Οι αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa (Χρυσή Βίζα) όχι μόνο δεν ανέκοψαν το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά το εκτόξευσαν!

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η δυνατότητα απόκτησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα και ελεύθερης μετακίνησης στη ζώνη Σένγκεν έχει οδηγήσει σε αθρόες αγορές ακινήτων, με τον αριθμό των Τούρκων επενδυτών να τριπλασιάζεται μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια!

Τουρκική «επέλαση» στην ελληνική αγορά ακινήτων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της αγοράς, ενώ οι Κινέζοι επενδυτές έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους λόγω της αύξησης του ελάχιστου ορίου επένδυσης στις 800.000 ευρώ (σε Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά), οι Τούρκοι επενδυτές εκμεταλλεύονται τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η ελληνική νομοθεσία.

Η ζήτηση επικεντρώνεται πλέον σε παλιά αυτοτελή κτίρια, όπως βιοτεχνίες, ξενοδοχεία και γραφεία, κυρίως στην Αττική. Οι τιμές αυτών των ακινήτων κυμαίνονται από 1 έως 3,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την πλήρη ανακατασκευή τους και τη μετατροπή τους σε σύγχρονα διαμερίσματα. Αυτά τα ακίνητα πωλούνται στη συνέχεια σε άλλους Τούρκους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα με το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ, αντί των 800.000 ευρώ.

Οι «παραθυράκια» του νόμου που εκμεταλλεύονται οι επενδυτές

Βάσει των πρόσφατων αλλαγών στη νομοθεσία, το όριο των 250.000 ευρώ παραμένει για:

  • Βιομηχανικά κτίρια που μετατρέπονται σε κατοικίες, εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιομηχανία τα τελευταία 5 χρόνια.
  • Διατηρητέα κτίρια που προορίζονται για αποκατάσταση ή ανακατασκευή.

Βασική προϋπόθεση είναι ότι η αλλαγή χρήσης ή η αποκατάσταση του ακινήτου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την αίτηση για τη Χρυσή Βίζα. Παράλληλα, τα ακίνητα αυτά απαγορεύεται να αξιοποιηθούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

Τούρκοι επενδυτές αγοράζουν μαζικά ελληνικά ακίνητα

Το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa εξακολουθεί να προσελκύει και ιδιώτες Τούρκους επενδυτές, καθώς η Ελλάδα τους προσφέρει ασφάλεια, αλλά και σημαντικές προοπτικές κερδοφορίας. Οι Τούρκοι επενδυτές, που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα νησιά των Κυκλάδων, έχουν ενισχύσει ραγδαία την παρουσία τους στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 2016 και μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

  • Τον Ιανουάριο του 2021, υπήρχαν μόλις 525 Τούρκοι επενδυτές με άδεια Golden Visa (6,5% του συνόλου).
  • Τον Ιανουάριο του 2025, ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε στους 1.367 (10,4% του συνόλου).
  • Σήμερα, αναμένονται ακόμη 1.934 εγκρίσεις αιτήσεων, γεγονός που δείχνει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι Κινέζοι υποχωρούν, οι Τούρκοι παίρνουν τα ηνία

Παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι εξακολουθούν να κατέχουν την πρωτιά στις άδειες διαμονής μέσω του προγράμματος, η αύξηση τους την τελευταία τετραετία ήταν μόλις 575 άδειες, έναντι των 842 νέων αδειών για Τούρκους επενδυτές στο ίδιο διάστημα.

Με τη δυναμική αυτή, η Τουρκία εξελίσσεται σε μια από τις κυρίαρχες αγορές για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa, προκαλώντας αίσθηση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η τάση αυτή όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά πιθανώς θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Σταματάει η πιο γενναιόδωρη επιδότηση στην Ελλάδα – Το κράτος την κόβει

Οριστική διακοπή σε μία μεγάλη επιδότηση από το ελληνικό κράτος.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φαίνεται πως δεν σκοπεύει να ανανεώσει ξανά την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων, αφήνοντας χιλιάδες ενδιαφερόμενους χωρίς κρατική στήριξη.

