Ακρίβεια: Μάχη για να μπορούν οι καταναλωτές να ψωνίζοπυν τα βασικά αγαθά. Ποια προϊόντα διατηρούν ή αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου.
Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου στο μειωμένο ΦΠΑ και για μάσκες – αντισηπτικά. Ποια προϊόντα αυξάνονται, ποια μειώνονται και σε ποια παραμένουν ίδιες οι τιμές. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% θα παραμείνουν και μετά την 1η Ιουλίου οι ιατρικές μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα σαπούνια, αντισηπτικά και άλλα είδη ατομικής προστασίας της υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr διευρύνεται η λίστα των αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες μετατάσσονται για άλλους έξι μήνες σε χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.
Ειδικά για γάντια, αντισηπτικά και μάσκες προστασίας, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ειδική τροπολογία, για να μην αυξηθούν οι τιμές κατά 17% σε μία ημέρα, από την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν φρόντιζε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, από 1ης Ιουλίου τα ιατρικά γάντια μιας χρήσεως θα αυξάνονταν από περίπου 7-9 ευρώ σήμερα, σε έως και 12 ευρώ (τα 100 τμχ) ή από 4-6 ευρώ σε 5-7 ευρώ οι συσκευασίες 50 τεμαχίων μάσκες μιας χρήσεως.
Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδος, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων, μείωση στο μειωμένο συντελεστή 13% αντί 24% ΦΠΑ και μετά την 1η Ιουλίου, προβλέπεται για:
- μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά
- εισιτήρια κινηματογράφων
- εισιτήρια και μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους
- εστίαση, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς
- αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία
- παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια
- σχολές εκμάθησης χορού
- εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους
Στο 6% για άλλους έξι μήνες διατηρούνται τα εισιτήρια εισόδου σε θεατρικές παραστάσεις.
Αντιθέτως, με βάση το προς ψήφιση νομοσχέδιο, δεν παρατείνονται αλλά από Παρασκευή 1ης Ιουλίου 2022 επιστρέφουν στο 24% τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων.
Επίσης θα αυξάνονταν όμως σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και:
- η αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών
- η καθαρή αιθυλική αλκοόλη με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση
- ιατρικές μάσκες, γάντια, σαπούνια και λοιπά αντισηπτικά υγρά ή μαντηλάκια κλπ
Με τροπολογία που -σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr- κατατίθεται άμεσα όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει παράταση έξι μηνών με αναδρομική ισχύ έως 31.12.2022 και σε αυτά τα είδη, καθώς θα αποτελούσε και παράδοξο όμως να αυξάνονταν την στιγμή που παρατηρείται έξαρση μεταδόσεως της νόσου Covid-19 και παράλληλα ανοίγει και πλατφόρμα αιτήσεων για 4η δόση εμβολιασμών.
Ακρίβεια: Μας τελειώνουν!
Νέο κύμα ακρίβειας έρχεται στην αγορά από την 1η Ιουλίου, με το χονδρικό εμπόριο να εκτιμά ότι ίσως να μην είναι και η τελευταία για το 2022. Οι εν λόγω ανατιμήσεις είναι σε όλο το φάσμα των προϊόντων και αφορά τόσο βασικά αγαθά, όσο και διαρκή.
Οι λιανέμποροι έχουν ήδη ενημερωθεί εδώ και καιρό για την πρόθεση της βιομηχανίας να προχωρήσει σε αυτές τις αυξήσεις και παρά τις προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν.
Από την δική της πλευρά η βιομηχανία εκτιμά ότι είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και έτσι αναγκάζεται να προχωρήσει με αυξήσεις, όχι στο σύνολο της επιβάρυνσης του κόστους, αλλά ενός μόνο μέρους.
Ακρίβεια: «Αναγκαίο κακό» αναφέρει η βιομηχανία
Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ένα μέρος της αύξησης του κόστους το παίρνουν πάνω τους οι βιομηχανίες περιορίζοντας τα κέρδη τους ή ακόμη και παράγοντας ζημιές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν σηκώσουν το σύνολο.
Αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό είναι αδύνατο για μία επιχείρηση, όσο και καλή διάθεση να έχει.
Σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας επιχείρησης να προχωρεί σε αυξήσεις, αφού γνωρίζει εκ των υστέρων ότι θα έχει συνέπειες στην ζήτηση των προϊόντων τους και βέβαια μείωση των πωλήσεων, αλλά είναι αδύνατον να συμβεί κάτι διαφορετικό.
Από την πλευρά του το λιανεμπόριο επισημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενες, αφού το κλίμα που έχει διαμορφωθεί οδηγούσε σε μία τέτοια εξέλιξη. Αναφέρουν πάντων ότι θα υπάρξει επίπτωση την κατανάλωση η οποία και θα μειωθεί, όχι τόσο στα βασικά αγαθά, αν και εκεί περιμένουν μονοψήφια μείωση σε όγκο, όσο στα διαρκή αγαθά.
Ακρίβεια: Μείωση στην κατανάλωση
Σημειώνουν επίσης ότι αποτελεί φυσική αντίδραση του καταναλωτικού κοινού να μειώνει τις αγορές του, σε περιόδους κρίσεων. Και αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους.
Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και ο άλλος ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μειώνει τις αγορές τους, κυρίως στα διαρκή αγαθά προκειμένου να κρατήσουν άμυνα.
Παράλληλα αυξήσεις αναμένονται και στις υπηρεσίες, με κομβικής σημασίας να θεωρούνται αυτές των ακτοπλοϊκών σε μία περίοδο που αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση.
Οι αυξήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες ή θα γίνουν από την 1η Ιούλιο θα είναι της τάξεως του 5% έως και 8%, απόρροια του αυξημένου κόστους των καυσίμων.
Να σημειωθεί ότι η νέα σημαντική αύξηση έρχεται να προστεθεί στις προγενέστερες αγγίζοντας συνολικά το 40% από την αρχή του έτους.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει σε έναν βαθμό τις μετακινήσεις, κυρίως των Ελλήνων ταξιδιωτών.
Ακρίβεια: Αποθηκεύστε τρόφιμα! Έρχεται… τσουνάμι
Δραματικές εξελίξεις με τις τιμές τροφίμων. Γιατί το πρόβλημα μόλις τώρα ξεκίνησε. Tα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων. Αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι πολίτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ο πληθωρισμός, αναμφίβολα, αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας. Όλα γίνονται ακριβότερα και η αγοραστική μας δύναμη καθίσταται ολοένα και ασθενέστερη. Και το χειρότερο όλων είναι ότι τα τρόφιμα μόλις τώρα άρχισαν να «καβαλούν» το κύμα των ανατιμήσεων.
Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στον κλάδο των τροφίμων εκτοξεύθηκε κατά 8,8%, ενώ στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης έφθασε στο 7,5%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στο 12,1%.
Αυτό δε, που προβληματίζει οικονομολόγους και αναλυτές είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαΐου, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, δεν λαμβάνουν υπόψη το αυξανόμενο κόστος παραγωγής των αγροτών.
Σ’ αυτό το σημείο, όπως εύστοχα υπενθυμίζει το zerohedge, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες πληρώνουν τα έξοδά τους προκαταβολικά και αποζημιώνονται ορισμένους μήνες αργότερα, όταν πουλήσουν τα προϊόντα τους. Επομένως, όλες οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μια μικρή χρονική… καθυστέρηση, καθώς ενσωματώνουν τις τιμές που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η παραγωγή και όχι όταν διατέθηκε η σοδειά.
Αυτή η υστέρηση σίγουρα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, αλλά σίγουρα όλα τα στοιχεία προμηνύουν ένα «τσουνάμι» στις τιμές τροφίμων σε βάθος 12 έως 18 μηνών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε τα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», αποτελώντας τα δύο μεγαλύτερα εισαγόμενα έξοδα για τους αγρότες, υπερβαίνοντας το 50% των συνολικών δαπανών.
