχεδόν τις μισές από τις 33 πύλες στη νέα εγκατάσταση των 2,7 δισ. δολ.

Ο κόμβος της United New York/Newark είναι η μεγαλύτερη υπερατλαντική πύλη της αεροπορικής εταιρείας, με την προσθήκη και 5 νέων ευρωπαϊκών προορισμών τη θερινή περίοδο του 2022.

Το καλοκαίρι του 2023, η United θα πραγματοποιεί σχεδόν 450 καθημερινές πτήσεις προς 155 προορισμούς σε 46 χώρες από τη Νέα Υόρκη/ Newark. Αρχικά, το JFK θεωρήθηκε ως η πύλη της Νέας Υόρκης, αλλά τα Newark και LaGuardia κερδίζουν έδαφος και είναι εξίσου καλά συνδεδεμένα.
Photo: TWA Hotel, John F. Kennedy International Airport (JFK)/Unsplash

Το 2020, το JFK είχε 8,3 εκατ.  επιβάτες και το Newark είχε 7,9 εκατ., βρίσκονταν δηλαδή πολύ κοντά.

Το New York/Newark βρίσκεται απέναντι από τη γέφυρα στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά η γειτνίασή του με το σταθμό Penn στο κέντρο του Μανχάταν είναι καλύτερη από τα άλλα 2 αεροδρόμια.

Έτσι, μετά την αποβίβαση, ο επιβάτης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε 30 λεπτά. Εξάλλου ο ταξιδιώτης αναζητά την ευκολία και όσο λιγότερη είναι η ταλαιπωρία, τόσο το καλύτερο.

Και, καθώς η ζήτηση επιβατών αναμένεται να διπλασιαστεί, όπως και οι ταξιδιώτες που αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές, είναι πιθανό να σημειωθεί μεγαλύτερη ζήτηση για εναλλακτικά αεροδρόμια σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, σχολιάζει ο κ. Schumacher.

Αεροπορικά ταξίδια: Κορυφαία προτεραιότητα τα πιο πράσινα αεροπορικά ταξίδια

Ο τομέας των ταξιδιών αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Συμβαίνουν πολλά για τη μείωση αυτών των εκπομπών όπως η εισαγωγή πιο βιώσιμων αεροσκαφών και καυσίμων, η δέσμευση άνθρακα και η πράσινη πιστοποίηση, διαπιστώνει ο κ. Schumacher.

‘Ηδη, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε επένδυση 15 εκατ. δολαρίων στην Eve Air Mobility και μια συμφωνία αγοράς υπό όρους για 200 τετραθέσια ηλεκτρικά αεροσκάφη με option συν 200, αναμένοντας τις πρώτες παραδόσεις από το 2026. Εκτός από τα ηλεκτρικά αεροσκάφη, εξετάζει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και επενδύει σε ευκαιρίες εμπορικών πτήσεων υδρογόνου και, σύμφωνα με τον κ. Schumacher, όλες αυτές οι εμβρυϊκές πρωτοβουλίες, απαιτούν σοβαρές επενδύσεις.

Αεροπορικά ταξίδια: Το ταξίδι θα γίνει πιο εύκολο

Το άγχος των αναμονών και των καθυστερήσεων, αναμένεται να μειωθεί δραματικά.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα επιβατών της IATA το 2021, διαπιστώθηκε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 73% των επιβατών, είναι πρόθυμο να μοιραστεί τα βιομετρικά του δεδομένα για να βελτιώσει τις διαδικασίες του αεροδρομίου, ποσοστό που το 2019 ήταν μόλις 46%.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι έμαθαν ότι όσο λιγότερα σημεία επαφής υπάρχουν στη ζωή τους, τόσο το καλύτερο.

Επίσης, οι ταξιδιώτες έμαθαν ότι υπάρχουν μέρη της διαδικασίας του ταξιδιού που απλά δεν χρειάζονται ανθρώπινη διεπαφή, κάτι το οποίο θα εξακολουθήσει να συμβαίνει στις διαδικασίες του αεροδρομίου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Αεροπορικά ταξίδια: Απίστευτη αποκάλυψη από τις αεροσυνοδούς

Τι να περιμένετε στις πτήσεις. Όλα τα μυστικά από δύο αεροσυνοδούς. Η καλύτερη ώρα για πτήση, οι φοβίες και τι λένε για τους επιβάτες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε ποιον «ανήκει» το μπράτσο του μεσαίου καθίσματος; Φοβούνται οι αεροσυνοδοί τις αναταράξεις; Τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά ή κλειστά;

Σε αυτές και πολλές ακόμη συχνές απορίες επιβατών απαντούν δύο βετεράνοι του πληρώματος καμπίνας, οι οποίοι δίνουν παράλληλα και μερικές συμβουλές για τις πτήσεις.

Οι αεροσυνοδοί Kris Major και Allie Malis έδωσαν στο CNN τις καλύτερες συμβουλές τους:

Τις πρωινές πτήσεις προτείνει η Malis, διότι είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Η Malis, η οποία είναι και αντιπρόσωπος στην Ένωση Επαγγελματιών Αεροσυνοδών της American Airlines συστήνει να αφήνετε και κάποιες ώρες ή και μέρες περιθώριο, ώστε να μην σαν χαλάσει το πρόγραμμα εάν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Εάν κάθεστε και περιμένετε για μία πτήση που έχει καθυστέρηση, ιδίως εάν ανησυχείτε για τυχόν ανταπόκριση, ρωτήστε τους αεροσυνοδούς, λέει o Major, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Αεροσυνοδών στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών.