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» άλλαξε ριζικά την αγορά, ωθώντας το κράτος να αναζητά συνεχώς νέους πόρους για να το διατηρήσει. Ωστόσο, παρά την τελευταία ενίσχυση με 11 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, οδηγώντας το σύστημα στα όριά του. Όπως αποκαλύπτει το Carandmotor.gr, είναι πολύ πιθανό να σταματήσει η υποβολή νέων αιτήσεων ακόμα και μέσα στην εβδομάδα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα επιδότησης για ηλεκτρικά ταξί, αν και το πιο γενναιόδωρο στην ΕΕ, δεν κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση των Ελλήνων επαγγελματιών. Η απροθυμία τους να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση φαίνεται πως οδηγεί το υπουργείο στην απόφαση να μην παρατείνει ξανά το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας το τέλος του στα τέλη Μαρτίου 2025.

Αν αυτή η απόφαση επιβεβαιωθεί, τότε μιλάμε για μια ριζική αλλαγή στο τοπίο των επιδοτήσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Λευκές αλυσίδες εμφανίστηκαν στους δρόμους: Τι είναι και γιατί μπήκαν

Ο νέος τρόπος για να σταματούν οι γκαζιάρηδες οδηγοί στους δρόμους… Τι είναι οι λευκές αλυσίδες που βλέπουμε στους δρόμους.

Στην Ολλανδία βρήκαν έναν πρωτοποριακό τρόπο για να σταματήσουν τους οδηγούς που ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας, ακόμα και μέσα στις πόλεις! Αντί για ραντάρ και πρόστιμα, εγκατέστησαν τρισδιάστατες «λευκές αλυσίδες» στην άσφαλτο, που κάνουν τη ζωή των βιαστικών οδηγών… κόλαση!

Το σύστημα αυτό δημιουργεί έντονο θόρυβο κύλισης όταν το όχημα ξεπερνά τα 30 χλμ./ώρα, κάνοντας τους οδηγούς να κόψουν ταχύτητα από μόνοι τους. Έτσι, προστατεύονται οι κάτοικοι, μειώνονται τα ατυχήματα και οι παραβάτες γλιτώνουν τα πρόστιμα, αλλά όχι την ενόχληση!

Οι λευκές αλυσίδες έχουν ήδη εγκατασταθεί στους δρόμους του Άμστερνταμ και φαίνεται πως λειτουργούν καλύτερα από οποιοδήποτε πρόστιμο ή κάμερα ελέγχου ταχύτητας!

Αποσύρονται χιλιάδες χαρτονομίσματα του ευρώ: Ο λόγος που πάρθηκε η απόφαση

Αποσύρθηκαν εκατοντάδες χαρτονομίσματα του ευρώ. Δείτε ποια στο xristika.gr. Μάστιγα έγιναν πια τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ, με την Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρά στην απόσυρση 554.000 πλαστών τραπεζογραμμάτιων. Ωστόσο, να σημειωθεί πως το μέγεθος είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν. Συγκεκριμένα στην καταγραφή του 2024 εντοπίστηκαν 18 πλαστά ανά εκατομμύριο γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, αναλογία πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά την εισαγωγή του ευρώ.

Ποια χαρτονομίσματα του ευρώ πλαστογραφούνται πιο συχνά

Η πιο συχνή παραχάραξη, σημειώνει η ΕΚΤ, παρατηρείται στα χαρτονομίσματα με την πιο ευρεία κυκλοφορία ,δηλαδή αυτά των 20 και 50 ευρώ που αντιστοιχούν στο το 75% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν. Το 97,8% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 1,3% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ και το 0,9% σε άλλα μέρη του κόσμου. Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ επαληθεύεται με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία», αναφέρει η ΕΚΤ και με αναλυτικές οδηγίες στο site της( χαρακτηριστικά ασφαλείας) ή στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ. Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια ανιχνεύονται εύκολα διότι είτε δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας είτε οι απομιμήσεις των υφιστάμενων χαρακτηριστικών είναι πολύ κακές.

Τι κάνεις αν βρεις πλαστό χαρτονόμισμα

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, συστήνει η ΕΚΤ,  τοποθετήστε το δίπλα σε ένα τραπεζογραμμάτιο που είναι αποδεδειγμένα γνήσιο και συγκρίνετέ τα. Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την εμπορική τράπεζά σας. Το Ευρωσύστημα βοηθά όσους κατ’ επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά να διασφαλίζουν ότι τα μηχανήματα διαχείρισης και επεξεργασίας τραπεζογραμματίων που έχουν ελεγχθεί με επιτυχία μπορούν να εντοπίζουν και να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα πλαστά τραπεζογραμμάτια κατά τρόπο αξιόπιστο.