Η τιμή των λιπασμάτων έχει -στην καλύτερη περίπτωση- τριπλασιαστεί, ενώ για ορισμένα προϊόντα έχει τετραπλασιαστεί.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Ζηλανδία σπεύδει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς, φορολογώντας τις εκπομπές μεθανίων από τα βοοειδή. Δηλαδή τα… «τοξικά αέρια» που απελευθερώνουν οι αγελάδες.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα, και ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών για τον αγροτικό κλάδο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σ’ αυτό» δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος, James Shaw.
Όμως, ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης, πρόκειται για ακόμη έναν φόρο, ο οποίος αφορά τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας.
Όταν η χώρα της Ωκεανίας σταματήσει να εξαγάγει τους απαιτούμενους όγκους τροφίμων, αυτό γρήγορα θα «μεταφραστεί» σ’ ένα αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα, σ’ ένα πιο αδύναμο νόμισμα και σε μια έκρηξη τιμών σε οτιδήποτε δεν παράγεται στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που περιλαμβάνει τον άνθρακα, το πετρέλαιο (όλοι οι αγρότες το χρησιμοποιούν) και τα λιπάσματα (επίσης όλοι οι αγρότες τα χρησιμοποιούν).
Έτσι, μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Νέα Ζηλανδία θα καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Κι αυτό είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί. Όχι ένα υποθετικό σενάριο.
Όταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρθηκε στην ανάγκη κατανάλωσης… εντόμων, δεν το έκανε για να προωθήσει ένα νέο προϊόν. Το έκανε επειδή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η κατάρρευση της προσφοράς, όπως αποτυπώθηκε και στην περίπτωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οδηγεί σε υψηλότερα κόστη και επομένως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργεια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει φόρο 25% στα «απροσδόκητα κέρδη» των ενεργειακών εταιρειών, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων 10ετιών.
Ακρίβεια: Μεγάλες ανατιμήσεις έως το τέλος Ιουλίου
Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.
Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση και αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να «κοπάσουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη κατάσταση που θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Τα κύματα ανατιμήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.
Η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:
- ρύζι (5%-50%),
- πανάκια καθαρισμού (5%-31%),
- μαγιονέζα-κέτσαπ (17% έως 26%),
- κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%),
- χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%),
- αλλαντικά (έως 17%),
- συσκευασμένα γλυκά (16%),
- ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%),
- βρεφικές πάνες (έως 14%),
- χαλβάς (12%),
- κονσέρβες (έως 12%),
- απορρυπαντικά (έως 12%),
- είδη σφολιάτας (11%),
- κρασί (έως 11%),
- συμπυκνωμένος χυμός (10%),
- γιαούρτια (έως 8%),
- βούτυρο (έως 8%),
- κρέατα (8%),
- συσκευασμένες σαλάτες (7%),
- γάλα εβαπορέ (6%),
- αναψυκτικά (6%),
- αλκοολούχα ποτά (6%),
- ζωοτροφές (6%),
- ελαιόλαδο (5%),
- φρέσκο γάλα (5%),
- σοκολάτες (5%),
- βρεφικό γάλα (4%),
- παγωτά (έως 4%)
- μπάρες δημητριακών (4%)
Οι περισσότερες από τις παραπάνω ανατιμήσεις πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές μέσα στον Ιούνιο, ενώ κάποιες θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές Ιουλίου.
Πηγή της ακρίβειας παραμένει η ενέργεια, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 60,9%, ενώ οι τιμές των τροφίμων «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό άνω του 11%, κάτι που έχει να σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον 2-3 δεκαετίες.
Στο ίδιο μοτίβο και η αύξηση των τιμών κατά 35,2% στην κατηγορία της στέγασης, με την επίπτωση στον τιμάριθμο να φτάνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, καθώς μεγαλώνει το κύμα των ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν μεγαλύτερα μισθώματα από ενοίκια λόγω του υψηλού πληθωρισμού.