Ο ίδιος λέει ότι απευθύνει τους επιβάτες στο σωστό γκισέ και τους λέει τις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουν.

Εάν αλλάζετε ζώνη ώρας, τότε καλό θα ήταν να κοιμηθείτε με το που φτάσετε, αλλά ο ύπνος αυτός να είναι πολύ σύντομος και μετά να προσπαθήσετε να μείνετε ξύπνιοι μέχρι να φτάσει το βραδάκι.

Εάν το ταξίδι σας είναι σύντομο, τότε ίσως είναι καλύτερο να μην αλλάξετε ωράριο, διότι διαφορετικά θα έχετε jet lag σε όλο το ταξίδι.

Επίσης, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε και να τρώτε καλά, αλλά και να «ακούτε» τι ζητάει το σώμα σας.

Συνήθως οι αναβαθμίσεις γίνονται στο αεροδρόμιο, αλλά κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνουν αφότου επιβιβαστείτε ή ακόμη σπανιότερα εν πτήσει.

Πρόκειται για ειδικές περιστάσεις, όταν δηλαδή μετακινούνται άτομα ώστε να καθίσουν μαζί οικογένειες ή όταν κάποιος επιβάτης ενοχλεί τους διπλανούς του.

Πολλοί είναι οι επιβάτες που δέχονται να αλλάξουν θέση, ώστε παρέες ή οικογένειες να καθίσουν μαζί.

Οι αεροσυνοδοί, εν μέρει διότι πρέπει να βάλουν σε τάξη τα πράγματα όσο το δυνατόν ταχύτερα, προσπαθούν να μην επεμβαίνουν, παρά μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Παρότι ορισμένες φορές η αλλαγή θέσεων προκαλεί προβλήματα, όπως όταν κάποιος επιβάτης πηγαίνει σε κάθισμα όπου άλλοι έχουν πληρώσει παραπάνω, οι αεροσυνοδοί δεν αντιτίθενται στις αλλαγές.

Είναι άγραφος κανόνας, αλλά οι αεροσυνοδοί συμφωνούν ότι τα μπράτσα στο μεσαίο κάθισμα ανήκουν σε όποιον κάθεται στη μέση.

Παρότι δεν είναι θέμα ασφαλείας ή αυστηρός κανόνας, η απάντηση είναι απλή ιδίως για τις μεγάλες πτήσεις. «Εάν είναι βράδυ, κλείστε τα.

Ακόμη και ένα άτομο να ανοίξει τα παράθυρα, μπαίνει το φως, κρατά τον κόσμο ξύπνιο και μπορεί να επηρεάσει έντονα τους επιβάτες», λέει ο Major.

Ωστόσο, είναι θέμα ασφαλείας, τα παράθυρα να είναι ανοιχτά στην προσγείωση, παρότι ορισμένοι επιβάτες δυσανασχετούν.

Αεροπορικά ταξίδια: Αποκάλυψη – «βόμβα» της Google

Πολύ συχνά, ακούμε πως η αγορά αεροπορικών εισιτηρίων στα μέσα της εβδομάδας, και κυρίως, τις Τρίτες γύρω στα μεσάνυχτα, είναι η καλύτερη στιγμή προκειμένου οι ταξιδιώτες να βρουν τα πιο οικονομικά εισιτήρια.

Σύμφωνα ωστόσο, με πρόσφατα στοιχεία, η Google Flights καταρρίπτει αυτόν τον μύθο.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια, τα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια στις ΗΠΑ – η αγορά των οποίων πραγματοποιείται κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη – είναι κατά μέσο όρο μόνο, 1,9% πιο φθηνά, συγκριτικά με τα εισιτήρια που αγοράζονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Εάν απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες για το ταξίδι σας, μην περιμένετε την Τρίτη για να κλείσετε την πτήση σας, καθώς οι τιμές είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν», υποστηρίζει ο Τζέιμς Μπάιερς, διευθυντής προϊόντων της ομάδας Google Flights.

Αν και η ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η κράτηση από τους ταξιδιώτες μπορεί τελικά, να μην έχει μεγάλη σημασία, παρόλα αυτά, η ημέρα που πραγματοποιείται η εκάστοτε πτήση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρεση και αγορά πιο οικονομικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Google Flights, η οποία εξέτασε ιστορικά δεδομένα πτήσεων πέντε ετών από την 1η Αυγούστου 2017 έως την 1η Αυγούστου 2022, διαπιστώθηκε πως «κατά μέσο όρο, οι πτήσεις που αναχωρούν Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη ήταν 12% φθηνότερες από τις πτήσεις Σαββατοκύριακου».

«Όταν μάλιστα, πρόκειται για εγχώριους προορισμούς, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε ακόμη και 20% των χρημάτων», υπογραμμίζει ο Μπάιερς στο CNBC.

Μια ακόμη, συμβουλή προκειμένου να κλείσετε πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια αποτελεί η έγκαιρη κράτηση.

Για πτήσεις εντός ΗΠΑ, τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν χαμηλότερα μεταξύ τριών και οκτώ εβδομάδων πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Οι απευθείας πτήσεις κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 20% περισσότερο από τις πτήσεις ανταπόκρισης, σύμφωνα με την Google Flights.

Είναι γεγονός ωστόσο, πως η εν λόγω επιλογή είναι αρκετά ριψοκίνδυνη καθώς οι ταξιδιώτες δεν μπορούν εκ των προτέρων, να προβλέψουν τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις ανάμεσα στις πτήσεις.